▸Δεκάδες εργαζόμενοι/σες, από τον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα, αρκετοί εκλεγμένοι σε Δ.Σ. πρωτοβάθμιων σωματείων ή συνδικαλιστικών οργάνων, ανταποκρίθηκαν θετικά στο κάλεσμα για τη δημιουργία κίνησης για την εργατική χειραφέτηση στην Αττική, με συνέλευση το περασμένο Σάββατο 16 Οκτώβρη στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά.
Στην ουσιαστική διαδικασία που ακολούθησε και που χαρακτηρίστηκε ως ξεκίνημα από πολλούς ομιλητές, κυριάρχησε η φιλοδοξία ότι το μήνυμα της κίνησης θα φτάσει σε πολύ ευρύτερο μάχιμο εργατικό δυναμικό.
Το άνοιγμα της διαδικασίας έκανε ο Μιχάλης Ρίζος, πρόεδρος του Σωματείο Εργαζομένων στο Αττικό, παρουσιάζοντας την αρχική πρόταση, την οποία υπέγραφαν 90 εργαζόμενοι. Ο Μ. Ρίζος τόνισε την ανάγκη να συγκροτηθεί και εμφανιστεί ένα ρεύμα στο εργατικό κίνημα που θα ξεκινά και θα προβάλλει τον στόχο της συνολικής απελευθέρωσης της εργατικής τάξης. Σημείωσε πως η επίθεση του κεφαλαίου έχει μόνιμα χαρακτηριστικά κι έχει στρατηγικό χαρακτήρα, άρα θέλει ανάλογου επιπέδου απάντηση από το εργατικό κίνημα.
Απαιτείται ένα πολιτικό εργατικό κίνημα που θα θέσει πολιτικούς στόχους για τα δικαιώματα και τις ανάγκες του κόσμου της εργασίας και τα αντίστοιχα αιτήματα και διεκδικήσεις, υπερβαίνοντας τη λογική του «δεν θα περάσει» και πηγαίνοντας κόντρα στον υποταγμένο συνδικαλισμό. Ο Μ. Ρίζος υπογράμμισε πως μια κίνηση εργατικής χειραφέτησης θα συμβάλλει στην αναβάθμιση της δράσης των σχημάτων, των παρεμβάσεων και των συσπειρώσεων που ήδη λειτουργούν στο εργατικό κίνημα, με θετική συνεισφορά αλλά και όρια στη δράση τους, ειδικά στις πιο δύσκολες στιγμές.
Στη συνέχεια, τον λόγο πήραν αρκετοί εργαζόμενοι/ες, αναλύοντας διάφορες πλευρές, ξεδιπλώνοντας νέες και διατυπώνοντας τις πρώτες προτάσεις για παρεμβάσεις της κίνησης. Στο τέλος αναδείχθηκε 13μελής γραμματεία, με ευρεία σύνθεση από αγωνιστές/στριες του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, η οποία θα αναλάβει να συντονίσει και να εισηγηθεί τα επόμενα βήματα.
Η προσωρινή γραμματεία της κίνησης εξέδωσε το παρακάτω δελτίο τύπου:
Ολοκληρώθηκε το πρώτο βήμα για τη συγκρότηση της Κίνησης για την Εργατική Χειραφέτηση στην Αττική μετά από κάλεσμα που συγκέντρωσε 90 υπογραφές αγωνιστών και αγωνιστριών του κόσμου της εργασίας.
Στη συνέλευση που έγινε στις 16 Οκτώβρη στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά πήραν μέρος αγωνιστές και αγωνίστριες με ενεργή δράση και παρέμβαση στο εργατικό και συνδικαλιστικό κίνημα στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα. Αγωνιστές και αγωνίστριες από διαφορετικές γενιές και κλάδους, που έχουν ως κοινό σημείο την προσπάθεια ταξικής ανασυγκρότησης του εργατικού κινήματος.
Η αρχική εισήγηση από τον Μιχάλη Ρίζο, Πρόεδρο του Σωματείου Εργαζομένων στο Αττικό Νοσοκομείο, αιτιολόγησε την ανάγκη συγκρότησης μίας Ταξικής Κίνησης στην Αττική.
