«Φίμωτρο» σε δημοσιογράφους που δεν ακολουθούν την κυρίαρχη κυβερνητική-κρατική γραμμή και ΜΜΕ που δεν συντάσσονται με την ατζέντα των κυρίαρχων Μέσων φιλοδοξεί να επιβάλει η κυβέρνηση. Με πρόσχημα τα δίκτυα αντιεμβολιαστών, η Νέα Δημοκρατία προωθεί σκλήρυνση του σχετικού νομοθετικού πλαισίου δια της… «δημιουργικής ασάφειας»: Διευρύνει το πεδίο των δημοσιευμάτων για τα οποία μπορεί να ασκηθεί δίωξη, ενώ καθορίζει την κατώτατη ποινή που μπορεί να επιβληθεί, θέτοντας τον «πήχη« πάνω από τον οποίον θα πρέπει να «περνά» το δικαστικό σώμα.
Σύμφωνα με σχέδιο νόμου που έχει τεθεί σε διαβούλευση, προβλέπεται τροποποίηση του άρθρου 191 ΠΚ ως εξής: «Όποιος δημόσια ή μέσω διαδικτύου διαδίδει ή διασπείρει με οποιονδήποτε τρόπο ψευδείς ειδήσεις που είναι ικανές να προκαλέσουν ανησυχίες ή φόβο στους πολίτες ή να κλονίσουν την εμπιστοσύνη του κοινού στην εθνική οικονομία, στην αμυντική ικανότητα της χώρας ή στη δημόσια υγεία τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον τριών μηνών και χρηματική ποινή.
Εάν η πράξη τελέστηκε επανειλημμένα μέσω του Τύπου ή μέσω διαδικτύου, ο υπαίτιος τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον έξι μηνών και χρηματική ποινή. Με την ίδια ποινή τιμωρείται και ο πραγματικός ιδιοκτήτης ή εκδότης του μέσου με το οποίο τελέστηκαν οι πράξεις των προηγούμενων εδαφίων». Ποινή θα επιβάλλεται και για αντίστοιχο «αδίκημα» που συντελείται από «αμέλεια».
Είναι προφανές ότι οι λέξεις/φράσεις «ανησυχίες», «κλονίσουν την εμπιστοσύνη του κοινού», «τελέστηκε επανειλημμένα μέσω του Τύπου ή του διαδικτύου», ανοίγουν τον ασκό του Αιόλου, επιτρέποντας την ποινικοποίηση οποιασδήποτε θεματολογίας κρίνεται απειλητική για τα αστικά συμφέροντα. Απαιτείται μαχητική απάντηση από τους εργαζόμενους στα ΜΜΕ, και ευρύτερα το εργατικό και λαϊκό κίνημα, για να ανατραπεί ο σχεδιασμός, όπως συνέβη τον Φεβρουάριο με τον «τρομονόμο στην τέχνη».