Γιώργος Κρεασίδης
▸ Επικίνδυνη κυβερνητική εμμονή στην «αμυντική συνεργασία» με ΗΠΑ
Η σύνοδος της ΕΕ ξεκίνησε την Πέμπτη με μια βαρύγδουπη ατζέντα που αφορούσε τη διαχείριση της πανδημίας του κορονοϊού, το προσφυ-
γικό ζήτημα, τις σχέσεις με τη Ρωσία και τις φιλοδοξίες των Βρυξελλών για το λεγόμενο πακέτο ανάκαμψης. Στην πράξη, αποδείχτηκε η καθοριστική σημασία που έχουν οι αποκλίσεις μεταξύ των βασικών κέντρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πέρα από την αδυναμία όμως της ΕΕ να έχει κοινές στρατηγικές σε κρίσιμα θέματα, το κύριο χαρακτηριστικό είναι η δομική ταύτιση με την κερδοφορία των μεγάλων ευρωπαϊκών μονοπωλίων, σε συνδυασμό με την εχθρική αντιμετώπιση των κοινωνικών αναγκών και ελευθεριών.
Έτσι, παρά τα μεγάλα λόγια για την πανδημία, τίποτα ουσιαστικό δεν προέκυψε, πέρα από δηλώσεις σαν του Μητσοτάκη περί «ατομικής ευθύνης», με το τέταρτο κύμα κορονοϊού να θεωρείται περίπου αναπόφευκτο από Σεπτέμβρη. Στα αξιοσημείωτα η ένταση μεταξύ Μέρκελ και του Πορτογάλου πρωθυπουργού Κόστα για ενδεχόμενες ευθύνες διάδοσης της μετάλλαξης «Δ» του κορονοϊού από Βρετανούς τουρίστες στη χώρα του.
Η γαλλογερμανική πρόταση για κοινή σύνοδο με τη Ρωσία συνάντησε την οργισμένη αντίδραση των χωρών της ανατολικής Ευρώπης που βρίσκονται στον αστερισμό των ΗΠΑ. Παράγωγο της έντασης με τη Ρωσία είναι και η σκληρή στάση της ΕΕ απέναντι στη ρατσιστική πολιτική της Ουγγαρίας για τους ομοφυλόφιλους. Έτσι, οι Βρυξέλες εμφανίζονται επιλεκτικά υπέρμαχες των δικαιωμάτων των πολιτών, τη στιγμή που ο ρατσισμός κάθε είδους είναι ενδημικό φαινόμενο στο πολιτικό σύστημα της ΕΕ.
Σε ό,τι αφορά το προσφυγικό, η Γερμανία επέβαλε τη συνέχιση της αντιπροσφυγικής συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας, ενώ υπήρχε εισήγηση για άλλα 3,5 δισ. ευρώ στην Τουρκία μέχρι το 2024. Η Γερμανίδα καγκελάριος πέτυχε τη συναίνεση γύρω από την πολιτική εγκλωβισμού των προσφύγων στην Τουρκία, με την Ελλάδα να έχει τον αντίστοιχο ρόλο για όσους καταφέρουν να περάσουν το Αιγαίο. Για αυτόν τον στόχο υποβαθμίστηκαν όσο δεν παίρνει οι συνήθεις επικρίσεις της ΕΕ για την εμπρηστική στάση της Τουρκίας στην ευρύτερη περιοχή, στο Κυπριακό, αλλά και τα αλλεπάλληλα πλήγματα στα δημοκρατικά δικαιώματα και τις πολιτικές ελευθερίες.
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη υποβαθμίζει τη σύνοδο της ΕΕ και αναζητά θετικές ειδήσεις στις υπερατλαντικές συμμαχίες και κυρίως στην εξέλιξη γύρω από τη συμφωνία για την «αμυντική συνεργασία» με τις ΗΠΑ. Πρόκειται για μια επικίνδυνη εξέλιξη, καθώς σε πρώτο βαθμό εμπλέκει βαθύτερα τη χώρα μας στους αμερικανικούς σχεδιασμούς στα πλαίσια των ανταγωνισμών με Ρωσία και Κίνα σε ανατολική Ευρώπη, Μέση Ανατολή και την ευρύτερη περιοχή. Το νομοσχέδιο για τη σχετική συμφωνία εγκρίθηκε από την αρμόδια επιτροπή της Γερουσίας και έχει κατατεθεί με διακομματική στήριξη σε Βουλή και Γερουσία. Δεν προβλέπει μόνο 25 εκατομμύρια δολάρια προς την Ελλάδα για το 2022-2026 για την αγορά οπλικών συστημάτων από τις ΗΠΑ, το νομοσχέδιο –πέρα από την αντικατάσταση του εξοπλισμού ρωσικής προέλευσης με νέα όπλα– προβλέπει και την αγορά των νέων αεροσκαφών F35 ύψους 5 δισ., στα πλαίσια και της άσκησης πίεσης στην Τουρκία, που «αποβλήθηκε» από το πρόγραμμα. Την ώρα που οι κοινωνικές δαπάνες πάνε στον πάτο, η συμφωνία που βάζει μπαρούτι στην περιοχή, φέρνει και νέα κολοσσιαία δάνεια για εξοπλισμούς, ανοίγοντας το δρόμο για μια νέα εποχή μνημονίων.