Δίκτυο Ελεύθερων Φαντάρων Σπάρτακος
Στο πλαίσιο της κατοχικής δύναμης του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν (ISAF) αναπτύχθηκε στην Καμπούλ η Ελληνική Δύναμη (ΕΛΔΑΦ) στις 19/02/2002. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες το κόστος υπολογίζονταν σε ένα εκατ. ευρώ μηνιαίως! Έγιναν 33 αποστολές και πήραν μέρος συνολικά 3.295 στελέχη. Συμμετείχαν: Ελληνικός Λόχος Μηχανικού Ειρηνευτικών Αποστολών (ΕΛΜΧΕΑ). Το κόστος παρουσίας υπολογίζεται σε 3.165.325,68 ευρώ. Τμήματα υποστήριξης και ασφαλείας. Δύο αεροσκάφη C-130 για εκτέλεση αερομεταφορών. Τμήμα υποστήριξης στο Καράτσι. Αριθμός επιτελών – συνδέσμων αξιωματικών στα διάφορα επιτελεία της ISAF. Η συνολική δύναμη της ελληνικής αποστολής ανήρχετο στους 175 άνδρες. Στη συνέχεια η ΕΛΔΑΦ μετονομάσθηκε σε ΤΕΣΑΦ (Τάγμα Ειδικής Συνθέσεως Αφγανιστάν) με 122 στελέχη. Επαναπατρίσθηκε το Νοέμβριο 2012. Το ΤΕΣΑΦ ήταν επιφορτισμένο με κατασκευή κτιρίων τεχνικών υπηρεσιών στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, εκπαίδευση Αφγανών στρατιωτών, διανομή «ανθρωπιστικής βοήθειας». Από 22/08/2005 έως 02/04/2007 αναπτύχθηκε στην Καμπούλ το 299 Κινητό Χειρουργικό Νοσοκομείο Εκστρατείας (ΚΙΧΝΕ), με 47 στελέχη.
Πέρα από τα πολιτικά οφέλη που επεδίωκε να αντλήσει ο ελληνικός αστικός κόσμος, υπάρχουν και επιχειρησιακά: πολεμική εμπειρία σε άγνωστο γεωγραφικό χώρο. Οι στρατιωτικοί ήρθαν σε επαφή με οπλικά συστήματα και υλικοτεχνικό εξοπλισμό που χρησιμοποιούνται από το ΝΑΤΟ. Αξιωματικοί ανέλαβαν επιτελικά καθήκοντα σε πολεμικό περιβάλλον. Οι ελληνικές κυβερνήσεις προβάλλουν τον «ειρηνικό» χαρακτήρα της ελληνικής συμμετοχής. Δεν είναι όμως έτσι, όπως απέδειξε το Δίκτυο Σπάρτακος, καθώς η ελληνική κατοχική δύναμη αντιμετωπίστηκε εχθρικά. Οι ελληνικές δυνάμεις ενεπλάκησαν σε μάχες. Τον Νοέμβριο του 2005 δύο Έλληνες στρατιωτικοί τραυματίστηκαν, όταν φάλαγγα επτά Ελληνικών στρατιωτικών οχημάτων, με 120 επιβαίνοντες, έπεσε σε ενέδρα στα περίχωρα της Καμπούλ.
Στις 15 Απριλίου 2012, Κυριακή του Πάσχα, το ιταλικό στρατόπεδο, όπου υπήρχαν δυνάμεις από τη Βουλγαρία, την Ιταλία, τη Γαλλία, την Τουρκία και την Ελλάδα, δέχθηκε επίθεση από ρουκέτες και πυρά αυτόματων όπλων. Οι Ταλιμπάν επιτέθηκαν σε πέντε σημεία ταυτόχρονα. Στόχοι ήταν οι πρεσβείες των ΗΠΑ, Μ. Βρετανίας και Γερμανίας, το αρχηγείο και το στρατόπεδο του ΝΑΤΟ.
Επενέβησαν 20 έλληνες καταδρομείς. Το ελληνικό τμήμα ζήτησε ενισχύσεις και έσπευσε μια διμοιρία του τουρκικού στρατού, καθώς και 25 Αφγανοί στρατιώτες. Μετά από μιάμιση ώρα μάχης, οι Ταλιμπάν αναγκάστηκαν ναυποχωρήσουν, αφήνοντας πίσω τους 36 άνδρες. Από την επίθεση κανείς Έλληνας στρατιωτικός δεν τραυματίστηκε. Τότε ελληνικός και τουρκικός στρατός πολέμησαν μαζί τους Ταλιμπάν. Σήμερα συνομιλούν Μητσοτάκης και Ερντογάν πώς θα αντιμετωπίσουν τους πρόσφυγες.
Μεγάλη ήττα του «ανθρωπιστικού» ιμπεριαλισμού ΗΠΑ και ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν