Δημήτρης Σταμούλης
▸ Με… κουπόνια και πενιχρά επιδόματα, ΕΕ και κυβέρνηση επιφυλάσσουν στον λαό «παγωμένο» χειμώνα
Παρουσιάζοντας το προσχέδιο του προϋπολογισμού ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας εμφανίστηκε… πλούσιος στους χαρακτηρισμούς μιλώντας για «καλές επιδόσεις» της ελληνικής οικονομίας, «αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας» και «αποτελεσματικό σχέδιο» της κυβέρνησης. Όμως απέναντι στο τσουνάμι ακρίβειας που χτυπά αλύπητα τα λαϊκά νοικοκυριά προμηνύοντας έναν «παγωμένο» χειμώνα, η κυβέρνηση εμφανίζεται πολύ φειδωλή στα μέτρα στήριξης που ανακοίνωσε. Μπορεί οι εξαγγελίες Μητσοτάκη στη ΔΕΘ να πετάχτηκαν στον κάλαθο, για να επανεμφανιστούν κάπως πιο «ενισχυμένες», αλλά το δήθεν «τείχος προστασίας» στην πρωτοφανή άνοδο των τιμών της ενέργειας θα αποδειχθεί… ανίσχυρος μαντρότοιχος.
Η κυβέρνηση δηλώνει πως θα ρίξει μισό δισ. ευρώ στη «μάχη της αναχαίτισης» της ακρίβειας. Διπλασίασε την
επιδότηση-εμπαιγμό των 9 σε 18 ευρώ στις πρώτες 300 κιλοβατώρες στο ρεύμα το μήνα, ενώ για όσους τις υπερβούν, η έκπτωση της ΔΕΗ θα αυξηθεί μόλις 12% από την ήδη υφιστάμενη. Στο φυσικό αέριο, η ΔΕΠΑ Εμπορίας ανακοίνωσε ότι θα παρέχει έκπτωση 15% στους πελάτες χονδρικής για να μεταφερθεί απ’ αυτούς στους τελικούς καταναλωτές. Τους άλλους χονδρέμπορους, ο υπουργός απλώς τους… κάλεσε να ακολουθήσουν το παράδειγμα της (ακόμα κρατικής…) ΔΕΠΑ.
Όσον αφορά το επίδομα θέρμανσης αλλά και τα ποσά που θα λάβουν οι πολίτες, έγιναν κάποιες αναπροσαρμογές καθώς θα χορηγηθεί επίδομα θέρμανσης, σύμφωνα με τις κυβερνητικές ανακοινώσεις, σε 1,45 εκατ. νοικοκυριά. Όμως τα εισοδηματικά κριτήρια είναι και πάλι ψαλιδισμένα. Για παράδειγμα, ένας άγαμος που αμείβεται με 1.000 ευρώ, καθώς και οικογένεια με ένα παιδί, με τους δύο γονείς να έχουν μισθούς λίγο πάνω από 800 ευρώ, δεν ανήκουν στους επιλέξιμους! Την ίδια ώρα το πετρέλαιο θέρμανσης ξεκινά φέτος στα 1,15 ευρώ το λίτρο όταν πέρσι ήταν 0,80…
Συνολικά, τα μέτρα στήριξης που ανακοίνωσε η κυβέρνηση υπολογίζονται σε 500 εκατ. ευρώ σε βάθος τριών-τεσσάρων μηνών, όταν με βάση τις επίσημες εκτιμήσεις η μηνιαία επιβάρυνση νοικοκυριών και επιχειρήσεων από ενέργεια και θέρμανση θα ανέλθει σε 1,5 δισ. ευρώ! Ουσιαστικά το κυβερνητικό πακέτο μέτρων στήριξης θα καλύψει μόλις το ένα πέμπτο της απώλειας εισοδήματος των νοικοκυριών. Από την άλλη, η κυβέρνηση ομολογεί ότι τα ποσά που θα διαθέσει για την ενεργειακή κρίση, θα τα «κόψει» από άλλες παρεμβάσεις…
Μέτρα εξήγγειλε και η Κομισιόν, τα οποία κινούνται σε μια παρόμοια λογική μικρής ενίσχυσης των «ευάλωτων» νοικοκυριών, ενώ προαναγγέλλουν την αδρή ενίσχυση κλάδων που καταναλώνουν μεγάλη ενέργεια (βιομηχανίες χάλυβα, τσιμέντου κ.α.), καθώς και το περαιτέρω «σπρώξιμο» των ΑΠΕ. Μεταξύ των μέτρων που εξήγγειλε η ΕΕ είναι η χορήγηση… κουπονιών ή η δυνατότητα μερικής πληρωμής λογαριασμών για καταναλωτές σε ενεργειακή φτώχεια, οι προσωρινές αναβολές πληρωμών λογαριασμών, οι μειώσεις κάποιων φορολογικών συντελεστών αλλά μόνο για «ευάλωτα νοικοκυριά», ενώ ανακοινώθηκαν και μέτρα που στοχεύουν απευθείας στο κεφάλαιο, όπως η «παροχή βοήθειας σε εταιρείες ή βιομηχανίες» με κρατικές ενισχύσεις και η «διευκόλυνση» συμφωνιών αγοράς ΑΠΕ.
