Δημήτρης Τζιαντζής
▸ Ιδιώτες παντού, ιχνηλάτηση και μέτρα για την υγεία πουθενά!
Ανησυχία προκαλούν τα επίσημα στοιχεία του ΕΟΔΥ για την εβδομάδα που άνοιξαν τα σχολεία 13 έως 19 Σεπτεμβρίου. Συγκεκριμένα τα κρούσματα σε παιδιά και νέους ηλικίας 4-18 ετών ήταν 3.559, αποτελώντας το 24% στο σύνολο των κρουσμάτων. Μάλιστα στα συγκεντρωτικά στοιχεία για το τρίμηνο που έληξε στις 15 Σεπτεμβρίου παρατηρείται υπερδιπλασιασμός στα ποσοστά θετικών στον κορονοϊό ηλικίας 19 ετών και κάτω. Στη Θεσσαλονίκη που η μετάλλαξη Δέλτα «θερίζει» το ένα τρίτο των κρουσμάτων είναι παιδιά. «Έχουν αυξηθεί οι νοσηλείες. Χρειάστηκε να ανοίξουν και άλλες πτέρυγες απλών κλινικών. Το μεγάλο πρόβλημα είναι στις εντατικές. Δεν έχουμε εντατικές για covid. Είναι πλήρη τα κρεβάτια. Ενώ έχουμε και συμβάντα με διασωληνωμένους να περιμένουν σε απλούς θαλάμους για νοσηλεία» δηλώνει στέλνοντας SOS η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Θεσσαλονίκης, Δάφνη Κατσίμπα.
Και ενώ η κατάσταση σε πολλές περιοχές παραμένει δραματική η κυβέρνηση μιλάει για «σταθεροποίηση» και επιμένει σε λογικές ατομικής ευθύνης. Χαρακτηριστικό το παράδειγμα των σχολείων και το απαράδεκτο και επικίνδυνο μέτρο ότι τάξεις θα κλείσουν μόνο όταν περισσότερα από τα μισά παιδιά διαπιστωθούν ως επιβεβαιωμένα κρούσματα. Η ευθύνη πέφτει ακέραια στους γονείς, οι οποίοι καλούνται να αποφασίσουν εάν θα στέλνουν τα παιδιά τους σχολείο. Σε αυτό το πλαίσιο το υπουργείο Υγείας δείχνει να ενδιαφέρεται κυρίως στην επικοινωνιακή διαχείριση και πως θα αξιοποιήσει τις διαθεσιμότητες και τα κενά στο δημόσιο σύστημα περίθαλψης για να προωθήσει την παραχώρηση υπηρεσιών-φιλέτων στους ιδιώτες.
Τον χαρακτηρισμό «κομάντο», με τον οποίο τον αποκαλούν χαϊδευτικά οι έτεροι ακροδεξιοί της ΝΔ όπως ο Μπογδάνος, επιβεβαιώνει ο Θάνος Πλεύρης. Κι αυτό γιατί το πρώην στέλεχος του ΛΑΟΣ όπως αποδεικνύεται τοποθετήθηκε και στην υπουργική του θητεία σε ρόλο «κομάντο-ατζέντη ειδικών αποστολών». Στόχος; Το γενναίο μπάσιμο των ιδιωτών στο ΕΣΥ μέσα από τσουνάμι συμπράξεων δημοσίου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ)! Μάλιστα σύμφωνα με στοχευμένο δημοσίευμα της ιστοσελίδας powergame του ομίλου Κουρτάκη, ο νέος υπουργός Υγείας φέρεται να έχει πάρει «σαφείς οδηγίες» για προώθηση της ιδιωτικοποίησης του ΕΣΥ από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, που καρατόμησε από το υπουργείο Υγείας τον Βασίλη Κικίλια και τον Βασίλη Κοντοζαμάνη επειδή «επέδειξαν ολιγωρία» σε αυτό τον τομέα. Σε αυτό το πλαίσιο τις επόμενες μέρες αναμένεται και η παραίτηση του Παναγιώτη Αρκουμανέα από τον ΕΟΔΥ που εξέφρασε την επιθυμία να παραιτηθεί μετά την ανάληψη της ηγεσίας από το δίδυμο Πλεύρη-Γκάγκα.
Κυνισμός και αποθέωση της λογικής της «ατομικής ευθύνης», ενώ καλπάζει η πανδημία στη Βόρεια Ελλάδα
Σύμφωνα με το δημοσίευμα «ό,τι δεν κατάφερε να κάνει μέσα σε δύο χρόνια ο Κικίλιας, είναι αποφασισμένος να το δρομολογήσει πάση θυσία μέσα στο επόμενο δίμηνο ο Πλεύρης». Το κύριο ωστόσο δεν είναι οι αντιθέσεις και τα αλληλοκαρφώματα στο στρατόπεδο της διαπλοκής. Ο ίδιος ο Θ. Πλεύρης άλλωστε σε συνέντευξή του την προηγούμενη βδομάδα έδειξε ότι δεν έχει ενδοιασμούς μιλώντας για τη σημασία που δίνει στην ενίσχυση των ΣΔΙΤ τονίζοντας ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να τις υλοποιήσει και στα νοσοκομεία και στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Επιπλέον σημείωσε πως ο ΕΟΠΥΥ θα λειτουργεί με όρους ασφαλιστικής εταιρείας: «Θα έχουμε ποιοτικούς δείκτες, θα λειτουργεί ως κανονική ασφαλιστική εταιρία». Ο Πλεύρης μπορεί να μη μετράει ούτε ένα μήνα στο νέο του πόστο ήδη όμως διεκδικεί το ρόλο του πιο μισητού υπουργού Υγείας της μεταπολίτευσης. Αυτό φάνηκε και στη «θερμή υποδοχή» με έντονες αποδοκιμασίες και πανό που του επιφύλαξαν οι υγειονομικοί και μέλη του ΕΚΑΒ στη Θεσσαλονίκη απέναντι στις οποίες χρειάστηκε να παρατάξει σχεδόν τη… μισή αστυνομική δύναμη της πόλης για να τον προστατεύσει.