Μπάμπης Συριόπουλος
▸ Κυβερνητική πρόταση και συνεργασίες με «προοδευτικές δυνάμεις»
Αυτό το Σαββατοκύριακο στην 85η ΔΕΘ ο Αλέξης Τσίπρας παρουσιάζει τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο, με την ομιλία του το Σάββατο και τη συνέντευξη τύπου την Κυριακή. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχίσει την αποδόμηση των εξαγγελιών Μητσοτάκη, αναμένεται να καταγγείλει για μια ακόμη φορά την «ανεύθυνη αν όχι εγκληματική» πολιτική της κυβέρνησης και την ανικανότητά της. Θα ανέβουν οι αντιπολιτευτικοί τόνοι και για τη μέχρι τώρα κυβερνητική διαχείριση της πανδημίας και των πυρκαγιών του καλοκαιριού, την αντιμετώπιση των ανατιμήσεων και της ακρίβειας καθώς και την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής με τους 40.000 νέους που έμειναν εκτός ΑΕΙ.
Παρά τους υψηλούς τόνους και τις καταγγελίες, πρόκειται για αντιπολίτευση στα σημεία. Το βλέμμα είναι στραμμένο στη «μεσαία τάξη», αυτό έδειξαν οι συναντήσεις του Α. Τσίπρα με «παραγωγικούς φορείς» της Θεσσαλονίκης, αυτό δείχνουν και οι εκκλήσεις για συναίνεση σε διάφορους τομείς και οι προτάσεις που επικεντρώνονται στη μείωση της φορολογίας ή η πρόταση για επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών των επιχειρήσεων με αντάλλαγμα τη διατήρηση των εργαζομένων. Η συμμετοχή του τομεάρχη Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Χαρίτση στο ίδιο πάνελ με τον Αδ. Γεωργιάδη και τον πρόεδρο του ΣΕΒ Δ. Παπαλεξόπουλο, όπου εμφάνισε τον ΣΥΡΙΖΑ ως πιο ικανό να εξασφαλίσει την «κοινωνική συνοχή» κινείται επίσης στην ίδια κατεύθυνση. Ο τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ, αντί για πλήρη επανεθνικοποίηση της ΔΕΗ, αρκείται στο ότι «το δημόσιο πρέπει να έχει κυρίαρχο ρόλο σε στρατηγικού χαρακτήρα υποδομές». Σε συνέντευξή του σε ραδιοσταθμό της συμπρωτεύουσας ξεκαθάρισε ότι «η οικονομία χρειάζεται επέμβαση από το κράτος για να λειτουργήσει σε συνθήκες υγιούς ανταγωνισμού».
Κριτική Κατρούγκαλου στην κυβέρνηση ότι δεν… εξασφάλισε ικανοποιητικά ανταλλάγματα για την πενταετή παραχώρηση
Αντιρρήσεις μόνο στα σημεία και για την πενταετή συμφωνία με τις ΗΠΑ για τις βάσεις στην Ελλάδα εξέφρασε και ο τομεάρχης Εξωτερικών Γ. Κατρούγκαλος. Γιατί να είναι πενταετής η «αμυντική συμφωνία» με τις ΗΠΑ και όχι ετήσια όπως γινόταν μέχρι τώρα, αναρωτιέται ο τομεάρχης. Αναρωτιέται επίσης για τα ανταλλάγματα της συμφωνίας, καθώς και για την έκτασή της: «Τι θα προβλέπει η νέα συμφωνία, ιδίως για την Αλεξανδρούπολη; Θα πρόκειται απλώς για συνέχιση διευκολύνσεων ανάλογων με αυτών στο Στεφανοβίκειο ή για πιο προωθημένες ρυθμίσεις, όπως αυτές της Σούδας; Και στην τελευταία περίπτωση, βάσει ποιου ρυθμιστικού πλαισίου και νομικών εγγυήσεων;»
Πώς θα μπορούσε να εναντιωθεί ο Γ. Κατρούγκαλος, τη στιγμή που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ διαπραγματευόταν ανάλογη συμφωνία. Γι’ αυτό χαρακτηρίζει «ιδιαίτερα ανησυχητική» την απόρριψη «κάθε προοπτικής συναίνεσης από τον πρωθυπουργό».
Ο ΣΥΡΙΖΑ διαβλέπει την κλιμακούμενη φθορά της ΝΔ, τη λαϊκή αντικυβερνητική δυσαρέσκεια που διογκώνεται, χωρίς να μετασχηματίζεται ακόμα σε πολιτικό κίνημα ανατροπής σε σύγκρουση με την ουσία της αστικής πολιτικής, και ποντάρει σε μια κυβερνητική διέξοδο «χαμηλών προσδοκιών» με κεντροαριστερό πρόσημο και συνεργασίες με «προοδευτικές δυνάμεις». Αν για τον ίδιο τον «μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ» δεν χρειάζεται «face control» (όπως είπε ο Α. Τσίπρας), πόσο μάλλον για κυβερνητικές συνεργασίες. Αν το 2015 ο ΣΥΡΙΖΑ επαγγελόταν την ανατροπή των μνημονίων «με ένα νόμο», τώρα υπόσχεται ότι κι αν η ζωή μας δεν θ’ αλλάξει, τουλάχιστον δεν θα είναι υπουργός ο Πλεύρης και βουλευτής της κυβένρησης ο Μπογδάνος.