Σφαγή των υποψηφίων αποκάλυψε η δημοσιοποίηση των βάσεων εισαγωγής και των εισακτέων στις πανεπιστημιακές σχολές. Περίπου 40.000 νέοι και νέες μένουν εκτός πανεπιστημίων, καθώς από τους 103.468 υποψήφιους εισήχθησαν 63.239, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Παιδείας.
Η απόρριψη μέσω πανελλαδικών πήρε φέτος ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις, λόγω του θεσμού της ελάχιστης βάσης εισαγωγής, που θέσπισε η κυβέρνηση της ΝΔ και η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως. Περίπου 18.000 παιδιά, που θα περνούσαν χωρίς την ύπαρξη της ΕΒΕ, αποκλείστηκαν φέτος από τα ΑΕΙ! Με την ακραία κυνικά ταξική πολιτική της η κυβέρνηση σχεδόν διπλασίασε τους αποκλεισμένους!
Περίπου 18.000 παιδιά, που θα περνούσαν χωρίς την ύπαρξη της ΕΒΕ, αποκλείστηκαν φέτος από τα ΑΕΙ!
Το αποτέλεσμα είναι μια σειρά πανεπιστημιακά τμήματα να μένουν με ελάχιστους εισακτέους, προετοιμάζοντας την επόμενη φάση: Το κλείσιμο πανεπιστημιακών τμημάτων ή και σχολών! Πολλά είναι τα τμήματα με πολύ λίγους εισακτέους, ακόμα και τμήματα που με κανένα τρόπο δεν μπορούν να χαρακτηριστούν «αχρείαστα». Για παράδειγμα στα Εφαρμοσμένα Μαθηματικά Κρήτης, από τις 148 θέσεις πήρε 20 φοιτητές, στο Μαθηματικό Κρήτης από 158 πήρε 31, στο Επιστήμης Υλικών Κρήτης από 105 πήρε 9! Τραγικό παράδειγμα η Αρχιτεκτονική Ξάνθης, ένα τμήμα με ύπαρξη δεκαετιών, που δεν έχει ούτε έναν/μία επιτυχόντα! Άρα δεν θα έχει πρωτοετείς φέτος…
Η σημερινή εικόνα αποτελεί την κορωνίδα της πολιτικής των ταξικών φραγμών σε βάρος της εργατικής τάξης και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων
Η σημερινή εικόνα αποτελεί την κορωνίδα της πολιτικής των ταξικών φραγμών σε βάρος της εργατικής τάξης και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων, της ταξικής επιλογής και απόρριψης, του σχολείου εξεταστικού κάτεργου και της καρατόμησης των ονείρων και των προσδοκιών των νέων παιδιών. Σε μεγάλο βαθμό οι πανελλαδικές εξετάσεις, η «ιερή αγελάδα» της συστημικής εκπαιδευτικής πολιτικής εξυπηρετούσαν πάντα αυτό το ρόλο. Τώρα με την ελάχιστη βάση εισαγωγής η κυβέρνηση της ΝΔ τον απογειώνει…
Μάλιστα, προγραμματίζει να ξεκινήσει το τσεκούρι της ταξικής επιλογής ακόμα νωρίτερα, από την 6η δημοτικού και το γυμνάσιο, με τη γενίκευση της τράπεζας θεμάτων και άλλες διατάξεις…
Είναι πρόκληση να υπάρχουν πανεπιστημιακά τμήματα, με προσωπικό και εξοπλισμό (έστω αυτό που έχουν) και να μην δέχονται πρωτοετείς ή να παίρνουν πολύ λιγότερους από τη δυναμικότητά τους…
Η πρόκληση γίνεται μεγαλύτερη όταν ο πρωθυπουργός ταξιδεύει στις ΗΠΑ για να γράψει την κόρη του σε πανάκριβο αμερικανικό ιδιωτικό πανεπιστήμιο (Yale), μια επιλογή της ελίτ
Η πρόκληση γίνεται μεγαλύτερη όταν ο πρωθυπουργός ταξιδεύει στις ΗΠΑ για να γράψει την κόρη του σε πανάκριβο αμερικανικό ιδιωτικό πανεπιστήμιο (Yale), μια επιλογή της ελίτ, χωρίς τα «βασανιστήρια» των πανελλαδικών εξετάσεων και τα προβλήματα της δημόσιας εκπαίδευσης στην Ελλάδα. Έτσι θέλουν τη ζωή: οι πλούσιοι να αγοράζουν την αριστεία και οι φτωχοί να πετιούνται έξω από την τριτοβάθμια παιδεία.
Δεν θα τους περάσει!