Ιωάννα Καρδάρα, Κυριάκος Νασόπουλος
▸ Σε επίδειξη πυγμής, με την υλοποίηση του μέτρου της αναστολής εργασίας όλων των ανεμβολίαστων υγειονομικών, προχωρά το υπουργείο Υγείας. Οι πέντε πολιτικές σκοπιμότητες πίσω από τους χειρισμούς της κυβέρνησης σύμφωνα με τον πρόεδρο του σωματείου εργαζομένων στο Αττικό Μιχάλη Ρίζο.
Σε αναστολή εργασίας είχαν τεθεί μέχρι την Παρασκευή περίπου 6.000 εργαζόμενοι στα νοσοκομεία όλης της χώρας, καθώς το υπουργείο Υγείας προχώρησε από την 1η Σεπτεμβρίου στην εφαρμογή του καθαρά τιμωρητικού μέτρου σε βάρος των ανεμβολίαστων υγειονομικών. «Ο νόμος εφαρμόζεται», ήταν μια από τις πρώτες δηλώσεις του νέου υπουργού Υγείας Θανάση Πλεύρη, ενδεικτική της αποφασιστικότητας της κυβέρνησης να προχωρήσει εν μέσω πανδημίας στην πλήρη διάλυση και εν συνεχεία ιδιωτικοποίηση του δημόσιου συστήματος υγείας. Και για να το πετύχει αυτό, όπως και σε επαγγελματικές ομάδες αλλά και συνολικά στην κοινωνία, επιχειρεί και στους υγειονομικούς να σπείρει τον διχασμό κρύβοντας τις δικές της εγκληματικές ευθύνες για την διαχείριση της πανδημίας.
Ο τιμωρητικός χαρακτήρας του μέτρου αποκαλύπτεται από το γεγονός και μόνο ότι το ποσοστό των εμβολιασμένων υγειονομικών στην χώρα μας είναι ένα από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη. Σύμφωνα με την πρόεδρο της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη το ποσοστό των εμβολιασμένων γιατρών φτάνει το 95% και των νοσηλευτών ξεπερνά το 90%, ενώ τα παραπάνω στοιχεία επιβεβαιώνει και η ΠΟΕΔΗΝ. Αποκαλυπτικό του μένους του υπουργείου Υγείας εναντίον των υγειονομικών, οι οποίοι δεν έχουν σταματήσει να αγωνίζονται για την ενίσχυση του ΕΣΥ, είναι η αποστολή πράξης αναστολής ακόμα και στον… εμβολιασμένο ακτινολόγο Κώστα Καταραχιά από την διοίκηση του νοσοκομείου «Έλενα Βενιζέλου», στοχοποιώντας έτσι και όσους υγειονομικούς αγωνίζονται ενάντια στις απολύσεις αρνούμενοι να καταθέσουν τα πιστοποιητικά εμβολιασμού. Τελικά, μετά τις αντιδράσεις, το υπουργείο υποχρεώθηκε να εκδώσει ανακοίνωση ανάκλησης.
Οι χιλιάδες αναστολές υγειονομικών έχουν ήδη προκαλέσει πολύ σοβαρά προβλήματα σε πολλά νοσοκομεία (κυρίως στην επαρχία), με κατάρρευση εφημεριών και μεγάλες δυσκολίες στη λειτουργία τους, κάτι που έχει άμεσες και απρόβλεπτες συνέπειες για τους ασθενείς. Το υπουργείο Υγείας, μάλιστα, προχώρησε και στην υποχρεωτική ανάκληση όλων των κανονικών αδειών των εργαζομένων στη Δημόσια Υγεία από την 1η Σεπτεμβρίου.
Το υγειονομικό κίνημα από την πλευρά του δεν φαίνεται να πτοείται και έδωσε μια ακόμη δυναμική απάντηση στον αυταρχισμό και την εκδικητικότητα της κυβέρνησης. Την Τετάρτη, πραγματοποιήθηκαν μαζικές κινητοποιήσεις στα νοσοκομεία όλης της χώρας ενάντια στο μέτρο της αναστολής εργασίας και της στέρησης μισθού στους ανεμβολίαστους υγειονομικούς. Παράλληλα, οι συγκεντρωμένοι απαίτησαν άμεση ενίσχυση του ΕΣΥ με μόνιμες προσλήψεις. Επίσης, σε ορισμένα νοσοκομεία, όπως στο Αττικό, το Θριάσιο και το ΚΑΤ, πραγματοποιήθηκε κατάληψη στα γραφεία των διοικητικών υπηρεσιών έτσι ώστε να μην επιδοθούν οι ατομικές πράξεις αναστολής στους εργαζόμενους.
