Δημοτικός Σύμβουλος στον Δήμο Θεσσαλονίκης με το σχήμα Πόλη Ανάποδα – Δύναμη Ανατροπής
Ο Κώστας Ξενόπουλος μιλάει για τους αγώνες που θα ανοίξουν τον δρόμο, ώστε το ανασυγκροτημένο εργατικό και νεολαιίστικο κίνημα να καταργήσει στην πράξη όλο το αντιλαϊκό νομοθετικό πλαίσιο. «Τον τελευταίο λόγο έχει το κίνημα», τονίζει, σχολιάζοντας την αστυνομοκρατία στη ΔΕΘ και τονίζει πως οι σημερινές διαδηλώσεις είναι αναγκαίες. Όσον αφορά τη διαδήλωση του Πολυτεχνείου πέρσι, τονίζει πως έσπασε τον φόβο στη Θεσσαλονίκη και όχι μόνο
Συνέντευξη στη Θεοπίστη Καπέτα
▶ Για μία ακόμα χρονιά οι εργαζόμενοι, η νεολαία και ο λαός της Θεσσαλονίκης υποδέχονται τον πρωθυπουργό στη ΔΕΘ με διαδηλώσεις. Πρόκειται για εθιμοτυπικές εκδηλώσεις ή υπάρχει αιτία;
Ο Μητσοτάκης και συνολικά η κυβέρνηση της ΝΔ είναι οι εκφραστές των πιο βάρβαρων αντιλαϊκών νεοφιλελευθέρων πολιτικών, οι οποίες μάλιστα την περίοδο της πανδημίας έχουν σαν αποτέλεσμα εκατόμβες νεκρών. Η συνεχιζόμενη φτωχοποίηση, η όλο και μεγαλύτερη ένταση της κρατικής τρομοκρατίας αλλά και η προκλητική διασπάθιση δημόσιου χρήματος σε κατασταλτικό εξοπλισμό καθώς και σε μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα είναι κάποιοι από τους βασικούς λόγους που βγάζουν τον λαό στους δρόμους. Αν συνυπολογίσουμε ότι, από πολιτική σκοπιά, από τον ΣΥΡΙΖΑ δεν υπάρχει ούτε τυπικά αντιπολίτευση, γεγονός αναμενόμενο μιας και αυτοί σαν κυβέρνηση την ίδια πολιτική εφάρμοζαν και, από συνδικαλιστική σκοπιά, η γραφειοκρατία έχει σηκώσει λευκή σημαία, μόνο εθιμοτυπικές δεν θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν οι φετινές συγκεντρώσεις για τον ερχομό του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ αλλά απολύτως αναγκαίες ώστε να βγει ο λαός στο προσκήνιο.
Οι φετινές συγκεντρώσεις στη ΔΕΘ είναι απολύτως αναγκαίες, καθώς η κυβέρνηση προωθεί μια βάρβαρη πολιτική, από τον ΣΥΡΙΖΑ δεν υπάρχει ούτε τυπικά αντιπολίτευση, ενώ η συνδικαλιστική γραφειοκρατία έχει σηκώσει λευκή σημαία
▶ Χιλιάδες αστυνομικοί ετοιμάζονται να αποκλείσουν την πόλη, το δικαίωμα στη διαδήλωση τίθεται υπό περιορισμό. Πώς θα μοιάζει η Θεσσαλονίκη σήμερα;
Η πόλη μας σήμερα δυστυχώς θα έχει, από άποψη παρουσίας «κρατικών λειτουργών», την ακριβώς αντίθετη εικόνα από αυτή που βλέπουμε στα δημόσια νοσοκομεία καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας. Θα είναι μια αστυνομοκρατούμενη πόλη, όπου οι ορδές του Θεοδωρικάκου πλέον, θα προσπαθήσουν να εμποδίσουν, όπως συνηθίζουν, τον λαό και τη νεολαία να διαδηλώσουν, σπαταλώντας για άλλη μια φορά πολλά εκατομμύρια για να κάνουν ανενόχλητοι τις φιέστες τους. Θα προσπαθήσουν για ακόμα μια φορά να θέσουν υπό περιορισμό το δικαίωμα στη διαδήλωση, αλλά είμαι σίγουρος ότι τον τελευταίο λόγο θα έχει το κίνημα.
