Γεράσιμος Λιβιτσάνος
▸ Προς κατάθεση το εργασιακό-έκτρωμα, παίρνουν σειρά οι επικουρικές
«Τώρα θα τα κάνουμε όλα». Αυτό ήταν το «μήνυμα» που διέρρευσε στον φιλοκυβερνητικό τύπο από τη συνάντηση που είχε την προηγούμενη εβδομάδα ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα. Η συνάντηση ανάμεσα στον πρωθυπουργό και τον εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ήρθε ουσιαστικά να επισφραγίσει τον προγραμματισμό για μία συνολική επίθεση στα λαϊκά εισοδήματα και δικαιώματα που θα κορυφωθεί έως και τις 30 Ιουνίου.
Αυτή θα προωθηθεί με συγκεκριμένα νομοθετήματα, όπως το εργασιακό νομοσχέδιο και η ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης. Επίσης, με την εφαρμογή υφιστάμενων νόμων που σχετίζονται με την προώθηση επιχειρηματικών σχεδίων (φοροπαλλαγές. ενισχύσεις, αδειοδοτήσεις) αλλά και την «εξυγίανση» των χαρτοφυλακίων των τραπεζικών ιδρυμάτων. Σε αυτό το τελευταίο ζήτημα στη συνάντηση φέρεται πως συζητήθηκαν και οι διαφωνίες που έχουν καταγραφεί ανάμεσα στον Γ. Στουρνάρα και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για τη δημιουργία «bad bank». Όλα τα παραπάνω συνιστούν την προσαρμογή στον προγραμματισμό που έχει καταθέσει προς έγκριση στις Βρυξέλλες η ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να γίνει η εκταμίευση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης.
Έτσι, λοιπόν, την ερχόμενη Τετάρτη η κυβέρνηση αναμένεται να παρουσιάσει και επίσημα το εργασιακό της νομοσχέδιο με συνέντευξη του υπουργού Εργασία Κωστή Χατζηδάκη. Μεταξύ άλλων, αναμένεται να τονιστεί η κομβική του σημασία για την προσέλκυση επενδύσεων και ο τρόπος με τον οποίο «δένει» με τις στρατηγικές ανάπτυξης του κεφαλαίου στην Ελλάδα. Χαρακτηριστική είναι, π.χ., η επισήμανση που γίνεται στην επιχειρηματολογία του Μεγάρου Μαξίμου. Εκεί επισημαίνεται σχετικά με την επέκταση των κλάδων που καταργείται η κυριακάτικη αργία: «Πώς θα μπορούσε για παράδειγμα η Ελλάδα να γίνει διεθνής διαμετακομιστικός κόμβος, όταν ο κλάδος των logistics είναι κλειστός την Κυριακή; Ας σημειώσουμε εδώ ότι ιδιαίτερα στις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου (Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία) δεν υπάρχουν καθόλου αντίστοιχες με τις δικές μας απαγορεύσεις για τις Κυριακές».
Σε συνεργασία με τις τράπεζες προετοιμάζεται νέα επίθεση στους αδύναμους δανειολήπτες με πιέσεις και κατασχέσεις
Η παράδοση της επικουρικής ασφάλισης στην ιδιωτική πρωτοβουλία είναι το επόμενο νομοθετικό βήμα της κυβέρνησης, αμέσως μετά την ψήφιση του εργασιακού νομοσχεδίου. Πρόκειται για το νομοσχέδιο που θα δώσει τη δυνατότητα «τζογαρίσματος» των αποθεματικών των επικουρικών ταμείων σε εταιρείες διαχείρισης κεφαλαίων. Δημιουργώντας, έτσι, μία ακόμη «αγορά» σε βάρος των ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων και ταυτόχρονα ένα κόστος μετάβασης στους κρατικούς προϋ-
πολογισμούς των επόμενων ετών που μπορεί να φτάσει έως και τα 50 δισ. ευρώ.
Το δεύτερο τμήμα του κυβερνητικού σχεδιασμού αφορά τα κόκκινα δάνεια. Όπως ανέφερε ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Ζαβός, «θωρακίζουμε το χρηματοπιστωτικό σύστημα, για να είναι όσο το δυνατόν πιο ανθεκτικό σε νέους “σεισμούς” οικονομικών κρίσεων. Οι νέες διατάξεις δίνουν τη δυνατότητα στις τράπεζες να κινούνται χωρίς εμπόδια». Ο Γ. Ζαβός έδωσε το στίγμα της επίθεσης σε δανειολήπτες στεγαστικών και σε μικρές επιχειρήσεις. Σε αυτούς προστίθενται και οι «κόκκινοι» δανειολήπτες της υγειονομικής κρίσης. Ο Γ. Ζαβός μίλησε για «ενδεχόμενη φουρνιά νέων κόκκινων δανείων που δεν θα ξεπερνά τα 4 με 5 δισ. ευρώ». Δήλωσε, όμως, αισιόδοξος πως «τους επόμενους 18 μήνες, στις συστημικές τράπεζες θα έχουν φτάσει σε μονοψήφιο αριθμό τα δάνειά τους». Πρόβλεψη που προδιαθέτει για μπαράζ πιέσεων και κατασχέσεων.