Ευρωσύνοδος του Νότου μακριά από το…αγριεμένο πλήθος. Αντιδημοκρατική απαγόρευση δημόσιων συναθροίσεων
▸Στη σκιά των καταιγιστικών εξελίξεων μετά την αμυντική συμφωνία AUKUS (Australia, UK, United States-Aυστραλίας, Ηνωμένου Βασιλείου, ΗΠΑ) που προκάλεσε την οργή της Γαλλίας ολοκληρώθηκε την Παρασκευή στο Φαληρικό Δέλτα, η Σύνοδος Κορυφής των ευρωμεσογειακών χωρών EU MED 9.
Μετά την ανακοίνωση πως η Γαλλία ανακαλεί για πρώτη φορά στην ιστορία τους πρέσβεις της χώρας της σε ΗΠΑ και Αυστραλία για διαβουλεύσεις στο Παρίσι, όλα τα βλέμματα ήταν καρφωμένα στον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν που έφτασε τελευταίος στη σύνοδο.
Στη Σύνοδο από εκπροσώπους κρατών συμμετείχαν εκτός του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, ο πρωθυπουργός της Κροατίας Αντρέι Πλένκοβιτς, ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ, ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι, ο πρωθυπουργός της Μάλτας Ρόμπερτ Αμπέλα, ο πρωθυπουργός της Σλοβενίας Γιάνετς Γιάνζα και ο Πορτογάλος υπουργός Εξωτερικών, Αουγκούστο Σάντος Σίλβα, Ενδεικτική της ξεχωριστής σημασίας που δόθηκε στη συγκεκριμένη σύνοδο πό πλευράς ΕΕ είναι η συμμετοχή στις εργασίες της προέδρου της Κομισιόν Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν. Η συμμετοχή της Λάιεν είχε αποφασιστεί πριν την ανακοίνωση της εμπρηστικής αμυντικής συμφωνίας Αυστραλίας-Βρετανίας-ΗΠΑ. Η ειρωνεία είναι ότι οι σχέσεις Γαλλίας-ΗΠΑ βρίσκονται στο χειρότερο σημείο μετά το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο την ώρα που η σύνδεση της Ελλάδας με τα στρατιωτικά συμφέροντα των ΗΠΑ είναι πιο στενή απο ποτέ.
Αφιλόξενος ο ευρωπαϊκός νότος απέναντι στους πρόσφυγες
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του μίλησε για την ανάγκη να «διαλυθούν» τα δίκτυα διακίνησης προσφύγων και μεταναστών ώστε να προστατευθούν τα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης. Μίλησε για την ανάγκη συνεργασίας και παροχής κινήτρων σε χώρες που είναι πιο κοντά στο Αφγανιστά, όπως η Τουρκία ώστε οι πρόσφυγες να είναι «πιο κοντά στο σπίτι τους», με άλλα λόγια μακριά από την Ελλάδα και τις χώρες της ΕΕ. Το μόνο βέβαιο όπως είπε είναι ότι «δεν θα επιτραπεί η ανεξέλεγκτη μετακίνηση προσφύγων που αντιμετωπίσαμε το 2015»
Ευχολόγια για το περιβάλλον
Ένα από τα θέματα στα οποία υπήρξε σύγκλιση ήταν ο σχηματισμός ενός «τείχους»-κοινού μετώπου του ευρωπαϊκού Νότου όχι μόνο ενάντια στις προσφυγικές ροές αλλά και απέναντι στις Βρυξέλλες, με βασικό αίτημα τη γενναία παρέμβαση των μηχανισμών της ΕΕ προκειμένου να μπει «φρένο» στις αυξήσεις στην ενέργεια -καθώς και για ένα Σύμφωνο Σταθερότητας με λιγότερη λιτότητα.
Αναφορικά με την κλιματική αλλαγή, οι χώρες του νότου επανέλαβαν τη δέσμευσή τους για εφαρμογή της Συμφωνίας των Παρισίων, με στόχο τον περιορισμό της αύξησης της θερμοκρασίας του πλανήτη κατά 1,5 βαθμούς, καθώς και την επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας ως το 2050.
Οι ηγέτες των μεσογειακών χωρών συζήτησαν και για τις πυρκαγιές που έκαψαν τεράστιες εκτάσεις το περασμένο καλοκαίρι σχεδόν σε όλες τις χώρες του νότου καθώς και τις ανεπάρκειες της ευρωπαϊκής πολιτικής προστασίας.
Προφανώς για να κρατηθούν μακριά από τους Ευρωπαίους ηγέτες τα «ακραία στοιχεία», η κυβέρνηση και η ΕΛΑΣ απαγόρευσαν την πραγματοποίηση των προγραμματισμένων συγκεντρώσεων κατά της πολιτικής της Συνόδου στο Σύνταγμα και στη Συγγρού.