Γιώργος Μιχαηλίδης
Τη γνωστή τους τακτική, με οικονομικές κυρώσεις σε πρόσωπα της κυβέρνησης, δοκιμάζουν και για την Κούβα οι ΗΠΑ, θέτοντας στο στόχαστρό τους και τον υπουργό Άμυνας της χώρας, Αλβάρο Λόπεζ Μιέρα. Είναι προφανές ότι πρόκειται για μέτρα επικοινωνιακού χαρακτήρα που σκοπό έχουν να συνεχίσουν τη διεθνή καμπάνια σπίλωσης και απονομιμοποίησης της κουβανικής κυβέρνησης. Άλλωστε, η κίνηση αυτή συμβολίζει περισσότερο την αποφασιστικότητα της αμερικάνικης κυβέρνησης να διατηρήσει την ένταση σε υψηλά επίπεδα την ώρα που μειοψηφικές φωνές μέσα από το κόμμα των Δημοκρατικών επιχείρησαν να θέσουν το ζήτημα της άρσης του εμπάργκο και της ομαλοποίησης των διμερών σχέσεων με την Κούβα.
Σημειώνεται πως ο υπουργός μπήκε στη λίστα των ειδικών κυρώσεων των ΗΠΑ εξαιτίας –όπως ισχυρίζονται στην Ουάσιγκτον– της βίας που χρησιμοποιήθηκε εναντίον των διαδηλωτών και των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ειρωνικό, υποκριτικό και εξοργιστικό ταυτόχρονα, αν κανείς λάβει υπόψη την ύπαρξη θανατικής ποινής σε αρκετές Πολιτείες των ΗΠΑ αλλά και την αστυνομική καταστολή των πρόσφατων διαδηλώσεων του κινήματος Black Lives Matter…
Στο «νησί της επανάστασης» η κατάσταση προς το παρόν φαίνεται να έχει ηρεμήσει, ωστόσο η κρίση είναι παρούσα. Πέρα από την τρομερή απώλεια εσόδων που συνεχίζεται για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά λόγω της κακής πορείας του τουρισμού, η κουβανική κοινωνία βρίσκεται αντιμέτωπη με τη χειρότερη φάση της πανδημίας έως τώρα.
Κατά την τελευταία εβδομάδα τα ημερήσια κρούσματα είναι σταθερά πάνω από 5.000 και οι νεκροί ανάμεσα σε 50 και 60 τη μέρα, ενώ οι εισαχθέντες στις ΜΕΘ έχουν ξεπεράσει τους 300. Επί του παρόντος, γίνεται αγώνας δρόμος για τον εμβολιασμό του πληθυσμού με τα εμβόλια που έλαβαν πρόσφατα έγκριση, για να τεθεί υπό έλεγχο η πανδημία. Παράλληλα, η κουβανική κυβέρνηση επιχειρεί να κλείσει διεθνείς συμφωνίες εξαγωγής τους, οι οποίες μπορεί μεσοπρόθεσμα να αναπληρώσουν στοιχειωδώς την απώλεια εσόδων από τον τουρισμό.
Άμεσα, επίσης, το βάρος έχει πέσει στην επίλυση καυτών προβλημάτων όπως η σταθεροποίηση της ηλεκτροδότησης με την επιτάχυνση των επισκευών στο κεντρικό δίκτυο, αλλά και η έμμεση ενίσχυση του εισοδήματος των Κουβανών μέσω της άρσης της φορολόγησης των εμβασμάτων από το εξωτερικό ως το τέλος του έτους. Πίσω, όμως, από τα μέτρα αυτά, τα μεγάλα ερωτήματα για τις οικονομικές και πολιτικές επιλογές της κουβανικής κυβέρνησης δεν μπορεί να αποφευχθούν. Οι επόμενοι μήνες είναι πολύ κρίσιμοι.