«Αυτό που κάνει η κυβέρνηση δεν έχει καμία σχέση με την οικοδόμηση της ανοσίας αλλά έχει καθαρά άλλες πολιτικές σκοπιμότητες», δηλώνει στο Πριν ο εντατικολόγος και πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων στο Αττικό Μιχάλης Ρίζος.
Το ποσοστό των εμβολιασμένων γιατρών φτάνει το 95% και των νοσηλευτών ξεπερνά το 90%
«Πρώτον, η αναπαραγωγή του εμφυλίου μεταξύ των εργαζομένων και στην συγκεκριμένη περίπτωση στους υγειονομικούς. Να τσακώνονται οι εμβολιασμένοι με τους ανεμβολίαστους, οι μόνιμοι με τους συμβασιούχους, και του δημόσιου με του ιδιωτικού τομέα διαρκώς. Τώρα βρέθηκε αυτός ο τρόπος αλλά δεν τους περνάει. Δεύτερον, η μετάθεση της ευθύνης η οποία γίνεται συνεχώς αυτά τα δύο χρόνια. Η κυβέρνηση από την αρχή προσπάθησε να πει ότι το ΕΣΥ δεν πιέζεται από την αρρώστια αλλά πιέζεται από αυτούς που αρρωσταίνουν, δηλαδή να ενοχοποιήσει τους πολίτες, ακριβώς γιατί δεν θέλει να ενισχύσει το ΕΣΥ για συγκεκριμένους λόγους», εξηγεί και προσθέτει:
«Τρίτη σκοπιμότητα είναι ο εργασιακός τσαμπουκάς, ότι δηλαδή με αυτή την αφορμή θα βάλω λογική απόλυσης. Το τέταρτο είναι η αφορμή για συγχωνεύσεις νοσοκομείων, παράδοσή τους σε εργολάβους και ιδιώτες. Τέλος, είναι η προσπάθεια της κυβέρνησης να φύγε η συζήτηση από τα υπόλοιπα σοβαρά ζητήματα, όπως είναι η ενίσχυση του ΕΣΥ, η μονιμοποίηση των συμβασιούχων, τα βαρέα και ανθυγιεινά…».
Την Πέμπτη, οι υγειονομικοί προχώρησαν σε νέα στάση εργασίας (10 π.μ.-3 μ.μ.) και πραγματοποίησαν συγκεντρώσεις στο υπουργείο Υγείας στην Αθήνα, στο υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης στη Θεσσαλονίκη, στα νοσοκομεία και στις ΥΠΕ σε όλη την χώρα.
«Τασσόμαστε με τον μαζικό δωρεάν εμβολιασμό και θεωρούμε ότι σε θέματα υγείας τέτοιες παρεμβάσεις δεν μπορούν να γίνονται με τον βούρδουλα. Πρέπει να γίνονται με την πειθώ. Το εμβόλιο δεν είναι εμπόρευμα είναι αγαθό. Δεν μπορεί να επιβληθεί ούτε με εξαγορά αλλά ούτε και με τιμωρητικές ποινές», προσθέτει ο Μιχάλης Ρίζος.
«Πανυγειονομικός απεργιακός αγώνας διαρκείας»
Την αναστολή και πλήρη ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ χαρακτηρίζουν ως κεντρικό στόχο της κυβέρνησης και οι εκπρόσωποι του Ενωτικού Κινήματος για την Ανατροπή στην ΕΓ της ΟΕΝΓΕ, Δέσποινα Τοσονίδου και Πάνος Παπανικολάου. Όπως σημειώνουν σε κοινή τους δήλωση, «εκτός από τα εκδικητικά τιμωρητικά μέτρα ενάντια στους λίγους υγειονομικούς που (κακώς) δεν έχουν εμβολιαστεί, όλα αυτά δεν ήταν παρά ένα επικοινωνιακό πυροτέχνημα για πλήρη ιδιωτικοποίηση των πάντων και για όργιο κρατικοδίαιτης ρεμούλας “ημέτερων” ιδιωτών επιχειρηματιών». Κάτι που αποκαλύφθηκε και από την τροπολογία που κατέθεσε την Πέμπτη στην Βουλή ο νέος υπουργός Υγείας Θανάσης Πλεύρης για την παράδοση του συνόλου σχεδόν των δραστηριοτήτων των νοσοκομείων αλλά και του ΕΚΑΒ στους ιδιώτες.
«Μονόδρομος ο πανυγειονομικός απεργιακός αγώνας διαρκείας. Καλούμε το λαό σε ξεσηκωμό συμπαράστασης στους αγωνιζόμενους υγειονομικούς για τη σωτηρία του κοινωνικού αγαθού της δημόσιας δωρεάν περίθαλψης», καταλήγουν.