▶ Η Θεσσαλονίκη κτυπήθηκε ιδιαίτερα πέρσι από την πανδημία. Πώς είναι η κατάσταση τώρα;
Η κατάσταση στην πόλη μας είναι ακόμα χειρότερη από πέρσι. Ειδικά μετά τις τελευταίες εξελίξεις με τη φασιστικού τύπου απόφαση για αναστολή εργασίας των μη εμβολιασμένων εργαζόμενων υπάρχει ο κίνδυνος η κατάσταση να χειροτερέψει ραγδαία στα νοσοκομεία. Εδώ πρέπει να σημειώσουμε και την τεράστια ευθύνη της διοίκησης Ζέρβα στον δήμο Θεσσαλονίκης, που σε όλη αυτή την κατάσταση παραμένει χειροκροτητής και πιστός ακόλουθος της πολιτικής της κυβέρνησης. Ο δήμαρχος αρνείται συνεχώς να παρθεί οποιαδήποτε απόφαση στο δημοτικό συμβούλιο, η οποία θα διεκδικεί από το κεντρικό κράτος να ενισχύσει τις δομές δημόσιας υγείας στη Θεσσαλονίκη.
▶ Εδώ και πολλά χρόνια η Θεσσαλονίκη θεωρείται πως είναι η πρωτεύουσα της ανεργίας. Πως διαμορφώνονται τα πράγματα σήμερα;
Δυστυχώς και στο εργασιακό πεδίο η κατάσταση ήταν και παραμένει τραγική διατηρώντας πολύ υψηλό ποσοστό ανεργίας και ειδικά στη νεολαία, αλλά και πολύ κακές συνθήκες εργασίας και αμοιβής. Αυτή η κατάσταση μάλιστα εντάθηκε με αφορμή την πανδημία. Ο βασικός λόγος βέβαια είναι όλοι οι αντεργατικοί νόμοι καθώς και αυτοί που οδηγούν στο λουκέτο χιλιάδες μικρές επιχειρήσεις, που προωθούν όλες οι τελευταίες κυβερνήσεις με τις οδηγίες της ΕΕ.
▶ Τι εξελίξεις υπάρχουν σχετικά με την εγκληματική απόσπαση των αρχαιοτήτων λόγω του Μετρό;
Όσον αφορά την υπόθεση του σταθμού Βενιζέλου πρέπει αρχικά να ξεκαθαρίσουμε ότι πρόκειται για μια περίπτωση όπου κράτος και δημοτική αρχή, αντί να υπερασπιστούν την πολιτιστική κληρονομία και τα συμφέροντα μιας ολόκληρης πόλης, προτιμούν να εξασφαλίσουν αυτά των μεγαλοεργολάβων. Δεν έχει να κάνει μόνο με την απόσπαση των αρχαιοτήτων αλλά και με το γεγονός ότι επιτρέπουν σε μια ιδιωτική εταιρεία να κρατεί όμηρους τους κατοίκους όλης της πόλης. Το τελευταίο διάστημα και παρά την απαράδεκτη απόφαση του ΣτΕ, το κίνημα ενάντια στην απόσπαση γιγαντώνεται και κατεβαίνει όλο και πιο συχνά στον δρόμο. Σε συνδυασμό με τις νομικές κινήσεις εγχώριων και διεθνών επιστημονικών συλλόγων και σωματείων εργαζομένων μάς κάνει να αισιοδοξούμε ότι θα υπάρξουν θετικές εξελίξεις. Δηλαδή αυτό που χρόνια διεκδικούμε, και μετρό και αρχαία!
