▸ Στο συλλαλητήριο εναντίον της λεηλασίας της επικουρικής κοινωνικής ασφάλισης σήμερα Τετάρτη 1η Σεπτέμβρη στις 7 μ.μ. στην πλατεία Κλαυθμώνος καλεί η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, αναδεικνύοντας σε ανακοίνωσή της τις βαριές αντεργατικές συνέπειες του νομοσχεδίου, που συζητείται στη βουλή, ειδικά για τη νέα γενιά. «Οι έννοιες της ‘’αλληλεγγύης των γενεών’’, της δημόσιας ασφάλισης, αξιοπρεπούς σύνταξης και των αγώνων της εργατικής τάξης και του λαού για δημόσια κοινωνική ασφάλιση θα πρέπει να ξεχαστούν για τη νεολαία», τονίζεται χαρακτηριστικά.
Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ υπογραμμίζει πως το νομοσχέδιο-τερατούργημα ιδιωτικοποιεί την επικουρική ασφάλιση, οδηγεί σε επικίνδυνο τζογάρισμα των συντάξεων και στη λεηλασία των επικουρικών των ήδη ασφαλισμένων, ενώ δημιουργεί έναν «κουμπαρά» για ενίσχυση όμως του κεφαλαίου. Το νομοσχέδιο για τις επικουρικές αποτελεί συνέχεια του νόμου Κατρούγκαλου, που επέφερε μια αντιλαϊκή τομή στο ασφαλιστικό.
Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ καλεί τους εργαζόμενους να πάρουν στα χέρια τους τον αγώνα και τονίζει την ανάγκη σύγκρουσης και ανατροπής της «μηχανής του χρέους», του ασφυκτικού ευρω-πλαισίου («ισοσκελισμένοι προϋπολογισμοί» κλπ.) και των συμφερόντων των τραπεζών, για τη διαγραφή του χρέους, την έξοδο από την ΕΕ, την απομάκρυνση των αρπακτικών των τραπεζών από την κοινωνική ασφάλιση.
Ολόκληρη η ανακοίνωση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ έχει ως εξής:
Όχι στη νέα λεηλασία της δημόσιας επικουρικής κοινωνικής ασφάλισης
Όλοι/ες στο συλλαλητήριο, Τετάρτη 1/9, 7 μ.μ., στην πλατεία Κλαυθμώνος
Με εξαιρετικά γρήγορες διαδικασίες η κυβέρνηση της ΝΔ ετοιμάζεται να ψηφίσει το νέο αντιασφαλιστικό τερατούργημα κατεδάφισης της κοινωνικής ασφάλισης. Το νέο Ταμείο Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης (ΤΕΚΑ) αποτελεί ένα νέο έγκλημα σε βάρος των ασφαλιστικών δικαιωμάτων νέων και παλιών εργαζόμενων.
Στην κυριολεξία με το «βλέμμα στραμμένο στη νέα γενιά», η νεολαία θα μπει στον εργασιακό βίο με το κυρίαρχο δόγμα του «ατομικού κουμπαρά» και της «ατομικής ευθύνης». Οι έννοιες της «αλληλεγγύης των γενεών», της δημόσιας ασφάλισης, αξιοπρεπούς σύνταξης και των αγώνων της εργατικής τάξης και του λαού για δημόσια κοινωνική ασφάλιση θα πρέπει να ξεχαστούν για τη νεολαία. Η κοινωνική ασφάλιση της νεολαίας για την κυβέρνηση και το κεφάλαιο έχουν την ίδια αντιμετώπιση με αυτή που της επιφύλαξαν την περίοδο της πανδημίας, την ανεργία, τον εργασιακό μεσαίωνα των μνημονίων και του ν. Χατζηδάκη για την εργασία και την συνδικαλιστική δράση ,το δικαίωμα στη μόρφωση και τη δημόσια δωρεάν εκπαίδευση. Ο κάθε νέος θα υποχρεούται να «τοποθετήσει» επενδυτικά τις εισφορές του, με το αποτέλεσμα προδιαγεγραμμένο, όταν όλοι γνωρίζουν ότι ο τζόγος οδηγεί σε χασούρα.
Ο νέος νόμος Χατζηδάκη ιδιωτικοποιεί την επικουρική ασφάλιση παρά τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης πως οι επικουρικές συντάξεις αποτελούν πυλώνα της δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης και πως το ΤΕΚΑ θα είναι ΝΠΔΔ. Θα λειτουργεί με καθαρά ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια θα «επενδύονται» σε ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες και ανάλογα με την απόδοση της επένδυσης θα καθορίζεται το ύψος της επικουρικής σύνταξης. Θα έχει τη δυνατότητα να κάνει outsourcing μέρος της δραστηριότητάς του, και θα μπορεί να συμβληθεί με ιδιωτικούς φορείς διαχείρισης κεφαλαίων, «όπως στην ΕΕ»! Όμως το κράτος δεν θα στηρίζει το νέο ταμείο σε περίπτωση εμφάνισης ελλειμμάτων. Απόδειξη αποτελεί το άρθρο για το ακαταδίωκτο διοικούντων του ΤΕΚΑ για ό,τι τζογαρίσματα κι αν έχουν επιλέξει.
Είναι σαφές πως οι προτροπές για «συνετή διαχείριση» και επιλογή «ποιοτικών προϊόντων» (άρθρο 47) προϊδεάζουν για το μέλλον, ενώ δεν αποκλείονται καν επενδύσεις σε παράγωγα, τα οποία θεωρήθηκαν ως ένα από τα αίτια της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης το 2008! Είναι φανερό πως οι κόποι μιας ζωής θα εξανεμιστούν από τα αρπακτικά του κεφαλαίου με τους εργαζόμενους να παίρνουν στην καλύτερη των περιπτώσεων επικουρικές πείνας.