Οι επιδοματικές «παρεμβάσεις» και η λογική των «επιλέξιμων» κοινωνικών στρωμάτων θυμίζουν ασπιρίνη σε καρκινοπαθή. Ο λαός και οι εργαζόμενοι δεν έχουν ανάγκη από πενιχρές ενισχύσεις, αλλά από ουσιαστικές αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις αξιοπρέπειας. Είναι η ώρα το μαχόμενο ταξικό εργατικό κίνημα να διεκδικήσει αυξημένους μισθούς, με νέες συλλογικές συμβάσεις εργασίας, που να αναπληρώνουν τις τεράστιες απώλειες στα εισοδήματά τους, αλλά και την κατάργηση της βαριάς φορολόγησης σε βασικά αγαθά και υπηρεσίες.
Μόνο τα προηγούμενα δύο χρόνια, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ο ακαθάριστος μισθός μειώθηκε κατά 2,5% σε σχέση με το 2019, ως συνέπεια της πανδημίας, με την Ελλάδα να έχει τη 14η χειρότερη επίδοση στην Ευρωζώνη. Σε κίνδυνο φτώχειας βρίσκεται το 17,7% του πληθυσμού, ενώ το 16,5% βρίσκεται σε υλική στέρηση. Το 2020, ένας στους επτά πολίτες της χώρας ήταν σε κίνδυνο φτώχειας ή συνολικά 700.000 νοικοκυριά!
Η κυβέρνηση απέναντι σε αυτή την μεγάλη εξάπλωση της φτώχειας παρουσίασε πριν από μερικούς μήνες την αύξηση-«κουλούρι» των 50 λεπτών στον κατώτατο μισθό, που από τα 650 ευρώ σήμερα, θα φτάσει τα 663 από το 2022! Πρόκειται προφανώς για κακόγουστο αστείο και ήδη αυτές τις ημέρες διακινούνται από συστημικά μέσα δήθεν «διεργασίες» στο κυβερνητικό στρατόπεδο για «αναπροσαρμογή» της αύξησης στον κατώτατο μισθό, και για ««σενάρια έκπληξη» με αυξήσεις 12%. Βέβαια ο ίδιος ο Κ. Χατζηδάκης πέταξε την μπάλα στην εξέδρα, σχολιάζοντας πως «είναι πρόωρο να μιλήσουμε για αριθμούς». Τα σενάρια αυτά προφανώς στόχο έχουν την καθήλωση των εργατικών διεκδικήσεων και την αναμονή των κυβερνητικών αποφάσεων στο… επέκεινα. Από την άλλη οι εργοδότες είναι αρνητικοί σε οποιαδήποτε αύξηση μισθών, ξεχνώντας την… επενδυτική άνοιξη και την «ισχυρή επανεκκίνηση». Να σημειωθεί δε ότι εντός του φθινοπώρου αναμένεται να εκδοθεί από το ΣτΕ η απόφαση στην προσφυγή του ΣΕΒ για ακύρωση της καταβολής των τριετιών στους μισθούς του ιδιωτικού τομέα. Εάν δικαιωθούν οι βιομήχανοι, αυτό θα σημάνει… μειώσεις μισθών έως και 195 ευρώ και την αναδρομική επιστροφή αποδοχών!
Πάλη για μείωση των φόρων σε καύσιμα και ενέργεια, κτύπημα των κερδών
Τώρα είναι η ώρα για το εργατικό κίνημα να απαιτήσει να αυξηθούν οι μισθοί ουσιαστικά, να καταργηθούν άμεσα το ΦΠΑ σε όλα τα βασικά είδη διατροφής, να σταματήσει η ληστρική φορολόγηση με τον ΕΦΚ σε καύσιμα, πετρέλαιο θέρμανσης, να μειωθούν οι συντελεστές σε ηλεκτρικό ρεύμα, φυσικό αέριο, να καταργηθεί ο ΕΝΦΙΑ. Να μην υπάρξει καμιά αύξηση στα τρόφιμα, να επιβληθεί διατίμηση στις τιμές των ενοικίων.