Ματίνα Παπαχριστούδη
Ο χαρακτηρισμός «κρατικά μίντια», που αναφέρεται σε όσα λειτουργούν μόνο χάριν της διαρκούς χρηματικής ενίσχυσης από το κράτος, ισχύει πλέον για το σύνολο των ΜΜΕ στη χώρα μας. Μετά και την έγκριση του «ελληνικού προγράμματος» στήριξης εντύπων, περιφερειακών Μέσων και ραδιοφωνικών σταθμών ύψους 20 εκατ. ευρώ, από τις υπηρεσίες των περίφημων θεσμών της ΕΕ, αναμένεται η έκδοση των σχετικών αποφάσεων από το αρμόδιο υφυπουργείο του μεγάρου Μαξίμου για τη διανομή των ποσών ανά κατηγορία και ανά Μέσο.
Το «πακέτο» περιλαμβάνει και την πληρωμή από κονδύλια του κρατικού προϋπολογισμού των χρεών περιφερειακών μίντια από το 2017 ως και το 2020 για την εργοδοτική εισφορά του 2% υπέρ του ασφαλιστικού ταμείου των ΜΜΕ, τον ΕΔΟΕΑΠ. Ως το 2019, βεβαίως, δεν υπήρχε κορονοϊός, αλλά αυτό είναι μια μικρή… λεπτομέρεια στις σχέσεις διαπλοκής της κυβέρνησης με εκδότες και καναλάρχες. Για να μην αμφισβητηθεί δε η πληρωμή των χρεών ασφαλιστικής εισφοράς ως «κρατική ενίσχυση», η κυβέρνηση έβαλε την ταμπέλα της πανδημικής κρίσης και η δωρεά εγκρίθηκε. Εξάλλου, εκλογές έρχονται (κάποια στιγμή) και για το Μαξίμου είναι κρίσιμο να μπορεί να ελέγξει χωρίς παράπονα το σύνολο του μέσων ενημέρωσης και στην υπόλοιπη Ελλάδα, εκτός Αθηνών. Εννοείται πως η ανάληψη των χρεών για τις περιφερειακές επιχειρήσεις ΜΜΕ γίνεται χωρίς κριτήρια και έλεγχο για θέσεις εργασίας και τις εργασιακές συνθήκες.
Στο «ελληνικό πακέτο» των 20 εκατ. ευρώ συγκαταλέγονται και οι ενισχύσεις για τα έντυπα Μέσα, με τα κριτήρια να μην έχουν ακόμη δημοσιοποιηθεί. Ισχύει μόνο η γενική διατύπωση πως το ύψος της ενίσχυσης δεν μπορεί να υπερβαίνει το 1,8 εκατ. ανά εταιρεία. Πρόκειται για τη δεύτερη έμμεση κρατική ενίσχυση εφημερίδων και περιοδικών εντός του 2021, καθώς πριν λίγο διάστημα πέρασε η άμεση επιχορήγηση εφημερίδων πανελλήνιας εμβέλειας, μέσω της διανομής τους στα σημεία πώλησης. Η συνολική δαπάνη δεν έχει προσδιοριστεί στο υπουργείο Οικονομικών.
Το παραπάνω ποσό έρχεται δε να συμπληρώσει τα «πακέτα διάσωσης» της ιδιωτικής τηλεόρασης, η οποία τον τελευταίο χρόνο ενισχύεται σταθερά με ενέσεις αρκετών εκατ. ευρώ, με άμεση απευθείας χρηματοδότηση ή με έμμεση, μέσω διαφημιστικών κονδυλίων.
Ειδήσεις πίσω από τις κάμερες
Μια κρατική τηλεόραση για να «παίζει» το Μέγαρο Μαξίμου. Σε αυτό έχει εξελιχθεί η θεωρητικά δημόσια ραδιοτηλεόραση της ΕΡΤ, όπως έδειξε το πρόσφατο φιάσκο στην κάλυψη των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο. Το επιχείρημα ότι δεν κατέβαλε δικαιώματα στα διεθνή κυκλώματα μετάδοσης για όλους τους Έλληνες αθλητές που παίρνουν μέρος στα ολυμπιακά αθλήματα προκαλεί μεγαλύτερη οργή για τον πλουσιότερο οργανισμό της τηλεοπτικής αγοράς.
Μόνο τον τελευταίο χρόνο η ΕΡΤ έχει προσλάβει εκατοντάδες εξωτερικούς συνεργάτες, πολλοί εκ των οποίων ανέλαβαν διευθυντικές θέσεις με υψηλές αποδοχές. Εγκρίνει εξωτερικές παραγωγές εκατ. ευρώ, μοιράζει κονδύλια ανάλογα με τις γνωριμίες στελεχών. Για ελληνικές σειρές προβλέπει δαπάνη σχεδόν 10 εκατ. ευρώ ως το 2023, μια καθημερινή σειρά έχει κόστος 4 εκατ. ευρώ, για το «Μαραβέγιας ΕΡΤ» θα πληρώσει ένα εκατ. και άλλες 900 χιλιάδες για το «Μουσικό Κουτί».
Την ώρα που η ΕΡΤ καταγράφει για το 2020 καθαρά κέρδη 43,7 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 14,2 εκατ. θα δοθούν πίσω στον κρατικό προϋπολογισμό, εμφανίζεται να κάνει οικονομία στην κάλυψη των Ελλήνων αθλητών στο Τόκιο. Όχι φυσικά όλων. Όπως ήδη σωστά επισημάνθηκε, η ΕΡΤ προγραμμάτισε την ολυμπιακή κάλυψη, όπως κάνει στο τηλεοπτικό πρόγραμμα και την ενημέρωση, ανάλογα με τους φίλα προσκείμενους στην κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη…