Στα πλαίσια του σχεδιασμού και της οργάνωσης της πάλης των συνδικάτων της δύναμης του ΕΚΠ πραγματοποιήθηκε ανοιχτή σύσκεψη στην πλατεία Κοραή στον Πειραιά στις 18/5/2021.
Αρνητική εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι λίγες μέρες πριν την κατάθεση του νομοσχεδίου στην Βουλή, η μεγάλη πλειοψηφία των Σωματείων μελών του ΕΚΠ δεν πήρε μέρος σε μια ουσιαστική σύσκεψη – συζήτηση που αφορά το πιο σκληρό – βάρβαρο αντεργατικό νομοθέτημα, όπως επισημαίνει η Ταξική Εργατική Συσπείρωση, που εκπροσωπείται στη διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Πειραιά.
Ένα νομοθέτημα, που όπως επισημαίνει, «επιχειρεί ριζικές ανατροπές στα εργατικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα όπως είναι το 8ωρο, η παραπέρα υπονόμευση του δικαιώματος της απεργίας, η ωμή επέμβαση κράτους – κυβέρνησης στις συλλογικές διαδικασίες των συνδικάτων (ηλεκτρονικό φακέλωμα) και πλήθος άλλων δυσμενών αλλαγών με τα οποία κυβέρνηση – κεφάλαιο – Ε.Ε μεθοδεύουν να τσακίσουν ότι έχει μείνει όρθιο τα τελευταία χρόνια έχοντας ως στρατηγική κατεύθυνση την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας των επιχειρήσεων!».
Η Ταξική Εργατική Συσπείρωση επισημαίνει ότι «για αυτή την ιδιότυπη και πρωτοφανή αποχή πριν την αποφασιστική μάχη – αναμέτρηση της εργατικής τάξης με την κυβέρνηση οι ευθύνες βαραίνουν κυρίως τις παρατάξεις ΕΑΚ (ΣΥΡΙΖΑ) και ΕΠΑΚ (ΠΑΣΚΕ)».
Στη σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε τονίζονται δε τα ακόλουθα:
«Παρά το γεγονός ότι οι δυνάμεις αυτές μιλούν για αντεργατικό – αντισυνδικαλιστικό έκτρωμα καταγγέλλοντας το κυβερνητικό νομοσχέδιο η συντριπτική πλειονότητα των Σωματείων που ελέγχουν κινούνται στην γραμμή της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ καλλιεργώντας την αναμονή, τον εφησυχασμό, επιλέγουν τον δρόμο της διαβούλευσης και του διαλόγου με την κυβέρνηση.
Η αποχή αυτή συνοδεύεται από μια πρωτοφανή αδράνεια σύγκλησης Γενικών Συνελεύσεων και Διοικητικών Συμβουλίων ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι κανένα Σωματείο επιρροής αυτών των παρατάξεων δεν έχει έως σήμερα βγάλει έστω και μια ανακοίνωση καταδίκης του νομοσχεδίου.
Στην συνέχεια ο εκπρόσωπος της ΕΑΚ πρότεινε 24ωρη απεργία όταν το νομοσχέδιο κατατεθεί στην Βουλή…. ενώ η ΠΑΣΚΕ (ΕΠΑΚ) έλαμψε δια της απουσίας της ενώ δεν υπήρξε καμιά παρέμβαση – τοποθέτηση από εκπρόσωπό της….
Από την πλευρά των δυνάμεων της ΔΕΣΚ (ΠΑΜΕ) ενώ στην εισήγηση υπήρχε εκτενής αναφορά για μάχη – σύγκρουση – ξεσηκωμό – ανειρήνευτο αγώνα κ.α, η μοναδική πρόταση που κατέθεσε για την αντιμετώπιση του αντεργατικού νομοσχεδίου είναι μια 24ωρη απεργία πριν την κατάθεσή του με προοπτική απεργιακής κλιμάκωσης όταν αυτό έρθει στην Βουλή…χωρίς την παραμικρή διευκρίνηση ποια θα είναι αυτή η κλιμάκωσή της, η διάρκειά της κλπ!!!!
Ταυτόχρονα ο γνωστός Ευαγγελάκης (Πρόεδρος της ΠΕΜΕΝ και μέλος του Δ.Σ του ΕΚΠ) σε ρόλο διατεταγμένου προβοκάτορα χρησιμοποίησε την σύσκεψη για να επιτεθεί ενάντια στην πρόταση του Δ.Σ της ΠΕΝΕΝ επιλέγοντας την σύγκρουση με αυτή και όχι με τις δυνάμεις του εργοδοτικού – κυβερνητικού συνδικαλισμού ενώ επιχείρησε να διαστρεβλώσει πλήρως την θέσης της ΠΕΝΕΝ για να καταλήξει ότι την ταξική γραμμή στο σ.κ την εκπροσωπεί το ΠΑΜΕ και όχι οι δυνάμεις του οπορτουνισμού!!!
