▸Την Τετάρτη 29 Σεπτέμβρη εκδικάζεται (εξ αναβολής) η υπόθεση 19 ατόμων, που συνελήφθησαν απρόκλητα το βράδυ της 17ης Νοέμβρη 2019 στα Εξάρχεια, μετά τη λήξη της πορείας του Πολυτεχνείου. Μεταξύ αυτών είναι και δύο μέλη της οργάνωσης «Ξεκίνημα», ο Ζήσης Σούρλας και η Ειρήνη Εμινίδου.
Όπως τονίζει σε ανακοίνωσή της η Κίνηση για τις Ελευθερίες, τα Δημοκρατικά Δικαιώματα και την Αλληλεγγύη, «εκείνο το βράδυ, χωρίς να έχει προηγηθεί το παραμικρό, δυνάμεις των ΜΑΤ εξαπέλυσαν μια αναίτια επίθεση προς όλο τον κόσμο που βρισκόταν στην πλατεία Εξαρχείων και τη γύρω περιοχή. Χτυπούσαν και συνελάμβαναν όποιον έβρισκαν μπροστά τους». Και η ΚΕΔΔΑ υπογραμμίζει: «Και αυτές οι διώξεις των 19 συλληφθέντων εντάσσονται στη γενικότερη επιχείρηση τρομοκράτησης όχι μόνο όσων αγωνίζονται, αλλά και της νεολαίας με την ποινικοποίηση ακόμα και του να βρίσκεσαι σε περιοχές γύρω από τις διαδηλώσεις. Αλλά δεν θα τους περάσει. Δεν θα καταφέρουν να σπείρουν το φόβο και δεν έχουν τα αποτελέσματα που προσδοκούν κυβέρνηση και αστυνομία».
Η ανακοίνωση της ΚΕΔΔΑ έχει ως εξής:
Αθώωση των κατηγορουμένων που συνελήφθησαν μετά την πορεία της 17ης Νοέμβρη 2019
Την Τετάρτη 29/9/2021 στις 11 πμ, στο κτίριο 8 των δικαστηρίων της Ευελπίδων, δικάζονται (εξ αναβολής) οι 19 συλληφθέντες το βράδυ της 17ης Νοέμβρη 2019, μετά το τέλος της μαζικής και ειρηνικής πορείας για την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.Εκείνο το βράδυ, χωρίς να έχει προηγηθεί το παραμικρό, δυνάμεις των ΜΑΤ εξαπέλυσαν μια αναίτια επίθεση προς όλο τον κόσμο που βρισκόταν στην πλατεία Εξαρχείων και τη γύρω περιοχή. Χτυπούσαν και συνελάμβαναν όποιον έβρισκαν μπροστά τους. Αυτή η αστυνομική επίθεση ξεδιπλώθηκε από την κυβέρνηση λίγες μέρες μετά την βάρβαρη αστυνομική επίθεση που έγινε μέσα στην ΑΣΟΕΕ ενάντια στους φοιτητές κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης των φοιτητικών συλλόγων για την υπεράσπιση του ασύλου και τις μαζικές διαδηλώσεις που ακολούθησαν και αποτέλεσε μια ακόμα επίδειξη βίας και πυγμής εκ μέρους της.
Το μένος της κυβέρνησης της Ν.Δ. ενάντια στη νεολαία, τους φοιτητές και όσους διαδηλώνουν εκφράστηκε με ιδιαίτερη σκληρότητα το βράδυ της 17ης Νοέμβρη 2019 με τους ξυλοδαρμούς και τις συλλήψεις στο σωρό.
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση των 2 συλληφθέντων Ζήση Σούρλα και Ειρήνης Εμινίδου, μελών της πολιτικής οργάνωσης Ξεκίνημα, που βρίσκονται ανάμεσα στους 19 συλληφθέντες.
Οι 2 νέοι μετά το τέλος της πορείας κατευθύνθηκαν στην περιοχή των Εξαρχείων, προκειμένου να επισκεφτούν ένα φιλικό τους σπίτι. Δυνάμεις των ΜΑΤ τους περικύκλωσαν και 10 αστυνομικοί χτυπούσαν την Ειρήνη και της πατούσαν το δεξί της χέρι, με αποτέλεσμα να της προκαλέσουν κακώσεις. Αφού τους συνέλαβαν, τους μετέφεραν σ’ ένα γκαράζ δίπλα από το Υπουργείο Πολιτισμού, όπου τους φωτογράφισαν, προκειμένου να μπορέσουν να τους «αναγνωρίσουν» στη συνέχεια και αργότερα τους μετέφεραν στη ΓΑΔΑ.
