Λίτσα Φρυδά
Διαθεσιμότητα και στέρηση μισθού επιβάλλει ο Μακρόν στους ανεμβολίαστους υγειονομικούς. Η κυβέρνηση δεν προχωρά σε προσλήψεις και λήψη μέτρων προστασίας στα σχολεία. Πυκνώνουν οι κινητοποιήσεις ενάντια στην υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού
Οκτώ μήνες πριν τις προεδρικές εκλογές στη Γαλλία και μπροστά στη νέα έξαρση της πανδημίας, ο Μακρόν συνεχίζει την αυταρχική νεοφιλελεύθερη πολιτική του, με τη στρατηγική του να συνοψίζεται πλέον στο «υγειονομικό πιστοποιητικό», προκαλώντας πλείστες αντιδράσεις και διαμαρτυρίες στους δρόμους της χώρας, αφού πλήττει βάναυσα ελευθερίες και εργασιακά δικαιώματα.
Το πιστοποιητικό, που διασφαλίζεται με εμβολιασμό, με πιστοποιητικό ανάρρωσης από Covid-19 ή με αρνητικό μοριακό τεστ των τελευταίων 72 ωρών, τέθηκε αρχικά σε ισχύ τον Ιούλιο. Από τις 30 Αυγούστου, με νόμο που ψηφίστηκε από το κοινοβούλιο, η υποχρεωτικότητά του επεκτάθηκε σε σχεδόν δύο εκατομμύρια εργαζομένους, προκειμένου να μπορούν να συνεχίσουν να παρέχουν τις υπηρεσίες τους στους χώρους εστίασης, αναψυχής και πολιτισμού, και σε επαγγέλματα που προϋποθέτουν συγχρωτισμό με το κοινό σε δημόσιους χώρους. Τον νόμο αυτό, με τον οποίον επιβάλλεται και ο υποχρεωτικός εμβολιασμός των υγειονομικών, επικύρωσε το Συνταγματικό Δικαστήριο της Γαλλίας. Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός για τους υγειονομικούς θα εφαρμοστεί από τις 15 Σεπτέμβρη, ενώ η μη συμμόρφωση θα συνεπάγεται διαθεσιμότητα και στέρηση μισθού.
Μέχρι τις 30/8, πάνω από τους μισούς υγειονομικούς δεν είχαν καταθέσει πιστοποιητικό, με τα χειρότερα σενάρια να φαίνονται πιθανά, αφού η αναστολή εργασίας ακόμα και μικρού ποσοστού ανεμβολίαστων υγειονομικών θα σημάνει την πλήρη διάλυση του συστήματος υγείας. Προγραμματισμένα χειρουργεία αναβάλλονται λόγω αύξησης των κρουσμάτων και έλλειψης ΜΕΘ, η χρηματοδότηση της κοινωνικής ασφάλισης μειώθηκε κατά 1 δισ. ευρώ, ενώ η εξώθηση σε παραίτηση χιλιάδων υγειονομικών εξυπηρετεί τον απώτερο στόχο της πολιτικής του Μακρόν, δηλαδή τη συνέχιση της κατάργησης κλινών, υπηρεσιών και ολόκληρων νοσοκομείων. Υπό αμφισβήτηση τίθεται και το δικαίωμα της πρόσβασης των ασθενών στις υπηρεσίες υγείας, αφού και αυτοί γίνονται δεκτοί μόνο με το «πάσο».
Στα σχολεία, το πρωτόκολλο που προβλέπει κλείσιμο της τάξης σε περίπτωση εμφάνισης κρούσματος Covid και αποβολή των ανεμβολίαστων μαθητών της μέσης εκπαίδευσης πλήττει ευθέως εκπαιδευτικά και μορφωτικά δικαιώματα. Η κυβέρνηση μεταθέτει την ευθύνη της διαχείρισης της κρίσης στις διοικήσεις των σχολείων, συνεχίζει να καταργεί χιλιάδες θέσεις εργασίας εκπαιδευτικών και αρνείται να λάβει τα απαραίτητα προστατευτικά μέτρα, επιμένοντας στους εμβολιασμούς εκπαιδευτικών και μαθητών γυμνασίων και λυκείων.
Αυτή η πολιτική προκάλεσε κινητοποιήσεις κατά των μέτρων κάθε Σάββατο τις τελευταίες επτά εβδομάδες. Οι κινητοποιήσεις είναι αρκετά ανομοιογενείς, καθώς συνυπάρχουν αντιεμβολιαστές, συνωμοσιολόγοι, ενώ ένα μεγάλο τμήμα τους που αυτοπροσδιορίζεται ως απολιτίκ, επικεντρώνει την αντίθεσή του στο πιστοποιητικό και όχι στον εμβολιασμό. Μεγάλο μέρος τους απαρτίζεται από Κίτρινα Γιλέκα. Η παρουσία της ακροδεξιάς, αν και υπαρκτή, παραμένει περιθωριακή. Στον χώρο της Αριστεράς, η Ανυπότακτη Γαλλία και το ΝΡΑ καλούν ξεκάθαρα σε κινητοποιήσεις, ενώ ο Φαμπιάν Ρουσέλ, ΓΓ του ΚΚΓ, από τους πρώτους που εκδήλωσαν την αλληλεγγύη τους στο κίνημα των Κίτρινων Γιλέκων, κρατά αποστάσεις, σημειώνοντας πως οι κινητοποιήσεις, παρά το γεγονός ότι απηχούν τις διεκδικήσεις του κινήματος, δημιουργούν πολιτική σύγχυση και επικίνδυνες ιδεολογικές υπαναχωρήσεις.
Τα τιμωρητικά μέτρα διχάζουν και τα συνδικάτα, πρωτοβάθμια σωματεία αντιδρούν και κινητοποιούνται
Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός και τα τιμωρητικά μέτρα διχάζουν και τα συνδικάτα, με τις διοικήσεις τους να κρατούν στάση ευνοϊκής ουδετερότητας απέναντι στην κυβερνητική πολιτική, μένοντας εκτός των κινητοποιήσεων. Ωστόσο, σθεναρή είναι η αντίσταση που ασκείται στο εσωτερικό τους, με αγωνιστές και πρωτοβάθμια σωματεία να καλούν τοπικά στις εβδομαδιαίες διαδηλώσεις του Σαββάτου, δηλώνοντας πως θα στηρίξουν όσους απειλούνται με απόλυση. Ήδη από τον Ιούλιο οι ομοσπονδίες Υγείας CGT και Sud καλούσαν σε απεργία διαρκείας. Με κοινή ανακοίνωσή τους, οι εκπαιδευτικές ομοσπονδίες CGT Educ’Action, Fnec FP, FO, FSU, Sud-Education καλούν εκπαιδευτικούς και γονείς σε κοινές συνελεύσεις για να καταγράψουν τις διεκδικήσεις, να οργανώσουν κινητοποιήσεις, να απεργήσουν στις 23/9 και να προετοιμάσουν διακλαδική κινητοποίηση.
Τέλος, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις CGT, FO, FSU, Solidaires, Fidl, MNL,Unef, UNL, που συνεδρίασαν στις 30/8, καλούν σε κινητοποίηση στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα και τη νεολαία στις 5/10, για καλύτερους μισθούς, για τις θέσεις εργασίας και τα δικαιώματά τους και καλύτερη κοινωνική προστασία.