Ματίνα Παπαχριστούδη
Το επίσημο κράτος ψεύδεται και παραπληροφορεί. Το διαπιστώσαμε ξεκάθαρα στην κρατική δολοφονία του 18χρονου Νίκου Σαμπάνη. Στα δελτία τύπου της ΕΛ.ΑΣ. χρησιμοποιήθηκε η Ρομά καταγωγή των τριών νεαρών που έκλεψαν το αμάξι, μπήκε το «σεσημασμένος» για να προκληθεί μίσος και να δικαιολογηθεί η εν ψυχρώ δολοφονία.
Στην αστυνομία γνώριζαν, όπως αποδείχθηκε, τα γεγονότα, την εντολή να σταματήσει η καταδίωξη και την ενημέρωση πως δεν υπήρχαν τραυματίες αστυνομικοί. Η αλήθεια αποκρύφτηκε όμως συνειδητά, ενώ δόθηκε και μεταδόθηκε αμέσως σε όλα τα ΜΜΕ η ψευδής είδηση: «Σε ανταλλαγή πυροβολισμών μετά από καταδίωξη τραυματίστηκαν επτά αστυνομικοί και σκοτώθηκε ο 20χρονος σεσημασμένος οδηγός του αυτοκινήτου». Τίποτα δεν ήταν αλήθεια!
Τα πραγματικά γεγονότα αποτυπώνονται στα βίντεο που αναρτήθηκαν στα κοινωνικά δίκτυα και μεταδόθηκαν από τα ΜΜΕ που το κράτος χρησιμοποιεί ως γιγάντιες μηχανές χειραγώγησης. Βίντεο τα οποία μετέδωσαν οι δημοσιογράφοι, που αυτήν τη φορά δεν αποδέχθηκαν την παραπληροφόρηση της ΕΛ.ΑΣ.
Η κρατική προπαγανδιστική επιχείρηση, με στόχο την οργή της κοινωνίας ενάντια στους Ρομά και την χωρίς αντιστάσεις αποδοχή της παρανοϊκής αστυνομικής βίας, της κατάλυσης ακόμη και των αστικών κανόνων διάκρισης των εξουσιών, ανακόπηκε. Άλλο γεγονός οι νεαροί Ρομά που έκλεψαν το αυτοκίνητο και άλλο η εν ψυχρώ εκτέλεση του 18χρονου.
Στον δημόσιο διάλογο που ακολούθησε δια μέσου των ΜΜΕ, παρατάχθηκαν όλα τα ιδεολογικά όπλα. Αναδύθηκε ο εσμός των συντηρητικών αντανακλαστικών της ελληνικής κοινωνίας που πλάθεται και αναδομείται πάνω στο καλλιεργημένο μίσος ενάντια στους Ρομά, ο ακροδεξιός ναζιστικός λόγος που δικαιολογεί ακόμη και τη δημόσια εκτέλεσή τους. Αντιπαρατάχτηκε στους υποστηρικτές της αστικής νομιμότητας ότι σε ένα κράτος δικαίου ο νόμος δεν επιβάλλεται με τα όπλα, η αστυνομία συλλαμβάνει και παραπέμπει, δεν δολοφονεί.
Η ιδεολογική μάχη για τα αίτια της διασποράς ρατσιστικού μίσους με βάση την καταγωγή ή το χρώμα του δέρματος και τον εκφασισμό της κοινωνίας παραμένει ανοιχτή στον κόσμο της ενημέρωσης, αν τηρείται η απλή αρχή της προβολής της αντίθετης, στην κρατική παραπληροφόρηση, άποψης.
Ειδήσεις πίσω από τις κάμερες
Στις 8 Νοεμβρίου συνεχίζεται η δίκη των κατηγορουμένων για τον φόνο του Ζακ Κωστόπουλου. Μια «ιστορική δίκη», στην οποία ουσιαστικά απαγορεύεται η δημοσιογραφική κάλυψη! Με επιχείρημα τα μέτρα για τον Covid-19, απαγορεύτηκε η κάλυψή της από τους φωτορεπορτέρ και θα επιτραπεί η είσοδος σε 5, μόλις, εκπροσώπους των ΜΜΕ. Είναι μια απόφαση που προκαλεί έντονες αντιδράσεις στις τάξεις των δημοσιογράφων.
Οι ρεπόρτερ που καλύπτουν τη δίκη, σε επιστολή τους, την οποία έφερε στο διοικητικό συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ η «Πρωτοβουλία για την Ανατροπή», ζητώντας άμεση παρέμβαση της Ένωσης, σημειώνουν πως «η απρόσκοπτη παρουσία των δημοσιογράφων στη δίκη είναι παράγοντας δικαιοσύνης, δεν είναι ένα κλαδικό αίτημα». Το ζήτημα να μεταφερθεί η δίκη σε μεγαλύτερη αίθουσα έχει τεθεί, μένει να αποδειχθεί, αν η δικαιοσύνη θα αποδεχθεί τους μάρτυρες δημοσιότητας.
Η συμβιβαστική λύση για τη συνέχιση λειτουργίας του ελληνικού Euronews, μετά τις αντιδράσεις που ξέσπασαν για το λουκέτο, κυρίως στην Κύπρο, είναι να παραμείνει ενεργή μόνο η ιστοσελίδα με το μισό προσωπικό. Ήτοι, εκτός από τις δέκα περίπου απολύσεις συνεργατών, να γίνουν κι άλλες. Η λύση αυτή φέρεται να είναι εις γνώσιν και των Ελλήνων στελεχών της Κομισιόν, που συνεχίζει να χρηματοδοτεί το Euronews με 12 εκατ. ευρώ ετησίως.