Κυριάκος Νασόπουλος
▸ Χωρίς αναισθησιολόγους το «Μεταξά», λιγότερες ΜΕΘ στην Θεσσαλονίκη, πανυγειονομική απεργία την Πέμπτη ενάντια στο νέο ιδιωτικό «ΕΣΥ»
Ακόμη μια εβδομάδα καθημερινού αγώνα και διεκδίκησης ξεκινά για τους εργαζόμενους στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ), με κεντρικό σταθμό την πανυγειονομική απεργία που έχουν προκηρύξει για την Πέμπτη 21 Οκτωβρίου η ΟΕΝΓΕ και η ΠΟΕΔΗΝ. Δεν θα μπορούσε να γίνει και αλλιώς καθώς η κυβέρνηση συνεχίζει τα ασύστολα ψεύδη περί ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος υγείας την περίοδο της πανδημίας, ενώ την ίδια ώρα εκείνο που κάνει είναι να προωθεί τα αντιλαϊκά της σχέδια για την δημιουργία του νέου «ΕΣΥ» εξυπηρέτησης των ιδιωτικών συμφερόντων.
Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας και ΕΚΑΒ συνεχίζουν να υπολειτουργούν λόγω των τεράστιων ελλείψεων σε προσωπικό ενώ το ΕΣΥ παραμένει «μονοθεματικό», διαχειριζόμενο σε πολύ μεγάλο βαθμό μόνο τα περιστατικά covid. Η αναμονή για τα προγραμματισμένα χειρουργεία (αν δεν αναβληθούν) καθώς και για απλά ραντεβού σε πολλές περιπτώσεις ξεπερνά και τους 12 μήνες, με τους ασθενείς των υπόλοιπων νοσημάτων να αντιμετωπίσουν σοβαρά προβλήματα. Από την άλλη βεβαίως οι μεγάλοι κερδισμένοι δεν είναι άλλοι από τους ιδιωτικούς ομίλους της υγείας καθώς η κυβέρνηση και το υπουργείο Υγείας τους κάνουν «πάσα» νέα έτοιμη πελατεία.
Πρόσφατο χαρακτηριστικό παράδειγμα της κατάστασης είναι το Αντικαρκινικό Νοσοκομείο «Μεταξά». Όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, οι τραγικές ελλείψεις σε όλες τις ειδικότητες εργαζομένων του νοσοκομείου (γιατροί, νοσηλευτές, τεχνολόγοι, διοικητικό και τεχνικό προσωπικό) αλλά και η απαράδεκτα χαμηλή χρηματοδότησή του, «θέτουν σε υπολειτουργία όλα τα τμήματα». Μεταξύ άλλων, από τις έξι διαθέσιμες χειρουργικές αίθουσες που διαθέτει το νοσοκομείο το τελευταίο διάστημα λειτουργούν καθημερινά μία έως τρεις λόγω έλλειψης αναισθησιολόγων, το ιατρείο πόνου που μέχρι πρόσφατα λειτουργούσε τέσσερις ημέρες την εβδομάδα τώρα λειτουργεί μόλις μία, ενώ και οι μεταμοσχεύσεις μυελού των οστών κινδυνεύουν με διακοπή. Οι δε ΜΕΘ αυξήθηκαν από 6 σε 11, αλλά σε εντελώς ακατάλληλο χώρο και χωρίς την αναγκαία στελέχωση, αφού ενώ θα έπρεπε να εργάζονται 44 νοσηλευτές στο τμήμα, αυτή τη στιγμή εργάζονται μόλις 23.
Ίδιο σκηνικό και στο νοσοκομείο της Καλαμάτας όπου, σύμφωνα με την ΟΕΝΓΕ, σε σύνολο 124 οργανικών θέσεων ειδικευμένων γιατρών κλάδου ΕΣΥ υπηρετούν μόνο 67 μόνιμοι και 30 επικουρικοί γιατροί. Φαίνεται ότι άλλο νοσοκομείο είχε επισκεφτεί στις αρχές Σεπτεμβρίου η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μ. Γκάγκα δηλώνοντας ότι δεν υπάρχει «κανένα πρόβλημα»!
Σε πολύ δύσκολη θέση βρίσκονται ήδη και τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, τα οποία βρέθηκαν στο «μάτι του κυκλώνα» και τον περασμένο χειμώνα. Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ τέθηκαν σε αναστολή 750 ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι, εκ των οποίων οι 230 αποτελούν εξειδικευμένο προσωπικό για ΜΕΘ, με αποτέλεσμα οι κλίνες ΜΕΘ από 193 τον περασμένο Απρίλιο να έχουν μειωθεί σε 75.
Την Τετάρτη, οι εργαζόμενοι στα Νοσοκομεία «Αττικόν», «Θριάσιο», Κρατικό Νίκαιας και Δυτικής Αττικής, ΨΝΑ Δαφνί, ΨΝΑ «Δρομοκαΐτειο», προχώρησαν σε συγκέντρωση στην είσοδο του Νοσοκομείου Δυτικής Αττικής (πρώην Λοιμωδών) απαιτώντας την άμεση στελέχωση και επαναλειτουργία του. Είναι ένα από τα 8 νοσοκομεία που συγχωνεύθηκαν-καταργήθηκαν το 2013 από τη συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και παρέμειναν «κλειστά» παρά τις προεκλογικές υποσχέσεις και από τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.
Η υποβάθμιση του ΕΣΥ και των δημόσιων νοσοκομείων είναι άλλωστε μια διαχρονική υπόθεση την οποία έχουν «υπηρετήσει» πιστά όλες οι κυβερνήσεις…