Γιώργος Μιχαηλίδης
Μετά την αποχώρηση των στρατιωτικών δυνάμεων των ΗΠΑ απ’ το Αφγανιστάν και καθώς πλησιάζουμε στην εικοσαετή επέτειο από την 11η Σεπτεμβρίου 2001 που οδήγησε στην έναρξη του «πολέμου κατά της τρομοκρατίας», ο δυτικός κόσμος προχωράει σε ενδοσκόπηση και αποτίμηση. Μία από τις πιο ενδιαφέρουσες έρευνες, που επιχειρεί να απαντήσει στο ερώτημα του τι σήμανε αυτή η εικοσαετής σύγχρονη σταυροφορία από την άποψη των ανθρωπίνων και οικονομικών απωλειών, είναι η έκθεση του πανεπιστημίου Brown των ΗΠΑ που κυκλοφόρησε την προηγούμενη εβδομάδα. Οι αριθμοί στους οποίους καταλήγει η έρευνα είναι τουλάχιστον ανατριχιαστικοί, καθώς το ανθρώπινο κόστος των στρατιωτικών επιχειρήσεων από την έναρξη της «αντιτρομοκρατικής εκστρατείας» των ΗΠΑ και των συμμάχων τους υπολογίζεται σε περίπου ένα εκατομμύριο ανθρώπινες ζωές, εκ των οποίων πάνω από 350.000 είναι άμαχος πληθυσμός. Αντιθέτως, οι αμερικάνικες στρατιωτικές και πολιτικές απώλειες μετά βίας φτάνουν τις 10.000.
Όσον αφορά το οικονομικό σκέλος, η έρευνα υπολογίζει το συνολικό κόστος του εικοσαετούς πολέμου σε οκτώ τρισεκατομμύρια δολάρια. Σε αυτό περιλαμβάνονται τα επιχειρησιακά κόστη των στρατιωτικών επιχειρήσεων, οι αγορές στρατιωτικού εξοπλισμού, οι τόκοι των πολεμικών δανείων του αμερικανικού κράτους, η ιατροφαρμακευτική κάλυψη των βετεράνων των πολέμων και τα έξοδα για την εσωτερική θωράκιση απέναντι στα τρομοκρατικά χτυπήματα.
Κάθε λογικός άνθρωπος μένει άναυδος μπροστά στα μεγέθη της πολεμικής μηχανής και εύλογα αναρωτιέται τι θα γινόταν αν αυτά τα ποσά είχαν δαπανηθεί για την άνοδο του βιοτικού επιπέδου του αμερικάνικου λαού καθώς και των λαών που αναγκάστηκαν να υποστούν αμερικάνικη εισβολή και κατοχή προκειμένου να αποκτήσουν τα αρεστά στις ΗΠΑ καθεστώτα. Η εκ νέου επικράτηση των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν, μάλιστα, καθιστά ακόμα δυσκολότερη την απάντηση σε αυτά τα ερωτήματα ακόμα και σε ανθρώπους που στήριξαν τον «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας».
Η εικόνα συμπληρώνεται από άλλες αποκαλύψεις, αυτή τη φορά σχετικά με τα κέρδη που αποκόμισε η ιδιωτική πολεμική βιομηχανία των ΗΠΑ. Μόνο οι πέντε μεγαλύτερες εταιρείες παροχής «αμυντικών εργολαβιών» δεκαπλασίασαν την αξία των μετοχών τους μέσα από τον πόλεμο του Αφγανιστάν, ενώ τεράστια είναι τα κέρδη ενός ακόμα γαλαξία εταιρειών που ζουν από την κίνηση της στρατιωτικής μηχανής και τα «λάφυρα» των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων.
Ποιος κέρδισε, λοιπόν, (από) αυτόν τον πόλεμο;