Κατά τη διάρκεια της κράτησής τους δεν τους επέτρεψαν να έρθουν σε επαφή με δικηγόρους για πολλές ώρες, τους ξεγύμνωσαν, αρνήθηκαν την άμεση παροχή της φαρμακευτικής αγωγής στην Ειρήνη. Τους φόρτωσαν κατηγορίες με σειρά από κακουργήματα και πλημμελήματα ανάμεσα στα οποία απόπειρα βαριάς σωματικής βλάβης, εμπρησμός, οπλοφορία, κατοχή εκρηκτικών, αντίσταση κατά της αρχής κ.ά. Το «σενάριο» που είχε στηθεί, είναι πως οι δύο νέοι συμμετείχαν σε ομάδα πενήντα περίπου ατόμων, που επιτέθηκε στην αστυνομία με μολότοφ. Πρόκειται για μια ξεκάθαρη σκευωρία, καθώς δεν έκαναν τίποτε από όλα αυτά! Επιπλέον από τα στοιχεία δεν προκύπτει να έχει συμβεί τίποτα από τα παραπάνω στο συγκεκριμένο σημείο που συνελήφθησαν.
Την επόμενη μέρα στα δικαστήρια, ο εισαγγελέας απέσυρε τις κατηγορίες για κακουργηματικές πράξεις αλλά παραμένουν οι κατηγορίες για εξύβριση, αντίσταση κατά της αρχής, απλή σωματική βλάβη και απόπειρα πρόκλησης επικίνδυνης σωματικής βλάβης, που και αυτές δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα. Είναι πλήρως κατασκευασμένες από τους αστυνομικούς που τους συνέλαβαν, οι οποίοι μάλιστα δεν εμφανίστηκαν στην τακτική δίκη που είχε οριστεί. Όμως, η ταλαιπωρία των κατηγορούμενων συνεχίζεται για μήνες με τις κατασκευασμένες και ψευδείς κατηγορίες από αναβολές και μη λειτουργία των δικαστηρίων.
Και αυτές οι διώξεις των 19 συλληφθέντων εντάσσονται στη γενικότερη επιχείρηση τρομοκράτησης όχι μόνο όσων αγωνίζονται, αλλά και της νεολαίας με την ποινικοποίηση ακόμα και του να βρίσκεσαι σε περιοχές γύρω από τις διαδηλώσεις. Αλλά δεν θα τους περάσει. Δεν θα καταφέρουν να σπείρουν το φόβο και δεν έχουν τα αποτελέσματα που προσδοκούν κυβέρνηση και αστυνομία.
Ένα μεγάλο κύμα αλληλεγγύης για τους διωκόμενους έχει δημιουργηθεί με υπογραφές και ψηφίσματα που καταδικάζουν τις σκευωρίες της αστυνομίας και την απόπειρα της κυβέρνησης να σπείρει το φόβο.
Η περιστολή δημοκρατικών ελευθεριών, δεν θα καταφέρει το στόχο της. Οι αγώνες δεν θα σταματήσουν.
Απαιτούμε : Απόσυρση όλων των κατηγοριών και αθώωση όλων των κατηγορουμένων.
27/9/2021
Κ.Ε.Δ.Δ.Α- Κίνηση για τις Ελευθερίες, τα Δημοκρατικά Δικαιώματα, την Αλληλεγγύη
Όπως σημειώνεται από το «Ξεκίνημα», ο Ζήσης και η Ειρήνη κατευθύνθηκαν στην περιοχή των Εξαρχείων προκειμένου να επισκεφτούν ένα φιλικό τους σπίτι. Χωρίς να έχει προηγηθεί το παραμικρό, δυνάμεις των ΜΑΤ εξαπέλυσαν μια αναίτια επίθεση χτυπώντας και συλλαμβάνοντας όποιον έβρισκαν μπροστά τους.
Χαρακτηριστικό της απροκάλυπτης αυθαιρεσίας και βίας των δυνάμεων των ΜΑΤ, αποτελεί το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια της σύλληψης της Ειρήνης Εμινίδου, 10 αστυνομικοί τη χτυπούσαν και της πατούσαν το δεξί της χέρι, με αποτέλεσμα να της προκαλέσουν κακώσεις.
Αφού τους συνέλαβαν, τους μετέφεραν σ’ ένα γκαράζ δίπλα από το Υπουργείο Πολιτισμού, όπου τους φωτογράφισαν με τα προσωπικά τους τηλέφωνα προκειμένου να μπορέσουν να τους «αναγνωρίσουν» στη συνέχεια και αργότερα τους μετέφεραν στη ΓΑΔΑ.
