Δημήτρης Σταμούλης
Δεν έχει τελειωμό η λίστα με τις περιοχές της χώρας που φλέγονται. Περιοχές απίστευτης ομορφιάς και περιβαλλοντικής σημασίας όπως η Βόρεια Αττική, οι παρυφές της Πάρνηθας, η Βόρεια Εύβοια, περιοχές με βαρύ παγκόσμιο ιστορικό φορτίο όπως η Αρχαία Ολυμπία, αλλά και πολλά άλλα μέρη, στη Μεσσηνία, τη Λακωνία, τη Φωκίδα, ακόμα και στον ορεινό Σμόλικα στα Γρεβενά, έχουν παραδοθεί στις φλόγες και οι κάτοικοί τους βιώνουν μια η πύρινη κόλαση.
Τα μέτωπα αντί να περιορίζονται, πολλαπλασιάζονται, οι δυνάμεις πυρόσβεσης κατά γενική ομολογία, παρά την ηρωική προσπάθεια, φαίνεται πως λειτουργούν ασυντόνιστα, αποσπασματικά. Μα προπαντός, «πληρώνουμε» την παντελή απουσία πρόληψης, υποδομών, έμψυχου δυναμικού, γιατί η πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ αλλά και όλων των πρότερων, είχαν και έχουν άλλες προτεραιότητες…Αλλού ξοδεύουν αφειδώς εκατομμύρια και εκατομμύρια, αλλά εκεί που υπάρχουν κοινωνικές ανάγκες και δημόσια αγαθά μόνο περικοπές αποφασίζουν.
Η οργή των πληγέντων ξεχειλίζει και ορισμένοι ξεσπούν στα κανάλια που όλο αυτό τον καιρό “μπουκωμένα” με εκατ. ευρώ “ευλογούσαν” την πολιτική της κυβέρνησης. “Αντί να μας στείλουν πυροσβέστες να σβήσουμε το χωριό, μας έστειλαν 1000 αστυνομικούς”, είπε ο αντιπρόεδρος των Αφιδνών…
https://youtu.be/TCsREmIXP_I?t=2
Κυνικός Μητσοτάκης
Στο νέο «διάγγελμα» του το βράδυ της Πέμπτης, ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης εμφανίστηκε με… καψαλισμένη την έπαρση και αλαζονεία που διακρίνει τον ίδιο και την πολιτική της κυβέρνησής του όλο το διάστημα της διακυβέρνησης της ΝΔ. Χοντρικά αυτό που υποστήριξε ήταν ότι «μετά από 10 ημέρες καύσωνα καλούμαστε να διαχειριστούμε ταυτόχρονα δεκάδες δασικές πυρκαγιές», και πως σε Αττική, Εύβοια, Ηλεία, οι φωτιές ήταν «τεραστίων διαστάσεων και έντασης». Πού καταλήγουν φυσικά όλα αυτά;
«Η προτεραιότητα μας είναι πάντα η προστασία της ανθρώπινης ζωής. Ακολουθεί η προφύλαξη των περιουσιών, του φυσικού περιβάλλοντος και των κρίσιμων υποδομών. Δυστυχώς, στις συνθήκες αυτές», είπε ο πρωθυπουργός και κατέληξε «Η ταυτόχρονη επίτευξη όλων αυτών των στόχων είναι απλά ανέφικτη».
Με λίγα λόγια, οι φωτιές είναι αδύνατο να σταματήσουν, δε θέλουμε νεκρούς, τελεία στοπ. Ό,τι είναι να καεί, ας καεί να τελειώνουμε. Έχουμε και την κλιματική αλλαγή… Το αποτέλεσμα της παγκόσμιας καπιταλιστικής λογικής “ανάπτυξης” παρουσιάζεται ως… αίτιο.
Τα δήθεν «σχέδια έκτακτης ανάγκης», οι «κόκκινοι συναγερμοί» και οι διαταγές του στιλ «να περιορίσετε τις άσκοπες μετακινήσεις» και «να είστε εξαιρετικά προσεκτικοί», ανακυκλώνουν μονότονα το δόγμα της «ατομικής ευθύνης» που πλέον δεν πείθει κανέναν πολίτη και βγάζουν “λάδι” την κυβερνητική πολιτική.
Αποδεικνύουν δε για άλλη μια φορά τη χρεοκοπία του αστικού κράτους όταν πρόκειται να προστατεύσει δημόσια κοινωνικά αγαθά, όπως το δάσος, το φυσικό περιβάλλον, αλλά ακόμα και ιδιωτικές περιουσίες, όταν πρόκειται για σπίτια του απλού κόσμου, για καλλιεργήσιμες εκτάσεις, για ελαιόδεντρα, που δίνουν ψωμί σε χιλιάδες αγροτικές οικογένειες.
Αλλά και οι κυνικές διαπιστώσεις ότι τα δάση ξαναγίνονται, μόνο ως πρόκληση στην κοινή λογική ακούγονται. Γιατί η κυβέρνηση παντού προωθεί “αναπτυξιακά σχέδια” όπως πρόσφατα αποκαλύφθηκε για το Τατόι και τις γύρω περιοχές που κάηκαν. Αλλά και την εγκατάσταση παντού των δήθεν… οικολογικών ανεμογεννητριών ή φωτοβολταικών που απαιτούν κόψιμο δέντρων, τεράστιες τσιμεντένιες υποδομές ακόμα και σε περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, ανεξέλεγκτα από τις πραγματικές ενεργειακές ανάγκες κάθε τόπου και χώρας. Αλλά και περιοχές που θα μπορούσαν να μετατραπούν σε μεγάλα αστικά άλση και οάσεις πρασίνου, όπως στο Ελληνικό, παραδίδονται στο μεγάλο κεφάλαιο με καμάρι, για να φυτέψουν ουρανοξύστες και καζίνο.
