Εργαζόμενοι στα Public*
▸Η χειροτέρευση των συνθηκών εργασίας στην εταιρεία δεν είναι αποτέλεσμα της πανδημίας, η οποία απλά όξυνε μια ήδη δύσκολη εργασιακή καθημερινότητα.
Αντίθετα, κάθε τομή στην ανάπτυξη της εταιρείας έχει συνοδευτεί με την περαιτέρω χειροτέρευσή τους. Με την κατάργηση των κλαδικών συμβάσεων το 2012 επιβλήθηκε η υπογραφή ατομικών με γενναίες μειώσεις. Σε κατοπινά χρόνια και σε συνδυασμό με τα συνεχή κύματα απολύσεων εξασφαλίστηκε ότι η αμοιβή της εργασίας των υπαλλήλων θα είναι η χαμηλότερη δυνατή.
Έκτοτε, τα σπαστά ωράρια, οι χαμηλοί μισθοί, η εργασία τη Κυριακή καθώς και τα Black Friday απέκτησαν ενδημική διάσταση στα Public. Η «ανάπτυξη» της εταιρείας από τη ίδρυση της αποτελεί πιστή αντανάκλαση της μνημονιακής εργασιακής πραγματικότητας.
Η μάχη για υπογραφή Επιχειρησιακής Σύμβασης Εργασίας στα Public χρονολογείται ήδη από 2015 όπου ο Σύλλογος Υπαλλήλων Βιβλίου και Ψηφιακών Μέσων Αττικής κάθισε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την εργοδοσία. Τέσσερα χρόνια αργότερα η ίδρυση του επιχειρησιακού σωματείου μας σήμαινε ότι η εργοδοσία ήταν και θεσμικά υποχρεωμένη να ακούσει την πρότασή μας.
Η εταιρεία ήταν άκρως επιθετική ως προς οποιαδήποτε μισθολογική ή επιδοματική αύξηση. Ταυτόχρονα ήταν αγχωμένη καθότι τα αιτήματα μας συμπίπταν με την συγχώνευση της εταιρείας με τη Media Markt. Μεταξύ άλλων, το επίδομα γλώσσας αντιμετωπίστηκε με ανοικτή χλεύη, όμως τώρα οι εκπρόσωποι της εταιρείας δεν έχουν κανένα πρόβλημα να αξιοποιήσουν κάθε χαρακτηριστικό των υπαλλήλων της με την ένδειξη των γλωσσών που μιλάει ή/ο συνάδελφος στο ονομαστικό της/του ταμπελάκι.
Το αποτέλεσμα της πρώτης φάσης καμπάνιας για υπογραφή Συλλογική Σύμβασης Εργασίας ήταν εξαιρετική θετική καθώς αποκρυστάλλωσε στα μέλη του σωματείου μας το τρόπο με τον οποίο η εταιρεία όπως και άλλες ανταγωνίστριες εταιρείες οραματίζονται τους εργαζομένους τους. Έγινε ξεκάθαρο σε εμάς ότι μπορεί να αντιμετωπιστεί με την ενίσχυση της οικοδόμησης του επιχειρησιακού σωματείου αλλά και με κοινό αγώνα με όλα τα σωματεία που επιμένουν στην πάλη για Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας.
Τέλος, απέναντι στο νομοσχέδιο Χατζηδάκη ο αγώνας από εδώ και μπρος θα πρέπει να είναι ενωτικός και απεργιακός. Η κλιμάκωση θα πρέπει να θεωρηθεί δεδομένη, με έκτακτες γενικές συνελεύσεις, πορείες και δυναμικές παρεμβάσεις.
*θέσεις εργαζομένων όπως αποτυπώθηκαν κατά την συζήτηση μαζί τους