Γιώργος Κρεασίδης
Εργατική και νεολαιίστικη κινητοποίηση για ένα δυναμικό ξεκίνημα της νέας περιόδου
▸Με το σύνθημα «να ρίξουμε τίτλους τέλους σε υποταγή, ανοχή, αναμονή», 314 αγωνιστές του εργατικού, λαϊκού και νεολαιίστικου κινήματος υπογράφουν μέχρι στιγμής το κάλεσμα για την ταξική συγκέντρωση στην Καμάρα το επόμενο Σάββατο 11/9 στις 6 μ.μ., όταν στα εγκαίνια της ΔΕΘ ο Κ. Μητσοτάκης θα σαλπίζει έφοδο στον κόσμο της εργασίας.
Κεντρικό στοιχείο είναι ο αντικυβερνητικός και αντιεργοδοτικός χαρακτήρας της συγκέντρωσης, η αντίσταση στην εγκληματική διαχείριση της πανδημίας και στο ασφυκτικό πλαίσιο που διαμορφώνουν τα αλλεπάλληλα αντεργατικά νομοσχέδια, με πιο πρόσφατο το νέο αντιασφαλιστικό για τις επικουρικές, η επίθεση στην παιδεία και στις δημοκρατικές ελευθερίες, οι καταστροφικές συνέπειες της καπιταλιστικής κερδοσκοπίας στο περιβάλλον.
Για τους οργανωτές της διαδήλωσης είναι ώρα σύγκρουσης με την πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ που σχεδιάζεται από κοινού με ΕΕ και κεφάλαιο, με τις προϋποθέσεις για την ανατροπή της. Πρώτα από όλα με την οργάνωση και συσπείρωση στα σωματεία, τους συλλόγους, τις οργανώσεις και συλλογικότητες του μαζικού κινήματος. Το ίδιο σημαντική είναι η ανάδειξη των διεκδικήσεων και αιτημάτων που απαντούν στις σύγχρονες ανάγκες, παράλληλα με τους πολιτικούς στόχους που είναι αναγκαίοι για την ολοκληρωτική δικαίωση τους. Για την ανατροπή της κυβέρνησης, την άρνηση της εκλογικής αναμονής και των διαχειριστικών αυταπατών του ΣΥΡΙΖΑ, της ρήξης και αποδέσμευσης από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ και απ’ όλο το ασφυκτικό πλέγμα μνημονίων και δεσμεύσεων που λειτουργούν σαν ασπίδα για την κυριαρχία της άρχουσας τάξης. Φυσικά αυτή η κατεύθυνση στηρίζεται από την γραμμή αγωνιστικής ρήξης, με απεργίες και αποφασιστικές μορφές πάλης. Το πλαίσιο αυτό έχει μπει σε συζήτηση σε σωματεία, σχήματα, συλλογικότητες.
Ο πρωθυπουργός θα επιχειρήσει στη ΔΕΘ να εμφανιστεί αποφασισμένος στην υλοποίηση των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων του λεγόμενου πακέτου ανάκαμψης. Θα δοκιμάσει να προσπεράσει τη φθορά από τις καταστροφικές πυρκαγιές και τη χρεοκοπία της διαχείρισης της πανδημίας. Ο Κ. Μητσοτάκης απευθύνεται στο κεφάλαιο με το μήνυμα ότι παρά τις κοινωνικές αντιστάσεις και την φθορά της κυβέρνησης, έχει ψηφίσει δεκάδες αντιλαϊκά νομοσχέδια που η εφαρμογή τους είναι το πλαίσιο για τις αναδιαρθρώσεις. Βέβαια η εφαρμογή τους σε ένα χειμώνα που αναμένεται δύσκολος με την ακρίβεια και την αναδουλειά θα είναι αβέβαιη, ενώ το ετερόκλητο κοινωνικό μπλοκ που στήριξε τη ΝΔ θα δοκιμαστεί, όπως στην περίπτωση της αντίθεσης στον εμβολιασμό. Δεν κρύβεται η ανησυχία της ΝΔ για συναινετικά σενάρια διακυβέρνησης προκειμένου να περάσουν οι αντιλαϊκοί σχεδιασμοί.
Σε αυτό το τοπίο η ΓΣΕΕ συνεχίζει την πολιτική του συνδικαλιστικού lockdown, ανακοινώνοντας ότι δε θα κάνει συγκέντρωση αλλά ημερίδα. Είναι φανερό όμως ότι νιώθει πως δεν απειλείται από τη γραμμή της ΑΔΕΔΥ, η οποία ανακοίνωσε συγκέντρωση στο άγαλμα Βενιζέλου και επιλέγει τους συμβολικούς αγώνες, εξαρχής υπονομευμένους, χωρίς καμία λογική ανατροπής της κυβερνητικής πολιτικής. Η εκτόνωση και η πολιτική λύση μέσα από την εκλογική αναμονή είναι το όριο αυτής της γραμμής, που αφήνει τη ΝΔ και την εργοδοσία χωρίς αντίπαλο.
Όσο για το ΚΚΕ που σιωπηρά μετακινείται σε προ ΠΑΜΕ γραμμή, μετατρέποντάς το σε παράταξη εντός του υπαρκτού συνδικαλισμού, θα κάνει συγκέντρωση στη ΧΑΝΘ με προμετωπίδα εργατικά σωματεία, χωρίς να αμφισβητήσει το σχεδιασμό χαμηλής έντασης των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ.