Γεράσιμος Λιβιτσάνος
▸ Υπάρχουν πολλοί «Μπογδάνοι» μέσα στο κυβερνών κόμμα
Η διαγραφή του Κωνσταντίνου Μπογδάνου από την κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ, με απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη την περασμένη Τρίτη, ως μεμονωμένο γεγονός ίσως δεν έχει τόσο μεγάλη σημασία. Καταδεικνύει όμως τις εξελίξεις στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας, επαναφέροντας σενάρια για τη σχέση του συγκεκριμένου χώρου με την ακροδεξιά.
Η δημιουργία νέου ακροδεξιού σχηματισμού με τη συμμετοχή του Κ. Μπογδάνου και άλλων «φυντανιών» του χώρου, όπως ο Θ. Τζήμερος, ο Φ. Κρανιδιώτης ή ακόμη και ο Γ. Τράγκας είναι ένα σενάριο. Όμως τέτοιες εξελίξεις έχουν πολιτικό νόημα, μόνον αν συνδυαστούν με την τακτική της ΝΔ. Κι εδώ πρέπει κανείς να αναλογιστεί τη δήλωση του συνεργάτη του Κ. Μητσοτάκη και υπουργού Επικρατείας Γ. Γεραπετρίτη, σύμφωνα με την οποία υπάρχει πιθανότητα ο Κ. Μπογδάνος να επιστρέψει στη ΝΔ.
Η ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος βρίσκεται ήδη σε καθεστώς προεκλογικής προετοιμασίας, ανεξαρτήτως αν θα υλοποιηθούν τα σενάρια πρόωρης προσφυγής στις κάλπες είτε στο τέλος της Άνοιξης του 2022 είτε το Φθινόπωρο της ίδιας χρονιάς. Αν και δεν είναι διακηρυγμένος, βασικός προεκλογικός στόχος της ΝΔ είναι η διείσδυση στον πολιτικό χώρο που βρίσκεται στα δεξιά της. Αυτό θεωρείται πως είναι ένα από τα κλειδιά για την εκλογική της νίκη, είτε στις εκλογές που θα γίνουν με το σύστημα της απλής αναλογικής, είτε στις επόμενες. Έτσι, ενώ στον επίσημο πολιτικό λόγο της θα αναφέρεται «στο κέντρο», επιθυμεί να δημιουργήσει συνθήκες που θα της φέρουν ψήφους από το πολιτικό ακροατήριο της Χρυσής Αυγής και συνολικά τον χώρο της ακροδεξιάς.
Στη λογική αυτή, προφανώς, εντάσσεται η διατήρηση των Μ. Βορίδη, Α. Γεωργιάδη και Θ. Πλεύρη σε κομβικές υπουργικές θέσεις. Καθώς επίσης και η άτυπη «άδεια» που έχουν άλλοι βουλευτές της, όπως ενδεικτικά ο Στρ. Σιμόπουλος, ο Ζ. Τσικαλάγιας, ο Κ. Κυρανάκης, ο Α.Δαβάκης, να κρατούν ζεστούς τους δεσμούς με τον ακροδεξιό χώρο. Στην ίδια κατηγορία περιλαμβανόταν και ο Κ. Μπογδάνος, που όμως όπως φάνηκε δεν επιθυμούσε να παίξει αυτό το παιχνίδι… διακριτικά. Επέλεξε την τακτική της προκλητικής συμμετοχής σε εκδηλώσεις με χρυσαυγίτες και την εκφορά ανάλογου πολιτικού λόγου στην κεντρική σκηνή. Έτσι, η ηγεσία της ΝΔ αποφάσισε τελικά τη διαγραφή του.
Όμως οι ψήφοι της ακροδεξιάς δεν αποτελούν διακαή πόθο μόνοντης ηγετικής ομάδας της Νέας Δημοκρατίας. Αντιθέτως, προνομιακά στον χώρο αυτό θεωρεί ότι απευθύνεται η «σαμαρική» πτέρυγα της ΝΔ, που παραδοσιακά διαθέτει «πατριωτικό» λόγο. Η τάση ποντάρει ιδιαίτερα στην αμετακίνητη θέση του Αντώνη Σαμαρά για τη Συμφωνία των Πρεσπών. Όπως και στο προσφυγικό, όπου ο σαμαρικός Ν. Μηταράκης συνεχίζει να εκφράζει ξεκάθαρα ξενοφοβικό λόγο, ανταγωνιζόμενος επάξια τη ρητορική Βελόπουλου. Απέναντι σε αυτή την κατάσταση, σε λογική ανασύνταξης έχει μπει η λεγόμενη «καραμανλική» τάση, με τον φυσικό της ηγέτη να συνεχίζει να «απέχει». Αυτό το «κενό» σκοπεύει πιθανότατα να καλύψει ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο οποίος συστηματικά κινείται σε λογικές συναίνεσης, αποφεύγοντας τις συγκρούσεις με την αντιπολίτευση και ιδίως με τον ΣΥΡΙΖΑ. Με την τακτική αυτή, ο Ν.Δένδιας κρατά ανοιχτό και το ενδεχόμενο να παίξει κεντρικό ρόλο σε περίπτωση που αναζητηθούν άμεσα συναινετικές και διακομματικές λύσεις στο πολιτικό σκηνικό.