Αιμιλία Τσαγκαράτου, Χρίστος Κρανάκης
▸ Χιλιάδες εκπαιδευτικοί αρνούνται να παραδώσουν τα «όπλα» στη μάχη ενάντια στην αξιολόγηση, ζητώντας από τις Ομοσπονδίες να επαναπροκηρύξουν την απεργία-αποχή. Την ίδια στιγμή σε αγωνιστική κίνηση, εν όψει Πολυτεχνείου, μπαίνουν ξανά και οι φοιτητικοί σύλλογοι.
Με την κατάσταση στα σχολεία λόγω της έξαρσης της πανδημίας και των μεγάλων κενών που υπάρχουν ακόμα σε εκπαιδευτικό προσωπικό και που «λύνονται» με συμπτύξεις τμημάτων και υπερωρίες να επιδεινώνεται όλο και περισσότερο, η μάχη ενάντια στην κατηγοριοποίηση-ιδιωτικοποίηση της εκπαίδευσης μέσω της διαβόητης αξιολόγησης, συνεχίζεται.
Τα έξι σωματεία που έχουν προκηρύξει απεργία-αποχή στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση δίνουν τη μάχη σχολείο το σχολείο και απ’ ό,τι φαίνεται οι εκπαιδευτικοί, για μια ακόμα φορά, αποφασίζουν να απαντήσουν απεργιακά στην επίθεση του υπουργείου Παιδείας αλλά και στην άρνηση των Ομοσπονδιών να την επαναπροκηρύξουν. Και αυτό παρά το γεγονός ότι η βάση των εκπαιδευτικών, όπως εκφράζεται με διάφορους τρόπους, τις καλεί να το κάνουν, όπως με κείμενα συλλογής υπογραφών ή πρωτοβουλίες πρωτοβάθμιων σωματείων που καλούν τα ΔΣ των Ομοσπονδιών να πάρουν απεργιακές αποφάσεις.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα η διαδικτυακή εκδήλωση της ΔΟΕ για την αξιολόγηση που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 8 Νοεμβρίου η οποία ουσιαστικά μετατράπηκε σε «δημοψήφισμα» υπέρ της απεργίας-αποχής, με τους εκπαιδευτικούς να εκφράζουν την οργή τους για το γεγονός ότι η Ομοσπονδία αρνείται να την αποφασίσει. Ταυτόχρονα, έχουν αυξηθεί οι πιέσεις, γραπτές ή προφορικές, από το υπουργείο και τα στελέχη της εκπαίδευσης για την κατά γράμμα υλοποίηση του νόμου σε περίπτωση που οι σύλλογοι διδασκόντων δεν το κάνουν.
Το «ενιαίο κείμενο» της ΔΟΕ αποδεικνύεται ότι δεν μπορεί να αντιμετωπίσει την επίθεση, οι διευθυντές των σχολικών μονάδων προσπαθούν να πιέσουν, οι συζητήσεις στους συλλόγους διδασκόντων είναι έντονες. Πάντως η –για μια ακόμα φορά– μεταφορά της καταληκτικής ημερομηνίας για την κατάθεση του προγραμματισμού για τις 29 Νοεμβρίου δείχνει και τη δυσκολία του υπουργείου στην υλοποίηση της αξιολόγησης.