Ο νέος νόμος την ίδια στιγμή λεηλατεί και τις επικουρικές των ήδη συνταξιούχων και των εργαζόμενων, όταν το ΕΤΕΑΕΠ θα σταματήσει να έχει έσοδα λόγω δραματικού περιορισμού των εν ενεργεία εργαζόμενων, το έλλειμμα θα αυξάνεται δραματικά. Όμως πουθενά δεν γίνεται λόγος για κάλυψή του από τον κρατικό προϋπολογισμό. Επομένως η συνταγή είναι γνωστή, δηλαδή μείωση συντάξεων. Εξάλλου, εργαζόμενοι και συνταξιούχοι έχουν νιώσει στο πετσί τους τις επενδύσεις των αποθεματικών των ταμείων από τις κυβερνήσεις ΝΔ,ΠΑΣΟΚ που καταλήστευσαν τα ταμεία (Χρηματιστήριο, δομημένα ομόλογα κλπ) που έφερναν στη συνέχεια νέες πιο αντιασφαλιστικές ρυθμίσεις στο όνομα της σωτηρίας της κοινωνικής ασφάλισης.
Έρχεται σε συνέχεια του νόμου Κατρούγκαλου , τομή για την κοινωνική ασφάλιση, για τη σταδιακή μείωση των συντάξεων, οδηγώντας αναπόφευκτα τους εργαζόμενους στην επιλογή της ιδιωτικής ασφάλισης. Η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος που ισχύει για τις επικουρικές συντάξεις εγγυάται τον εκφυλισμό τους. Επίσης, στον ίδιο νόμο άνοιξε ο δρόμος για την κεφαλοποίηση της επικουρικής με τη «νοητή κεφαλαιοποίηση» και τον υπολογισμό της επικουρικής ανάλογα με τις εισφορές του ασφαλισμένου και του προσδόκιμου ζωής.
Η κυβέρνηση διαλαλεί ότι από τον εθνικό «κουμπαρά» που θα δημιουργηθεί στο ΤΕΚΑ θα αντληθούν πόροι που «θα επενδυθούν στην εθνική οικονομία» και πως «οι επενδύσεις σημαίνουν ανάπτυξη». Τα 2,5 δισ. ευρώ που θα σωρεύονται κάθε χρόνο στον «κουμπαρά» θα «δωρίζονται» σε κεφάλαιο, επενδυτές, funds και κάθε λογής κοράκια, για να αυξάνουν τα κέρδη τους αβασάνιστα.
Η ανάγκη οι εργαζόμενοι με τα σωματεία τους να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους με στόχο την ανατροπή της κυβερνητικής πολιτικής προσέκρουσε στην άρνηση του κυρίαρχου συνδικαλισμού σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ να χαράξουν οποιοδήποτε αγωνιστικό σχέδιο όλη την προηγούμενη περίοδο, φτάνοντας στην ψήφιση του νόμου με ένα απογευματινό συλλαλητήριο.
Η οργή για την επίθεση στην κοινωνική ασφάλιση στην εργασία, τη δημόσια υγεία, στην παιδεία, στην ιδιωτικοποίηση και την εμπορευματοποίηση κάθε δημόσιου και κοινωνικού αγαθού, τον αυταρχισμό την καταστολή και την καταπάτηση κάθε δημοκρατικού να την μετατρέψουμε σε πανεργατικό παλλαϊκό ξεσήκωμα αντίστασης, ανυπακοής και ανυποχώρητου αγώνα για την ανατροπή της κυβέρνησης και της πολιτικής της.
Τίποτα απ’ όλα αυτά δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί αν δεν αγωνιστούμε να απαλλαγεί η κοινωνική ασφάλιση και η ζωή μας απ’ ό,τι εμποδίζει την ικανοποίηση των αναγκών μας:
* Από τη μηχανή του χρέους, που καταβροχθίζει τον πλούτο που παράγουμε και τα αποθεματικά των ταμείων. Γι’ αυτό απαιτούμε: πλήρη διαγραφή του χρέους.
*Από τους «ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς» και τα Σχέδια Ανάκαμψης της ΕΕ στο βωμό των οποίων θυσιάζονται οι κοινωνικές δαπάνες κι οι ασφαλιστικές ανάγκες. Από τις απαιτήσεις των εργοδοτών, των «επενδυτών» και της «ανάπτυξης». Από τη μέγγενη του ευρώ και της ΕΕ, που βρίσκονται -χρόνια τώρα, αλλά και στην εποχή των μνημονίων- πίσω από κάθε αντιασφαλιστικό μέτρο. Γι’ αυτό απαιτούμε: μη εφαρμογή των αντιασφαλιστικών κατευθύνσεων της ΕΕ. Έξοδο από ευρώ και ΕΕ. Αύξηση των κοινωνικών δαπανών με επιβάρυνση της εργοδοτικής πλευράς και όχι των μισθών.
* Από τους νόμους των αγορών και των τραπεζών, που εξανεμίζουν τα αποθεματικά των ταμείων στο όνομα της υψηλότερης «απόδοσης». Γι’ αυτό απαιτούμε: έξω οι τράπεζες και οι αγορές από τα ταμεία, έξω τα ταμεία από το χρηματιστηριακό τζόγο.