Δημήτρης Τζιαντζής
▸ Εκστρατεία με Πάτριοτ στη Σαουδική Αραβία, βαθύτερη εμπλοκή στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς
Στις 14 Οκτωβρίου όπως ανακοινώθηκε θα μεταβεί ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας στις ΗΠΑ, προκειμένου να υπογράψει με την κυβέρνηση Μπάιντεν την ανανεωμένη αποικιοκρατικού τύπου Συμφωνία «Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας». Μόνο στον τίτλο πάντως είναι «αμοιβαία». Στην πράξη πρόκειται για μια μονομερή εξευτελιστική για κάθε κυρίαρχη χώρα συμφωνία που επεκτείνει, αναβαθμίζει και διαιωνίζει την παραχώρηση της Σούδας και άλλων στρατιωτικών εγκαταστάσεων στις ΗΠΑ. Οι σχετικές συζητήσεις για μια «συμφωνία μακράς πνοής για τη βάση της Σούδας» είχε ξεκινήσει από το 2017 στο πλαίσιο του «στρατηγικού διαλόγου» Ελλάδας-ΗΠΑ. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ τότε δεν είχε φέρει κάποια αντίρρηση στο αίτημα της κυβέρνησης Τραμπ η αμυντική συμφωνία παραχώρησης βάσεων και διευκολύνσεων στις ΗΠΑ να μην ανανεώνεται κάθε χρόνο αλλά να έχει πενταετή διάρκεια σε κατεύθυνση μονιμοποίησης και μετατροπής της σε… «αορίστου χρόνου».
Πέρα από την μακροχρόνια μίσθωση ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραδέχθηκε ότι θα δούμε αμερικανικές δυνάμεις σε περιοχές της Ελλάδας όπου δεν έχουν εγκατασταθεί έως σήμερα. Η Σούδα παίρνει ενισχυμένα χαρακτηριστικά Γκουαντάναμο της Μεσογείου και η Αλεξανδρούπολη γίνεται «δεύτερη Σούδα». Αμερικάνοι αξιωματούχοι ήδη άλλωστε χαρακτηρίζουν τη Σούδα ως «δεύτερο σπίτι τους».
Επιπλέον ο Έβρος, η Ξάνθη, η Λάρισα και η Μαγνησία, ακόμα και η αναμένεται να αποτελέσουν ισχυρές βάσεις για παροχή διευκολύνσεων στις δυνάμεις των ΗΠΑ. Το επόμενο βήμα θα είναι και η εγκατάσταση drones στην ελληνική επικράτεια ειδικά σε περιοχές «ιδιαίτερου γεωγραφικού ενδιαφέροντος».
Η ελληνική πλευρά φαίνεται να ενθαρρύνει μάλιστα την χρήση ελληνικών νησιών και ακριτικών περιοχών ως βάσεων-ορμητηρίων των ΗΠΑ, στο πλαίσιο μιας επικίνδυνης τυχοδιωκτικής στρατηγικής που θεωρεί ότι με αυτό τον τρόπο εμπλέκει την υπερδύναμη στη αντιπαράθεση με την Τουρκία στο Αιγαίο και στη Θράκη.
Παράλληλα, διευκολύνσεις θα παρέχονται και σε πολλές άλλες πόλεις και λιμάνια της Ελλάδας. Μένει να δούμε το τελικό κείμενο της συμφωνίας που είναι ακόμα υπό διαμόρφωση-διαπραγμάτευση. Ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες και με τη φόρα που έχει πάρει η κυβέρνηση Μητσοτάκη για να παραχωρήσει «γη και ύδωρ» στις ΗΠΑ δεν αποκλείεται να δούμε στο τραπέζι ακόμα και τη μεταφορά πυρηνικών όπλων στην Ελλάδα, όπως κάποιοι πρόθυμοι πρότειναν.
Η βαθύτερη εμπλοκή της Ελλάδας στους αμερικανικούς σχεδιασμούς σφραγίζεται και από την πραγματοποίηση στη χώρα της συνόδου της Στρατιωτικής Επιτροπής της βορειοατλαντικής συμμαχίας από 17-19 Σεπτέμβρη. Η σύνοδος των γερακιών ουσιαστικά θα συζητήσει το ρόλο και τις δράσεις του ΝΑΤΟ στη νέα εποχή μετά τη ντροπιαστική ήττα των ΗΠΑ και των συμμάχων τους στο Αφγανιστάν. Η πραγματοποίηση της συνόδου στην Ελλάδα θυμίζει πως ήταν η βάση της Σούδας που αποτέλεσε κεντρικό ορμητήριο από το οποίο στάλθηκαν στρατεύματα για τον πόλεμο κατά του Αφγανιστάν το 2003. Σε αυτό το πλαίσιο η Σύνοδος εξετάζει τις επόμενες επιχειρήσεις, αποστολές και δράσεις του ΝΑΤΟ με πρώτη προτεραιότητα την «περικύκλωση» της Ρωσίας στην ανατολική Ευρώπη αλλά και νέες πολεμικές επιχειρήσεις στην Αφρική και τη Μέση Ανατολή.
Στο πλαίσιο των επικίνδυνων συμμαχιών της Ελλάδας με απολυταρχικά καθεστώτα εξοργιστική είναι η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να στείλει για πρώτη φορά μια πυροβολαρχία κατευθυνόμενων βλημάτων PATRIOT του ελληνικού στρατού στον Περσικό Κόλπο για να… φυλάξει τα σύνορα των μακελάρηδων της Σαουδικής Αραβίας! Επιπλέον στη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε πως θα αγοραστούν ακόμα έξι αεροπλάνα Ραφάλ απογειώνοντας το κόστος της κούρσας των εξοπλισμών, την ώρα που χρειάζεται η χώρα προφανώς δεν είναι περισσότερα «κανόνια» να προστατεύουν… τους Σαουδάραβες κροίσους αλλά γενναία ενίσχυση της υγείας, παιδείας και των κοινωνικών παροχών. Όπως σημειώνει το ΝΑΡ: «Αποτελεί τεράστια πρόκληση για τον λαό η αποστολή των Πάτριοτ στον Περσικό Κόλπο, σε εμπόλεμη ζώνη, εκεί όπου το αντιδραστικό καθεστώς του Ριάντ διεξάγει βρόμικο πόλεμο στην Υεμένη, εκεί όπου οι ΗΠΑ αναπτύσσουν τα επιθετικά τους σχέδια κατά του Ιράν, της Κίνας, των ανταγωνιστών τους».