▸Νέος υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας ορίστηκε τη Δευτέρα ο Κύπριος Χρήστος Στυλιανίδης, Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου έκανε γνωστό πως επειδή ο Χ. Στυλιανίδης δεν έχει ελληνική υπηκοότητα -όπως απαιτεί το Σύνταγμα για τους υπουργούς- θα γίνει τιμητική πολιτογράφηση για την περίπτωσή του.
Η κυβέρνηση επιμένει σε πρόσωπο με “διακομματικά” χαρακτηριστικά για το συγκεκριμένο νεοσύστατο υπουργείο με κριτήριο εκτός των άλλων το διαμοιρασμό της ευθύνης στην επόμενη φυσική καταστροφή.
Στα νιάτα του, ως φοιτητής στη Θεσσαλονίκη, ο Χρήστος Στυλιανίδης είχε περάσει από τον Ρήγα Φεραίο ωστόσο στην πορεία αντιδραστικοποιήθηκε. Υπήρξε συνοδοιπόρος του Κώστα Σημίτη και ένας εκ των στενών φίλων του Νίκου Θέμελη, διευθυντή του γραφείου του Κώστα Σημίτη. Ο Χ. Στυλιανίδης ίδρυσε στην Κύπρο τον ΟΠΕΚ (Όμιλο Προβληματισμού για τον εκσυγχρονισμό της κοινωνίας), το ιδεολογικό όχημα που χρησιμοποίησε ο Σημίτης για να κυριαρχήσει στην κεντροαριστερά και το ΠΑΣΟΚ. Υπήρξε εκπρόσωπος του Γλαύκου Κληρίδη, ενώ είχε διατελέσει συνεργάτης του Γιάννου Κρανιδιώτη. Στη συνέχεια προσχώρησε στον ΔΗΣΥ του Νίκου Αναστασιάδη. Διορίστηκε από την κυβέρνηση Αναστασιάδη επίτροπος της Κύπρου στην ΕΕ και του ανατέθηκε ο τομέας Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Διαχείρισης Κρίσεων από το 2014 έως το 2019, αλλά δεν ανανεώθηκε η θητεία του. Υπήρξε ο δημιουργός του μηχανισμού rescEU για την αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών (πυρκαγιές, σεισμοί, μεγάλα ατυχήματα) αλλά και υγειονομικών κινδύνων. Πρόκειται για όργανο που υποτίθεται θεσμοθετεί την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, αλλά φάνηκε εντελώς ανεπαρκές για την αντιμετώπιση της πανδημίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο. “Χρίστος Στυλιανίδης: Λίγος για την κυβέρνηση Αναστασιάδη, κατάλληλος για τον Μητσοτάκη” σχολιάζει απαξιωτικά η κυπριακή εφημερίδα Πολίτης.
Τους τελευταίους μήνες ο Στυλιανίδης εργαζόταν ως άμισθος σύμβουλος του αντιπροέδρου της Κομισιόν, Μαργαρίτη Σχοινά, για τις θρησκευτικές ελευθερίες εκτός ΕΕ. Σημειώνεται ότι ο Χ. Στυλιανίδης διατηρούσε επί σειρά ετών στενές σχέσεις με τα κέντρα εξουσίας της Κομισιόν και επιθυμία της κυβέρνησης είναι να τις αξιοποιήσει. Με αφορμή τις καταγγελίες για παράνομες επαναπροωθήσεις προσφύγων από το ελληνικό Λιμενικό με ανοχή-συνδρομή της Frontex έχει -σύμφωνα με δημοσιεύματα- παγώσει η χρηματοδότηση των επιχειρήσεων των κοινοτικών μέσων στο ανατολικό Αιγαίο και η κυβέρνηση προσπαθεί να την επαναφέρει.
Σε κάθε περίπτωση η προϋπηρεσία στη γραφειοκρατία των Βρυξελλών είναι κάτι πολύ διαφορετικό από την πρακτική εμπειρία και τεχνογνωσία στην κατάσβεση φωτιών και στην αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών. Ακόμα πιο σημαντικό ωστόσο είναι ότι η κυβέρνηση παρά την αυτονόμηση του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας από το υπουργείο “Προστασίας του Πολίτη” δεν δείχνει πρόθυμη να προχωρήσει σε ουσιαστικά μέτρα πρόληψης μελλοντικών καταστροφών.
Μένει να δούμε αν το νεοσύστατο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας θα έχει αρμοδιότητες και στη φύλαξη των συνόρων απέναντι στους πρόσφυγες. Ας σημειωθεί ότι ο Νίκος Χαρδαλιάς ως υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων είχε εμπλοκή και στα επεισόδια στα ελληνοτουρκικά σύνορα κατά μήκος του ποταμού Έβρου τον Φεβρουάριο του 2020.
Υπό άλλες συνθήκες ο Στυλιανίδης θα μπορούσε να γίνει υπουργός κοινής αποδοχής. Ο Αλέξης Τσίπρας άλλωστε μίλησε με εκτίμηση για το πρόσωπό του σε πρόσφατη τηλεοπτική του συνέντευξη. Χαρακτήρισε τον Στυλιανίδη πολιτικό με ανοιχτό μυαλό και σημείωσε ότι ο Κύπριος υπήρξε θερμός υποστηρικτής της Συμφωνίας των Πρεσπών αλλά και του Σχεδίου Ανάν.
Υφυπουργός στο νέο υπουργείο αναλαμβάνει ο Ευάγγελος Τουρνάς, πτέραρχος εν αποστρατεία ο οποίος έχει διατελέσει αρχηγός της Αεροπορίας.