▶ Τι ρόλο έπαιξε η πορεία του Πολυτεχνείου ώστε να σπάσει ο φόβος;
Πιστεύω ότι ήταν μια ιστορική στιγμή για το κίνημα της Θεσσαλονίκης η πορεία του Πολυτεχνείου, όπως και σε πανελλαδικό επίπεδο, για να σπάσει η τρομοκρατία της κυβέρνησης. Μετά το μούδιασμα μηνών από την πανδημία να αρχίσει να ξαναβγαίνει στο προσκήνιο ο λαϊκός παράγοντας. Ήταν η στιγμή που ο φόβος άρχισε να αλλάζει στρατόπεδο και γι’ αυτό εκτιμώ ότι η αντιμετώπιση του κράτους ήταν τέτοια ώστε να εξαντλήσει οικονομικά τον κόσμο του αγώνα βεβαιώνοντας σχεδόν 100 πρόστιμα! Λειτούργησαν παραδειγματικά για όλη τη χώρα κάνοντας για πρώτη φορά εφαρμογή του νόμου για τις διαδηλώσεις, ορίζοντας αυθαίρετα οργανωτή και πρόστιμο 3.000 ευρώ σε έναν εργαζόμενο δάσκαλο.
Αυτό που δεν υπολόγισαν όμως είναι η αλληλεγγύη και η πίστη στον δίκαιο αγώνα των ανθρώπων του μόχθου, της εργασίας και της νεολαίας, οι οποίοι αψήφησαν την καταστολή σε όλα τα επίπεδα και έπιασαν το νήμα εκείνης της μέρας, συνέχισαν μετά με το μεγαλειώδες φοιτητικό κίνημα, τις δεκάδες κινητοποιήσεις υγειονομικών, εκπαιδευτικών και άλλων εργαζόμενων και φτάνουμε έτσι μέχρι τη διαδήλωση της φετινής ΔΕΘ, που πιστεύω θα είναι το έναυσμα ώστε να έχουμε κι άλλες νικηφόρες μάχες που θα ανοίξουν το δρόμο ώστε το ανασυγκροτημένο εργατικό και νεολαιίστικο κίνημα να οργανώσει την ανυπακοή του και να καταργήσει στην πράξη όλο το αντιλαϊκό νομοθετικό πλαίσιο.
▶ Τι εμπειρία υπάρχει από την παρέμβαση του ενωτικού σχήματος Πόλη Ανάποδα – Δύναμη Ανατροπής; Tι πρωτοβουλίες έχετε πάρει ή σχεδιάζετε;
Η εμπειρία από τη δράση του ενωτικού σχήματος, με το οποίο παρεμβαίνουμε στο Δήμο Θεσσαλονίκης, είναι σε θετική κατεύθυνση κυρίως γιατί δείχνει να έχει κάποια αποτελέσματα στην καθημερινότητα των κατοίκων. Ταυτόχρονα, θεωρούμε ότι χωρίς να έχει μειωθεί η παρουσία μας στον δρόμο, είμαστε η δύναμη που φέρνει τη φωνή και την αγωνία των καταπιεσμένων της πόλης στο δημοτικό συμβούλιο, καθώς και την κουβέντα που γίνεται εκεί πίσω, στον λαό της πόλης.
Αυτό που νομίζω ότι έχει κάνει τη συγκεκριμένη ενωτική προσπάθεια να λειτουργεί καλά και να επιτελεί το σκοπό στην πόλη είναι ότι η συνεργασία των σχημάτων δεν έγινε μόνο πάνω σε μια εκλογική λογική ή γιατί θεωρούμε ότι η ενότητα από μόνη της είναι πανάκεια, αλλά κυρίως με πίστη ότι το πεδίο των δήμων είναι πρόσφορο για αγώνες και νίκες που θα βελτιώσουν τη θέση της κοινωνικής πλειοψηφίας.
Οι πρωτοβουλίες που έχουμε πάρει και σχεδιάζουμε είναι πολλές και σχετίζονται με ζητήματα που αφορούν την καθημερινότητα των κατοίκων κυρίως, όπως ο αγώνας για να μην παραδοθούν σε ιδιώτες τα οικόπεδα που είναι δεσμευμένα για κοινωφελείς σκοπούς, το ζήτημα του ΟΑΣΘ και των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, τη διεκδίκηση χώρων πρασίνου αλλά και συνολικότερα ζητήματα όπως της κρατικής καταστολής, της ένταξης μεταναστών στην τοπική κοινωνία καθώς και της στήριξης των εργατικών αγώνων.