Το πρώτο μήνυμα αντίστασης και αγώνα έδωσαν την Πέμπτη και οι φοιτητικοί σύλλογοι
Στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση πολλοί εκπαιδευτικοί αρνούνται να μπουν στις ομάδες εργασίας, ενώ με κοινό αίτημά τους 36 ΕΛΜΕ για να σπάσουν το «σιωπητήριο» της ΟΛΜΕ ζήτησαν την πραγματοποίηση γενικών συνελεύσεων και Γενικής Συνέλευσης (ΓΣ) Προέδρων, ενεργοποιώντας έτσι το καταστατικό της ΟΛΜΕ το οποίο προβλέπει αυτή τη διαδικασία. Στη συνεδρίαση του ΔΣ της ΟΛΜΕ, που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 9 Νοεμβρίου, πάρθηκε απόφαση για ΓΣ Προέδρων στις 27/11 και ταυτόχρονο κάλεσμα προς τις ΕΛΜΕ για την πραγματοποίηση γενικών συνελεύσεων στο διάστημα 22-26/11. ΔΑΚΕ, ΣΥΝΕΚ αρνήθηκαν τη συμμετοχή της ΟΛΜΕ στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο μαζί με τους φοιτητικούς συλλόγους την Πέμπτη 11 Νοεμβρίου, αποδεικνύοντας πως δεν θέλουν καμιά κινητοποίηση που μπορεί να ανοίξει δρόμους ευρύτερης σύγκρουσης με την αντεργατική αντιεκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης.
Σε αυτά τα πλαίσια είναι πολύ σημαντικό να υπάρξει πανεργατική στήριξη του αγώνα των εκπαιδευτικών που βρίσκεται σε πολύ κρίσιμη καμπή και με δεδομένο ότι η υπεράσπιση της δημόσιας εκπαίδευσης αλλά και ο αγώνας ενάντια στο νόμο Χατζηδάκη είναι υπόθεση συνολικά του εργατικού κινήματος. Σε αυτή την κατεύθυνση ήδη κυκλοφορεί ψήφισμα προς τα σωματεία.
Μπορεί ΔΑΚΕ και ΣΥΝΕΚ να αρνήθηκαν τη συμμετοχή της ΟΛΜΕ στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο αλλά, από την πλευρά τους, το φοιτητικό κίνημα έκανε την Πέμπτη την πρώτη οργανωμένη επανεμφάνισή του εν όψει Πολυτεχνείου. Οι φοιτητικοί σύλλογοι, μέσω δεκάδων αγωνιστικών αποφάσεων από γενικές συνελεύσεις, βγήκαν στους δρόμους της Αθήνας και έστειλαν το πρώτο μήνυμα αντίστασης και αγώνα.
Παρότι η μαζικότητα ήταν σχετικά δυσανάλογη με τον αριθμό των αποφάσεων των συλλόγων, ο ενθουσιώδης παλμός της κινητοποίησης και η μεγάλη παρουσία φοιτητών/τριών από τα πιο μικρά έτη, αναδεικνύουν τις μεγάλες δυνατότητες. Επιπροσθέτως, στα ιδιαίτερα θετικά πρέπει να προσμετρηθεί η στήριξη της πλειοψηφίας των συνελεύσεων του σχεδιασμού για πραγματοποίηση Συντονιστικού Γενικών Συνελεύσεων.
Στόχος του συντονισμού θα αποτελέσει η «από τα κάτω» οργάνωση του τριημέρου της επετείου και η διασφάλιση πως όλες οι καθιερωμένες πολιτικές διαδικασίες θα πραγματοποιηθούν κανονικά και ενάντια στο κύμα καταστολής που εξαπολύει η κυβέρνηση. Οι φοιτητές/τριες φαίνονται αποφασισμένοι να δημιουργήσουν αγωνιστικό παλμό σε όλη την Ελλάδα και αυτή τη χρονιά. Με κυρίαρχο όπλο τους το συντονιστικό γενικών συνελεύσεων, ήδη 22 σύλλογοι έχουν πάρει αγωνιστική απόφαση συμβολής στον τριήμερο εκδηλώσεων και την πορεία με σημείο εκκίνησης το Κάτω Πολυτεχνείο. Με τις μέρες να πλησιάζουν, στοίχημα παραμένει η ανώτερη συσπείρωση του ανένταχτου δυναμικού των σχολών για ένα μάχιμο τριήμερο αλλά και τους επόμενους σταθμούς του φοιτητικού κινήματος.