▸Το Σάββατο στην πλατεία Αυδή, στο Μεταξουργείο με επιτυχία «άνοιξε τις πόρτες του» το 4ο Διήμερο Ενάντια στην Ανεργία και την Επισφάλεια (5-6 Ιουνίου) το οποίο διοργανώνεται από εργατικά σχήματα και συλλογικότητες γειτονιάς.
Οι φετινές εκδηλώσεις πραγματοποιούνται σε μία ιδιαίτερη περίοδο με τη διπλή κρίση, υγειονομική και οικονομική, να έχει αφήσει το στίγμα καθώς η κυβέρνηση προχώρησε σε μία σειρά αντιδραστικών μέτρων για τον κόσμο της εργασίας αλλά και σε άλλα μέτωπα όπως η εκπαίδευση, τα δημοκρατικά δικαιώματα και το περιβάλλον.
Το πρόγραμμα είναι γεμάτο με ενδιαφέρουσες πολιτικές συζητήσεις και πολιτιστικές εκδηλώσεις.
Την Κυριακή, το πρόγραμμα ξεκινά στις 6 μ.μ. με το workshop «Είμαι εργαζόμενη, δε με τρομοκρατείς- Εργασιακή βία και εκφοβισμός: Η “κρυφή” πλευρά της εργοδοτικής επίθεσης».
Ομιλητές θα είναι οι Ρόζυ Μονάκη (μέλος Συνέλευσης Αγωνιζόμενων Ηθοποιών), Μαριάνθη Γριζιώτη (μέλος Συνέλευσης Φεμινιστικών και Εργατικών Συλλογικοτήτων), Νίκος Σκούφογλου (ιατρός, μέλος Ενωτικού Κινήματος για την Ανατροπή), Κατερίνα Μάτσα (ψυχίατρος) και Σουχέλ (εργαζόμενος μετανάστης από το Μπαγκλαντές).
Στις 8 μ.μ., το Διήμερο θα ολοκληρωθεί με την συζήτηση για το αντεργατικό νομοσχέδιο Χατζηδάκη και την αναγκαία απάντηση με τίτλο «Δουλειά για μια Ζωή ή μια Ζωή Αλλιώτικη;», με ομιλητές τους Παλαιολόγο Παλαιολόγο (εργατολόγος), Δημήτρης Φωτίου (εργαζόμενος στις τηλεπικοινωνίες, μέλος Radical IT) και Δήμητρα Μαυροειδή (μέλος Προσωρινής Διοίκησης Κλασικού Σωματείου στην Έρευνα).
Nα σημειωθεί ότι μέρος των εσόδων θα διατεθεί για την ενίσχυση των δικαστικών εξόδων του Δικτύου «Σπάρτακος» και της Επιτροπής Αλληλεγγύης Στρατευμένων.
Επικοινωνία
Facebook: Διήμερο Ενάντια στην Ανεργία και την Επισφάλεια
Facebook Event: Διήμερο Ενάντια στην Ανεργία και την Επισφάλεια 2021
Website: https://dihmero.attack.org.gr
Αναλυτικά το κάλεσμα των διοργανωτών έχει ως εξής:
Το φετινό Διήμερο ενάντια στην ανεργία και την επισφάλεια έρχεται σε μία ιδιαίτερη περίοδο μετά από ενάμιση χρόνο πανδημίας με τη διπλή κρίση, υγειονομική και οικονομική, να έχει αφήσει το στίγμα της. Από την αρχή της πανδημίας η κυβέρνηση, αξιοποιώντας την κατάσταση, προχώρησε σε μία σειρά αντιδραστικών μέτρων τόσο για τον κόσμο της εργασίας που ήρθε αντιμέτωπος με απολύσεις, μειώσεις μισθών και εργοδοτικές αυθαιρεσίες, όσο και σε άλλα επίπεδα, όπως η εκπαίδευση, τα δημοκρατικά δικαιώματα και το περιβάλλον.
Σε αυτό το πλαίσιο, η κυβέρνηση βάζει στο στόχαστρο κάθε εργατικό δικαίωμα και επιχειρεί να περάσει το νέο αντεργατικό-αντισυνδικαλιστικό νομοσχέδιο Χατζηδάκη-Βρούτση. Θέλουν να μας γυρίσουν αιώνες πίσω με την κατάργηση του 8ωρου, με τον εργάσιμο και μη χρόνο των εργαζομένων να ελέγχεται πλήρως από το κεφάλαιο μεγιστοποιώντας την εκμετάλλευση και την απόσπαση υπεραξίας. Ταυτόχρονα, περιορίζουν το δικαίωμα στην απεργία μαζί με μια σειρά αντεργατικών διατάξεων. Ελαστικοποιούν και εντατικοποιούν περαιτέρω την εργασία, ενώ προσπαθούν να θέσουν τέλος στους εργατικούς αγώνες.
Βάσει αυτών, η συζήτηση, η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συσπείρωση και ο ενιαίος συντονισμός εργατικών συλλογικοτήτων και συλλογικοτήτων γειτονιάς για τα ζητήματα της επισφάλειας και της ανεργίας είναι εξαιρετικά σημαντικά. Μία συζήτηση και ένας συντονισμός που μπορεί και πρέπει να δώσει απαντήσεις για τις μορφές και το αναγκαίο διεκδικητικό πλαίσιο για την οργάνωση του κόσμου της εργασιακής περιπλάνησης.