Κατά τη διάρκεια της κράτησής τους δεν τους επέτρεψαν να έρθουν σε επαφή με δικηγόρους για πολλές ώρες, ενώ οι κατηγορίες εναντίον τους περιλάμβαναν αρχικά μια σειρά από κακουργήματα και πλημμελήματα ανάμεσα στα οποία απόπειρα βαριάς σωματικής βλάβης, εμπρησμός, οπλοφορία, κατοχή εκρηκτικών, αντίσταση κατά της αρχής κ.ά. Το «σενάριο» που είχε στηθεί, είναι πως η Ειρήνη και ο Ζήσης συμμετείχαν σε ομάδα πενήντα περίπου ατόμων, που επιτέθηκε στην αστυνομία με βόμβες μολότοφ. Πρόκειται για μια ξεκάθαρη σκευωρία καθώς δεν έκαναν τίποτε από όλα αυτά! Επιπλέον από τα στοιχεία δεν προκύπτει να έχει συμβεί τίποτα από τα παραπάνω στο συγκεκριμένο σημείο που συνελήφθησαν.
Την επόμενη μέρα, 18 Νοέμβρη, οδηγήθηκαν στα δικαστήρια της Ευελπίδων προκειμένου να περάσουν από αυτόφωρο, ενώ την ίδια ώρα πλήθος αλληλέγγυων βρέθηκε στο χώρο των δικαστηρίων. Ο εισαγγελέας απέσυρε τις κατηγορίες για κακουργηματικές πράξεις και παρέπεμψε τελικά τους συλληφθέντες με τις κατηγορίες της εξύβρισης, της αντίστασης κατά της αρχής, απλής σωματικής βλάβης και απόπειρα πρόκλησης επικίνδυνης σωματικής βλάβης που έχουν πλημμεληματικό χαρακτήρα. Και αυτές ωστόσο οι κατηγορίες δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα. Είναι πλήρως κατασκευασμένες από τους αστυνομικούς που τους συνέλαβαν.
Μετά από αναβολή που ζήτησαν οι συλληφθέντες, ορίστηκε νέα δικάσιμη ημερομηνία στις 25 Νοέμβρη του 2019. Εκείνη τη μέρα το Β΄ Τριμελές Αυτόφωρο Πλημμελειοδικείο αποφάσισε νέα αναβολή για τις 11/3/2020 με το σκεπτικό ότι πρέπει να παρευρίσκονται οι μάρτυρες κατηγορίας, οι οποίοι φυσικά είναι όλοι αστυνομικοί. Οι αστυνομικοί, ενώ συνέταξαν ένα απαράδεκτο κατηγορητήριο και κακοποίησαν τους συλληφθέντες, δεν εμφανίστηκαν στο δικαστήριο. Το δικαστήριο αναβλήθηκε στη συνέχεια λόγω των μέτρων που λήφθησαν (λοκ ντάουν κλπ) για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
Το «Ξεκίνημα» και άλλες οργανώσεις και κινήσεις καλούν σε συγκέντρωση αλληλεγγύης στα δικαστήρια της Ευελπίδων, την Τετάρτη 29 Σεπτέμβρη, στις 9.30 το πρωί απαιτώντας να αποσυρθούν όλες οι κατασκευασμένες και ψευδείς κατηγορίες.
Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση του «Ξεκινήματος» «η μεγάλης έκτασης δημοσιότητα τις ημέρες που συνελήφθησαν τα παιδιά και η αλληλεγγύη που εκφράστηκε σε πανελλαδικό επίπεδο, έπαιξαν πολύ σημαντικό ρόλο στον περιορισμό του κατηγορητηρίου, με την κατάπτωση των κακουργημάτων. Ο αγώνας πρέπει να συνεχιστεί για να καταπέσουν όλες οι κατηγορίες και να σταματήσει η πρακτική των κατασκευασμένων κατηγοριών που έχει ως στόχο να τρομοκρατήσει την νεολαία και όποιον/α αγωνίζεται.
Η δίκη αυτή δεν είναι η μόνη του είδους της. Μπροστά μας έχουμε δικαστήρια ανθρώπων που χτυπήθηκαν ανελέητα και συνελήφθησαν με ψεύτικες κατηγορίες επειδή τόλμησαν να κατέβουν στην πορεία του Πολυτεχνείου το 2020, επειδή τόλμησαν να διαδηλώσουν ενάντια στο νόμο που περιορίζει και ποινικοποιεί το δικαίωμα στη συνάθροιση, την διαδήλωση, την πολιτική και συνδικαλιστική διαμαρτυρία κ.α.
Η αλληλεγγύη και η μαζικότητα στους αγώνες μας είναι το μόνο όπλο που έχουμε. Και είναι ένα όπλο εξαιρετικά αποτελεσματικό».