▸ Σαν να μην πέρασε μια μέρα από την εποχή των μνημονίων. «Μετεξεταστέα» μένει η ελληνική κυβέρνηση στη 12η μεταμνημονιακή αξιολόγηση, στην πρώτη δια ζώσης συνάντηση των δανειστών με υπουργούς της κυβέρνησης μετά το ξέσπασμα της πανδημίας. Οι εκπρόσωποι των «θεσμών» διαπίστωσαν τεράστια καθυστέρηση τόσο στις λεγόμενες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις (πλειστηριασμούς, νέο πτωχευτικό), όσο κυρίως στην απονομή συντάξεων και την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου σε ιδιώτες με τους οποίους συνεργάζεται (π.χ. στην υγεία και την κοινωνική ασφάλιση). Η ελληνική κυβέρνηση φρόντισε να διαβεβαιώσει τους ελεγκτές ότι με τον νέο Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας που πέρασε πρόσφατα στη Βουλή γίνεται ευκολότερη και ταχύτερη η διαδικασία πλειστηριασμών ακινήτων! Μάλιστα συμπλήρωσε ότι οι πλειστηριασμοί ξεκίνησαν ξανά στις αρχές Σεπτεμβρίου και έπειτα από μακρά περίοδο “παγώματος” λόγω της πανδημίας και έως τα τέλη Μαΐου έχουν προγραμματιστεί να γίνουν ρευστοποιήσεις 5.424 ακινήτων».
Διάτρητη και η «δημιουργική λογιστική» της κυβέρνησης και τα εξωραϊσμένα στοιχεία που παρουσίασε για τον λεγόμενο κοινωνικό προϋπολογισμό (ασφαλιστικά ταμεία, ΕΟΠΥΥ, ΟΑΕΔ) τα οποία αμφισβητούν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί. Ενώ η κυβέρνηση διαβεβαιώνει ότι θα κλείσει με πλεόνασμα, η εκτίμηση της τρόικας της «ενισχυμένης εποπτείας» είναι ότι θα πάει για έλλειμμα-ρεκόρ άνω του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ.
Το μάρμαρο για άλλη μια φορά φαίνεται ότι θα πληρώσουν οι ευπαθείς ομάδες και φτωχότερα νοικοκυριά που περίμεναν τα Χριστούγεννα για να πάρουν κάποιο κοινωνικό επίδομα και ως αντιστάθμισμα στο τσουνάμι ακρίβειας. Οι πληροφορίες μιλάνε για πάγωμα-συρρίκνωση των σχεδίων για χορήγηση του «χριστουγεννιάτικου μποναμά». Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θ. Σκυλακάκης τόνισε ότι το έλλειμμα είναι στο 7,3% και στην παρούσα φάση δεν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος για μείωση ΕΦΚ στα καύσιμα και άλλα επιδόματα.
Όλα αυτά γίνονται την ώρα που στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκίνησε επίσημα ο δημόσιος διάλογος για τη μεταρρύθμιση του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης και την προσαρμογή του στις νέες άγριες συνθήκες μετά την κρίση της Covid-19. Οι εξελίξεις αυτές τίποτα καλό δεν προεξοφλούν για τον λαό που δοκιμάζεται.