Κοινός τόπος στην συζήτηση ήταν ότι:
Ο κόσμος της εργασίας βρίσκεται αντιμέτωπος με μια συνεχιζόμενη, όλο και σκληρότερη επίθεση από την πλευρά κεφαλαίου και κυβερνήσεων: μισθοί, δικαιώματα, ελευθερίες, δημόσια αγαθά (παιδεία, υγεία, κοινωνική ασφάλιση) αλλά και φυσικό περιβάλλον, ισοπεδώνονται για την εξυπηρέτηση της καπιταλιστικής κερδοφορίας. Η κρίση του καπιταλισμού (οικονομική, περιβαλλοντική, υγειονομική) οδηγεί στην αύξηση της εκμετάλλευσης της εργατικής τάξης και την καταστολή κάθε κοινωνικής αντίστασης και αμφισβήτησης. Ο πλούτος που παράγεται από την εργασία επαρκεί για την ικανοποίηση των κοινωνικών αναγκών και την αξιοπρεπή διαβίωση όλων, όμως συγκεντρώνεται στα χέρια λίγων. Η συντήρηση του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής απαιτεί την κοινωνική καταστροφή. Όλο και περισσότερο ξεκαθαρίζει το πραγματικό δίλημμα για την εργατική τάξη: υποταγή στα αστικά σχέδια ή ανεξάρτητο ταξικό σχέδιο και οργάνωση της αντεπίθεσης του εργατικού κινήματος, για να έρθει στο προσκήνιο η στρατηγική της εργατικής χειραφέτησης;
Απαραίτητη προϋπόθεση για την απόκρουση της αστικής επίθεσης και την χάραξη ανεξάρτητης εργατικής πολιτικής είναι ένα πολιτικό εργατικό κίνημα που θα θέσει πολιτικούς στόχους για τα δικαιώματα και τις ανάγκες του κόσμου της εργασίας και τα αντίστοιχα αιτήματα και διεκδικήσεις, θα υπερβαίνει τη λογική των αμυντικών αγώνων, θα κοντράρεται με τον υποταγμένο συνδικαλισμό που αποτελεί τροχοπέδη στην ανάπτυξη των αγώνων. Η Κίνηση θέτει ως στόχο την συγκρότηση, ανάπτυξη και έκφραση ενός ρεύματος στο εργατικό κίνημα το οποίο θα προβάλλει το στόχο της συνολικής απελευθέρωσης της εργατικής τάξης και της κατάργησης της εκμετάλλευσης και θα μάχεται, μέσα στους εργατικούς αγώνες γι’ αυτό. Η ίδια η Κίνηση θα λειτουργεί στη βάση των αρχών της εργατικής δημοκρατίας.
Η κίνηση με τις επεξεργασίες και την λογική της μπορεί να συμβάλλει στην αναβάθμιση και στην ενίσχυση της δράσης των σχημάτων, των παρεμβάσεων και των κινήσεων που ήδη λειτουργούν στο εργατικό κίνημα.
Η συγκρότησή της Ταξική Κίνησης για την Εργατική Χειραφέτηση στην Αθήνα αποτελεί ένα σημαντικό βήμα στην πανελλαδικοποίηση αυτής της προσπάθεια, καθώς αντίστοιχες προσπάθειες που υπάρχουν σε άλλες πόλεις (πχ Θεσσαλονίκη, Πάτρα κ.α.)
Στη συζήτηση που ακολούθησε οι συμμετέχοντες/σες τοποθετήθηκαν θετικά ως προς την αναγκαιότητα συγκρότησης μιας Κίνησης με αυτά τα χαρακτηριστικά, εμβαθύνοντας σε πλευρές, ανοίγοντας νέες και προτείνοντας τις πρώτες παρεμβάσεις.
Η συνέλευση κατέληξε στην επιλογή προσωρινής γραμματείας, αποτελούμενης από 13 μέλη, με ευρεία σύνθεση από αγωνιστές/στριες του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, η οποία θα αναλάβει να συντονίσει και να εισηγηθεί τα επόμενα βήματα.