Μπάμπης Συριόπουλος
▸ «Πατριωτικό χρέος» για τον Κ. Μητσοτάκη το «ναι» στους επικίνδυνους άξονες και τους εξοπλισμούς, διαφοροποίηση στα σημεία από Α. Τσίπρα
Ψηφίστηκε από τη βουλή η ελληνογαλλική «στρατηγική εταιρική σχέση για τη συνεργασία στην άμυνα και την ασφάλεια» με 191 ψήφους από ΝΔ, ΚΙΝΑΛ και Ελληνική Λύση ενώ καταψηφίστηκε από ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ25. Η συμφωνία πάει πακέτο με την αγορά τριών φρεγατών, 24 μαχητικών αεροσκαφών Ραφάλ με προοπτική για μία φρεγάτα ακόμα και κορβέτες. Εντάσσεται ρητά (άρθρο 3) στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ ως το «θεμέλιο της συλλογικής τους άμυνας» και στην «Κοινή Πολιτική Ασφάλειας και Άμυνας της ΕΕ», ενώ τα πεδία συνεργασίας αφορούν «τις σχέσεις με τις κυριότερες περιφερειακές δυνάμεις, κυρίως στη Μεσόγειο, τη Μέση Ανατολή, την Αφρική και τα Βαλκάνια, την πολυμέρεια, την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, τη διάδοση των Όπλων Μαζικής Καταστροφής, τον έλεγχο των εξοπλισμών, τη μετανάστευση, τη θαλάσσια ασφάλεια, τις υβριδικές απειλές και προκλήσεις, τις ρηξικέλευθες τεχνολογίες και την τεχνητή νοημοσύνη» (άρθρο 11).
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του συνέδεσε τη συμφωνία με τα «στρατηγικά ευρωπαϊκά συμφέροντα» και την επερχόμενη πενταετή συμφωνία με τις ΗΠΑ, υπενθυμίζοντας τις συμμαχίες με Ισραήλ και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα μεταξύ άλλων. Ισχυρίστηκε ότι το κόστος των πολεμικών αγορών «δεν ξεπερνά τις δημοσιονομικές μας δυνατότητες». Παραφράζοντας το δίλημμα «βούτυρο ή κανόνια» που έθετε το εργατικό αντιπολεμικό κίνημα πριν τον Ά Παγκόσμιο Πόλεμο, είπε ότι μπορούμε να έχουμε «και ψωμί και κανόνια». Το κόστος για την αγορά των γαλλικών «κανονιών» έχει ήδη ανέβει πολύ πάνω από 5 δισ. ευρώ, ενώ αντί για «ψωμί» βλέπουμε μόνο ψίχουλα.
Ο πρωθυπουργός παραδέχτηκε ότι η συμφωνία συνδέεται με το ρόλο της Ελλάδας ως «προκεχωρημένο φυλάκιο της Δύσης», καταλήγοντας σε μια εκβιαστική έκκληση για εθνική ομοφωνία: «για τα θέματα εθνικής άμυνας μιλάει μόνο η πατρίδα και κανένα κόμμα». Συνέχισε για το «πατριωτικό χρέος» κάθε βουλευτή «ειδικά σε αυτή τη συγκυρία που η Τουρκία προχωρά στο πρωτοφανές βήμα να αμφισβητήσει ανοιχτά την κυριαρχία των νησιών μας», τονίζοντας απειλητικά «ότι η ευθύνη είναι βαριά και βαριά θα είναι και η ετυμηγορία της ιστορίας».
Ο ΣΥΡΙΖΑ ως γνωστόν ποτέ δεν απέρριψε τη συμφωνία από θέσεις αρχής αλλά στα σημεία. Όπως συμφώνησαν οι αρχηγοί ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, και οι δύο θέλουν τις γαλλικές φρεγάτες. Ο Αλέξης Τσίπρας εξάλλου είχε δρομολογήσει την αγορά τους καθώς και στρατιωτική συμφωνία με τη Γαλλία μαζί με τον τότε πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ. Όπως είπε όμως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, αυτός θα τις αγόραζε πιο φτηνά και θα έδινε και δουλειές στην ελληνική πολεμική βιομηχανία. Διαφώνησε με τη ελληνική συμμετοχή στη γαλλική στρατιωτική επέμβαση στην υποσαχάρια Αφρική όπως προβλέπεται στο άρθρο 18 της συμφωνίας «προς υποστήριξη κοινών συμφερόντων» και μάλιστα «υπό γαλλική διοίκηση». Βέβαια όπως του υπενθύμισε ο πρωθυπουργός ήδη βρίσκονται εκεί στρατεύματα από οχτώ ευρωπαϊκές χώρες. Ο Α. Τσίπρας υπερθεμάτισε σε «πατριωτική» ρητορεία υπογραμμίζοντας πως με το άρθρο 2 της συμφωνίας η Γαλλία «προσφέρει ρητά τη στήριξη μόνο στα 6 ναυτικά μίλια» και όχι στα 12 και στην ΑΟΖ.
Ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί κι αυτός ελληνική επικράτεια και τα 12 μίλια και την υποτιθέμενη ΑΟΖ που έχει καθορίσει αυθαίρετα το ελληνικό κράτος, εξίσου αυθαίρετα με αυτήν που έχει καθορίσει μονομερώς η Τουρκία. Τα δύο κόμματα του αστικού δικομματισμού συναγωνίζονται σε εθνική πλειοδοσία στον ελληνοτουρκικό ανταγωνισμό για την Ανατ. Μεσόγειο κατασκευάζοντας μια υπαρξιακή απειλή για τον ελληνικό λαό. Μπροστά σε μια τέτοια απειλή «προφανώς» γι’ αυτούς καθίσταται αναγκαία η αποφυγή κάθε αμφισβήτησης στον ευρωνατοϊκό προσανατολισμό της χώρας όπως και κάθε ανατρεπτικός κοινωνικός αγώνας. «Μη μιλάς, μη γελάς, κινδυνεύει η Ελλάς»!
Ο Γιάνης Βαρουφάκης καταψηφίζοντας τη συμφωνία αναρωτήθηκε κι αυτός: «εάν, ο μη γένοιτο, συμβεί κάτι αντίστοιχο με τα Ίμια, σε τι θα μας βοηθήσει αυτή η συμφωνία; Θα σπεύσει να συνδράμει το γαλλικό Πολεμικό Ναυτικό»; Το ΚΚΕ καταψήφισε τη συμφωνία από θέσεις αρχής ως εχθρική στα λαϊκά συμφέροντα καθώς, όπως είπε ο Δημήτρης Κουτσούμπας «υπηρετεί τους στόχους του μεγάλου κεφαλαίου που θέλει να συμμετάσχει ενεργά στο πλιάτσικο που γίνεται στην περιοχή, στους οικονομικούς και ενεργειακούς ανταγωνισμούς που κλιμακώνονται σε παγκόσμιο επίπεδο και συνοδεύονται πάντα και παντού και με στρατιωτικές αντιπαραθέσεις που πληρώνουν με το αίμα τους οι λαοί». Δεν παρέλειψε βέβαια να τονίσει ότι το ΝΑΤΟ και η ΕΕ δεν προστάτευσαν ποτέ «τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα».Οι βλέψεις της ελληνικής αστικής τάξης στην Ανατ. Μεσόγειο, η συμμετοχή της στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ, η ένταξή της σε ιμπεριαλιστικά μπλοκ, η ελληνογαλλική συμφωνία και η συμφωνία με τις ΗΠΑ για τις βάσεις είναι ο πυρήνας του αστικού εθνικισμού και όχι οι «μακεδονομάχοι», οι παπάδες και οι φουστανέλες. Αυτός ο πυρήνας τρέφει και τις ακροδεξιές εκδοχές του. Η Ελλάδα «προκεχωρημένο φυλάκιο της Δύσης» οδηγεί στον πόλεμο των πολιτισμών, νομιμοποιεί την αντιμουσουλμανική υστερία, το ρατσισμό και τα εγκλήματα απέναντι στους πρόσφυγες.
Αντιπολεμικές διαδηλώσεις στις 14 Οκτώβρη ενάντια στις συμφωνίες με ΗΠΑ και Γαλλία
Απέναντι σε όλα αυτά καλούν σε αγώνα μια σειρά οργανώσεις της αντικαπιταλιστικής αριστεράς καθώς και αντιπολεμικές πρωτοβουλίες. Την Πέμπτη 14 Οκτώβρη (όταν ο Ν. Δένδιας θα είναι στις ΗΠΑ) καλούν σε συγκεντρώσεις, πορείες και παρεμβάσεις πανελλαδικά, ενάντια στις αμερικανικές βάσεις και τη συμφωνία με την Γαλλία, ενάντια στους εξοπλισμούς, σε πόλεμο, ιμπεριαλισμό, εθνικισμό! Στην Αθήνα η συγκέντρωση και διαδήλωση στις 6.30 μ.μ. θα ξεκινήσει από Προπύλαια για Βουλή, γραφεία ΕΕ, γαλλική και Αμερικάνικη Πρεσβεία.