Η εμπειρία του Ιανού
Η κυβέρνηση θυμήθηκε το πώς χειρίστηκε την καταστροφή του Ιανού και πώς «στήριξε» τους πληγέντες, θέλοντας να πει ότι τα ίδια θα κάνει και τώρα.
Αλλά η αλήθεια είναι ότι η πολιτική της κυβέρνησης δημιούργησε αγρότες δύο ταχυτήτων σε όλη την επικράτεια, με πληγέντες άλλων τοπικών καταστροφών να μένουν στο «περίμενε». Άλλα ποσοστά ζημιών εκτιμούσαν οι κυβερνητικοί παράγοντες, και άλλα, πολύ χαμηλότερα, έως μηδενικά, έδειξε η εκτιμητική διαδικασία. Δεν καταβλήθηκαν προκαταβολές σε πραγματικά πληγείσες περιοχές, επειδή βρίσκονταν εκτός της περιοχής του δορυφορικού συστήματος καταγραφής. Και προπαντός, σε καμία περίπτωση δεν αποζημιώθηκε το 100% της ζημιάς, παρά τις υποσχέσεις και του ίδιου του πρωθυπουργού. Ενώ από την άλλη, αντί να ενισχυθεί ο μηχανισμός καταγραφής ζημιών, απολύθηκαν εργαζόμενοι γεωπόνοι για να αντικατασταθούν με εποχιακούς.
Εμπρηστής η πολιτική τους
Ηθικός αυτουργός αυτής της δραματικής κατάστασης είναι η ίδια η κυβέρνηση. Όπως τονίζεται σε ανακοίνωση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, «ο φετινός προϋπολογισμός προέβλεπε για την πυροσβεστική μόλις 1,7 εκατομμύρια ευρώ, από τα 17 εκατομμύρια που ζητούσαν οι υπηρεσίες της, την στιγμή που η κυβέρνηση δίνει 5 δισ. ευρώ για να αγοράσει πολεμικά αεροπλάνα και φρεγάτες. Η κυβέρνηση προτιμά μαχητικά Ραφάλ και φρεγάτες αντί για εναέρια μέσα πυρόσβεσης και υδροφόρα οχήματα. Σε μία χώρα που κάθε καλοκαίρι εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα καίγονται, ο αριθμός των πυροσβεστών είναι μόλις 16.500 (με πάνω από 4.000 κενές οργανικές θέσεις) και από αυτούς, πάνω από 1.700 είναι εκτός επιχειρησιακού σχεδιασμού είτε γιατί εξυπηρετούν την πυροπροαστασία των ιδιωτικών αεροδρομίων, είτε ακόμα και το τηλεφωνικό κέντρο του ΕΟΔΥ. Ο μέσος όρος ηλικίας των πυροσβεστών ξεπερνάει τα 40 χρόνια ενώ κάθε καλοκαίρι προσλαμβάνονται εποχικοί πυροσβέστες που ενώ καλύπτουν “πάγιες και διαρκείς ανάγκες” (και αυτή) η κυβέρνηση αρνείται να τους μονιμοποιήσει.»
Τι πρέπει να γίνει
Αυτό που απαιτείται εδώ και τώρα είναι:
– Πλήρης και άμεση αποζημίωση όλων των πληγέντων, των καταστροφών σε αγροτική και ζωϊκή παραγωγή. Άμεση ενίσχυση από το κράτος για όσο διαρκούν οι συνέπειες των καταστροφών.
– Άμεσα μέτρα αναδιοργάνωσης της πυροπροστασίας. Η πυροπροστασία είναι κοινωνικό αγαθό, ούτε σκέψη για ιδιωτικοποίηση. Ανασυγκρότηση της δασικής υπηρεσίας και πέρασμα της δασοπυρόσβεσης στο υπουργείο αγροτικης ανάπτυξης και όχι στο “προστασίας του πολίτη”. Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στην πυροσβεστική υπηρεσία και στις δασικές υπηρεσίες. Ανανέωση του εξοπλισμού της πυροσβεστικής, ειδικά σε οχήματα.
– Δαπάνες για την πυροπροστασία και τις κοινωνικές ανάγκες, όχι για τα αιματηρά πλεονάσματα και τους εξοπλισμούς – διαγραφή του χρέους. Να σταματήσει το τσεκούρωμα στις δαπάνες για την πυροπροστασία στο όνομα των μνημονιακών συμφωνιών, της δημοσιονομικής “πειθαρχίας” και των διάφορων μέτρων της ΕΕ
– Ολοκληρωμένη διαχείριση και συνολική προστασία των δασών, με αύξηση του κρατικού προϋπολογισμού για έργα πυροπροστασίας. Ενιαίος Φορέας Δασοπυρόσβεσης-Δασοπροστασίας με έμφαση στην πρόληψη.
– Να παρθούν μέτρα για να μην αλλάξει η χρήση γης στις καμένες δασικές περιοχές. Να προστατευθούν από τα επιχειρηματικά και εργολαβικά συμφέροντα. Πρόγραμμα ριζικής αναδάσωσης από το δημόσιο με κοινωνικό και εργατικό έλεγχο.