Γιώργος Μουρμούρης
Άφησαν το ΕΣΥ να «στερεύσει» από χρηματοδότηση εν μέσω κορονοϊού
Η είδηση «τα νοσοκομεία ξέμειναν από λεφτά εν μέσω πανδημίας» θα μπορούσε υπό άλλες συνθήκες να αποτελεί ένα σύντομο, κακόγουστο αστείο. Στην Ελλάδα της εκπληκτικά κυνικής διαχείρισης της πανδημίας από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, μετά από χρόνια αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων από ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, αποτελεί πραγματικότητα: Στις αρχές Σεπτέμβρη, του μήνα που «έκλεισε» με 1.137 νεκρούς από κορονοϊό, τα ταμεία των δημόσιων νοσοκομείων «στέρεψαν».
Δεν πρόκειται για πρωτοφανές φαινόμενο. Σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα της ΟΕΝΓΕ, Πάνο Παπανικολάου, τα τελευταία χρόνια τα κονδύλια που έχουν προβλεφθεί για τα δημόσια νοσοκομεία από τον κρατικό προϋπολογισμό εξαντλούνται λίγους μήνες πριν την ολοκλήρωση της χρονιάς. Περιττεύει βεβαίως να αναρωτηθούμε αν κάτι τέτοιο συμβαίνει και με άλλους «κωδικούς» του προϋπολογισμού, όπως π.χ. στις στρατιωτικές-ΝΑΤΟϊκές δαπάνες, αφού η απάντηση φαντάζει δεδομένη. Την… παγιωμένη αυτή τακτική όσον αφορά τη χρηματοδότηση της δημόσιας Υγείας, δεν στάθηκε ικανή να ανατρέψει ούτε η πανδημία. Μάλιστα ο προϋπολογισμός για τα δημόσια νοσοκομεία θα είχε εξαντληθεί ακόμα νωρίτερα, αν δεν «πετσοκόβονταν» διάφορα έξοδα, κυρίως από τακτικά χειρουργεία στο πλαίσιο της μετατροπής του ΕΣΥ σε σύστημα «μίας νόσου», ενώ τις τελευταίες εβδομάδες τα νοσοκομεία έχουν κηρύξει μια άτυπη «στάση πληρωμών» προς προμηθευτές, για αναλώσιμα και άλλες λειτουργικές δαπάνες, προκειμένου να ανταπεξέλθουν.
Σύμφωνα με τον αγωνιστή γιατρό, τη «μαύρη τρύπα» στα ταμεία των νοσοκομείων «βαθαίνουν» οι αλλεπάλληλες διαγραφές χρεών του ΕΟΠΥΥ προς τα δημόσια νοσοκομεία. Χαρακτηριστικά, στις 24 Δεκεμβρίου 2019, επί υπουργίας Κικίλια, διεγράφη ποσό ύψους 3,5 δισ. ευρώ που αφορούσε τα χρέη της διετίας 2016-2017. Αν αθροιστούν τα χρέη που έχουν προκύψει έκτοτε, το ποσό που οφείλει ο ΕΟΠΥΥ στα νοσοκομεία ενδέχεται να υπερβαίνει τα 6 δισ.
Το βράδυ της Πέμπτης αντιπροσωπεία της ΕΙΝΑΠ συναντήθηκε με τον υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη, με τους νοσοκομειακούς ιατρούς να απαιτούν κατεπείγουσα χορήγηση συμπληρωματικού κονδυλίου για να καλυφθούν τα έξοδα του τελευταίου τριμήνου του έτους. Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τον Πάνο Παπανικολάου, οφειλές υπάρχουν και προς τους –ήρωες κατά τα άλλα– γιατρούς και νοσηλευτές, στους οποίους οφείλονται δεδουλευμένα από πρόσθετες εφημερίες και πρόσθετες υπερωρίες. Πρόκειται για τους ίδιους ανθρώπους που έχουν εργαστεί επί μήνες χωρίς ρεπό και άδειες για να κρατήσουν «όρθιο» το παραπαίον ΕΣΥ, με την τελευταία ανάκληση αδειών να βρίσκεται σε ισχύ από 1η Σεπτεμβρίου.
Σημειώνεται ότι τη μείωση των κονδυλίων για την Υγεία εν μέσω πανδημίας είχε έγκαιρα επισημάνει η ΟΕΝΓΕ. Στις 14 Δεκεμβρίου του 2020, η Ομοσπονδία κατήγγειλε ότι στον προϋπολογισμό του 2021 προβλέπεται μείωση αντί για αύξηση των δαπανών για την Υγεία. «Οι δαπάνες για την υγεία το 2021 είναι 572 εκατ. ευρώ λιγότερα σε σχέση με το έτος 2020. Τα 786 εκ. ευρώ που δίνονται εφέτος για τη διαχείριση της πανδημίας, το 2021 διαμορφώνονται στα 131 εκατ. ευρώ. Δηλαδή 655 εκ. ευρώ λιγότερα», κατήγγειλλε τότε η ΟΕΝΓΕ. Και αυτό παρά το γεγονός ότι ο προϋπολογισμός του 2021 ψηφίστηκε εν μέσω του δεύτερου κύματος covid, ενώ ήταν εμφανές (κυβερνητικοί αξιωματούχοι και οι περίφημοι «ειδικοί» το επαναλάμβαναν διαρκώς) ότι και το τρέχον έτος θα ήταν μια χρονιά δοκιμασίας του ΕΣΥ λόγω του κορονοϊού. Οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία προετοιμάζουν δυναμική απάντηση με 24ωρη πανελλαδική πανυγειονομική απεργία στις 21 Οκτώβρη.