Γιάννης Ελαφρός
Σε μια μεγάλη αγορά, με τεράστια περιθώρια κέρδους και μεγάλη οικονομική αφαίμαξη για τους μη εμβολιασμένους εργαζόμενους, έχει εξελιχθεί η διεξαγωγή rapid test για κορονοϊό σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα και φαρμακεία. Πρόκειται για τζίρο που υπερβαίνει το ένα εκατομμύριο ευρώ την ημέρα! Ποσό που καταλήγει στις τσέπες των ιδιωτών, χάρη στην απαράδεκτη κυβερνητική απόφαση να απαγορεύσει την τέλεση ελέγχων για κορονοϊό σε δημόσιες δομές σε μη εμβολιασμένους (που θα παρέχουν ανάλογες βεβαιώσεις), επιχειρώντας να τους εκβιάσει οικονομικά για να εμβολιαστούν. Η πολιτική αυτή απέτυχε, όπως δείχνει το «βάλτωμα» των εμβολιασμών.
Τον Μάιο του 2021 ο μέσος όρος των ημερήσιων rapid test ήταν περίπου 45.000-50.000, σήμερα υπερβαίνει τις 180.000 περίπου. Δηλαδή γίνονται καθημερινά 130.000 τεστ παραπάνω, που κυρίως αφορούν ανεμβολίαστους εργαζόμενους που τα χρειάζονται για τη δουλειά τους και τα κάνουν σε ιδιώτες. Η ανώτερη τιμή για το κάθε rapid test ορίστηκε στα 10 ευρώ. Πόσο είναι το κόστος προμήθειας των τεστ από τους χονδρεμπόρους; Για τα φαρμακεία είναι γύρω στα 2 ευρώ το κομμάτι, άρα οι μεγάλοι ιδιωτικοί όμιλοι, που κάνουν πολύ μαζικές παραγγελίες, λογικά θα πετυχαίνουν καλύτερη τιμή. Παρά την εργασία και τα λειτουργικά έξοδα, είναι φανερό πως υπάρχει πολύ μεγάλο περιθώριο κέρδος, ειδικά για τα μεγάλα διαγνωστικά κέντρα. Γι’ αυτό, εξάλλου, εμφανίζονται εκπτώσεις. Σε αρκετά φαρμακεία το rapid test κοστολογείται 7-8 ευρώ, ενώ γίνονται προσφορές (και από διαγνωστικά κέντρα) για «πακέτο» τεστ. Βεβαίως, όλα αυτά θέτουν υπό αμφισβήτηση την αξιοπιστία του όλου μηχανισμού.
Άμεσα πρέπει να δοθεί η δυνατότητα τέλεσης rapid test από μη εμβολιασμένους σε δημόσιες δομές (όπως επίσης και να συνταγογραφείται), γιατί το δημόσιο σύστημα υγείας είναι για όλους/ες.
Εξάλλου, έτσι διασφαλίζεται και η σωστή επιδημιολογική επιτήρηση.