Κώστας Παπαγεωργίου
▸Ψηφίστηκε μόνο από τη ΝΔ, μετά από 2ήμερη συζήτηση στην ολομέλεια της βουλής, την Τετάρτη 2/6 το νομοσχέδιο Βορίδη για το εκλογικό σύστημα των τοπικών εκλογών, με την Ελληνική Λύση να δηλώνει σε κρίσιμα άρθρα παρούσα και τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης να καταψηφίζουν.
Ο υφυπουργός Πέτσας παρουσίασε με την έναρξη της συζήτησης 32 τροπολογίες επί το αντιδημοκρατικότερο.
Έτσι, η αντεργατική, αυταρχική διακυβέρνηση έχει και το εκλογικό σύστημα που τη βολεύει. Στην καλπονοθεία των βουλευτικών, προστέθηκε στα εμπόδια που προϋπήρχαν για τις τοπικές εκλογές (αποκλεισμός μεμονωμένων υποψήφιων, συμμετοχή μόνο πλήρων συνδυασμών, ακριβά παράβολα, γραφειοκρατικές διαδικασίες) και η αρπαγή των εδρών των περιφερειακών και δημοτικών συμβουλίων από τις μικρές δυνάμεις προς όφελος των μεγάλων συστημικών παρατάξεων.
Το καθεστώς δρα προληπτικά για να αποκλείσει την παρέμβαση των ενοχλητικών φωνών των συμβούλων της αριστεράς, την αδιατάρακτη από κινηματική εισβολή λειτουργία του και τη συσπείρωση κάθε αντάρτη υποψήφιου στην παράταξη αυτού που έχει το χρίσμα. Η κυβερνησιμότητα λένε είναι ο στόχος. Για να περνά απόλυτα και έγκαιρα η εναρμόνιση περιφερειών και δήμων στους κεντρικούς σχεδιασμούς κυβερνήσεων και Ε.Ε. στις κατευθύνσεις εξυπηρέτησης των συμφερόντων του κεφαλαίου, των ιδιωτικοποιήσεων, της συρρίκνωσης των κοινωνικών υπηρεσιών.
Είναι χαρακτηριστικό ότι τα συστημικά ΜΜΕ πρόβαλαν μόνο ή κυρίως το θέμα των δήθεν εμποδίων συμμετοχής καταδικασμένων της Χ.Α. σε ψηφοδέλτια ως αρχηγών, παρότι τους επιτρέπεται να είναι υποψήφιοι βουλευτές, αποσιωπώντας όλες τις άλλες πλευρές του νομοσχέδιου.
Όπως, φώναξαν κινήσεις περιφερειών και πόλεων που συγκεντρώθηκαν μπροστά στη Βουλή την Τρίτη 1/6: «Νόμοι αντεργατικοί και καλπονοθεία αυτό δεν είναι δημοκρατία». Διατράνωσαν «Εμείς με τα συμβούλια και τις συνελεύσεις, αυτοί με αποκλεισμούς και απαγορεύσεις», «Θέλουνε συμβούλια χωρίς άλλη φωνή, θα το βρουν απ’ το κίνημα και θα ΄ναι ανατροπή». Η διαμαρτυρία καλέστηκε από 13 περιφερειακές και 48 δημοτικές κινήσεις του ευρύτερου αριστερού χώρου.
Οι 12 περιφερειακές και 28 δημοτικές αριστερές ριζοσπαστικές αντικαπιταλιστικές κινήσεις με την κοινή τους ανακοίνωση το δηλώνουν ξεκάθαρα «Η επίφαση δημοκρατικών θεσμών καταρρέει….Είναι πολύ ενοχλητική η παρουσία περιφερειακών και δημοτικών συμβούλων της ριζοσπαστικής, μαχόμενης, αντικαπιταλιστικής αριστεράς, τους χαλά τα σχέδια και εν δυνάμει ακόμα και επικίνδυνη το επόμενο διάστημα που θα είναι ακόμα πιο δραματικές οι συνέπειες της αντιλαϊκής δολοφονικής πολιτικής τους… Οι νέες αυτές ρυθμίσεις έχουν στόχο την πιο συντηρητική, αυταρχική θωράκιση των περιφερειών και δήμων και την ακόμη πιο έντονα συγκεντρωτική, περιφερειαρχοκεντρική-δημαρχοκεντρική, αντιδημοκρατική τους λειτουργία…» .
Με το νέο νόμο μπαίνει πλαφόν 3% για την είσοδο στα συμβούλια, μειώνονται οι έδρες των συμβουλίων με αποτέλεσμα να ανεβαίνει ακόμα πιο ψηλά το μέτρο, από την άλλη αυξάνεται ο αριθμός των υποψηφίων ώστε το κατεστημένο να αυξάνει με προσωπικές σχέσεις στην εκλογική του πελατεία. Ο περιφερειάρχης ή δήμαρχος είτε με το 43% από την πρώτη Κυριακή είτε και με ακόμα λιγότερο από τη δεύτερη εξασφαλίζει το 60% των εδρών του συμβουλίου, αλλά και στα συμβούλια κοινότητας, πολλά από τα οποία καταργούνται.
Ενώ τα παράβολα των υποψηφίων αυξάνονται και άλλο, καθιστώντας δυσβάσταχτο το βάρος συμμετοχής για εργατικά-λαϊκά ψηφοδέλτια. Η θητεία περιφερειακών και δημοτικών αρχών γίνεται πάλι 5ετής. Αν μπορούσαν θα τις έχριζαν και ισόβιες, δημοκρατία κομμένη και ραμμένη στα μέτρα του ολοκληρωτισμού της εξουσίας τους.