Προφανώς ξέχασε μπροστά στο απύθμενο θράσος και την πολιτική του εμπάθεια ότι η απεργία στις 6 Μάη 2021 όπως και όλες οι αγωνιστικές αποφάσεις που έχουν ληφθεί σε επίπεδο ΕΚΠ πάρθηκαν χάρη στην συνεπή και αγωνιστική θέση και τις ψήφους της ΤΕΣ!!!
Η προσπάθεια να αποδομηθεί η αγωνιστική πρόταση της ΤΕΣ με φαιδρότητες, με γελοία και αβάσιμα επιχειρήματα, έπεσε πλήρως στο κενό.
Μιλώντας εκ μέρους της “Ταξικής Εργατικής Συσπείρωσης” ο Αντώνης Νταλακογεώργος, Πρόεδρος της ΠΕΝΕΝ, σημείωσε ανάμεσα στα άλλα και τα παρακάτω:
Το νέο νομοσχέδιο – τερατούργημα της κυβέρνησης είναι βαθειά αντεργατικό και ταξικό, αποτελεί τομή και κλιμάκωση της επίθεσης στις εργατικές και συνδικαλιστικές κατακτήσεις, είναι απόλυτα εναρμονισμένο στην στρατηγική κεφαλαίου – Ε.Ε και αποσκοπεί σε συνθήκες οικονομικής και υγειονομικής κρίσης να στηρίξει, να προστατεύσει, να διασφαλίσει και να κατοχυρώσει τα συμφέροντά τους, να εγγυηθεί την ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία τους.
Το μοντέλο της ανάπτυξης και των νέων επενδύσεων που νυχθημερόν διαφημίζει η κυβέρνηση και τα συστημικά ΜΜΕ προϋποθέτουν ένα νέο συντριπτικό κτύπημα στα εργατικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα με σκοπό από την μια να ανακάμψουν τα κέρδη μέσα από την ένταση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων και από την άλλη θωρακίζοντας το θεσμικό οπλοστάσιο να καταστήσουν αδύναμη και ανίσχυρη την οργανωμένη πάλη των εργαζομένων και των συνδικάτων.
Στην ίδια γραμμή με την στρατηγική κυβέρνησης – κεφαλαίου είναι και η συστημική αστική αντιπολίτευση όπως ο ΣΥΡΙΖΑ (ΚΙΝΑΛ κλπ) που παρά τις πομπώδεις αντιδράσεις του πρώτον κάνει λόγο ότι το νομοσχέδιο εξυπηρετεί κάποιους εκλεκτούς – κολλητούς και φίλους – της κυβέρνησης σε μια περίοδο που στην Ε.Ε λαμβάνονται συνεχώς μέτρα προστασίας της εργασίας!!!
Είναι φανερό ότι με αυτό τον τρόπο εξωραΐζει, υποβαθμίζει τις αντεργατικές επιλογές που αποτελούν στρατηγική επιδίωξη του ΣΕΒ και από την άλλη αθωώνει την Ε.Ε και τις πολιτικές της που πολλά από αυτά που προωθεί η κυβέρνηση ήδη έχουν υλοποιηθεί στο έδαφος της Ε.Ε!!!
Αναφερόμενος στην κατάσταση στο σ.κ υπογράμμισε τον ρόλο του εργοδοτικού – κυβερνητικού συνδικαλισμού και της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ η οποία όλα τα τελευταία χρόνια είναι συστοιχισμένη με την στρατηγική των κυβερνήσεων, του κεφαλαίου και της Ε.Ε ενώ μέσα στην περίοδο της πανδημίας κατέβασε και τυπικά ρολά και σήμερα επαναφέρει το χρεοκοπημένο μοντέλο του κοινωνικού εταιρισμού, συναλλάσσεται σε διάλογο – παρωδία με την κυβέρνηση, καλλιεργεί αυταπάτες, αποπροσανατολίζει, διαιωνίζει τον παροπλισμό των οργανώσεων που ελέγχει και ουσιαστικά συμπράττει και βάζει πλάτη οι αντεργατικές – αντισυνδικαλιστικές ανατροπές να περάσουν!!
Προσφέρουν κάκιστη υπηρεσία μπροστά στην επικείμενη μάχη εκείνες οι συνδικαλιστικές δυνάμεις που απευθύνουν εκκλήσεις – παραινέσεις στην αστικοποιημένη και φθαρμένη ΓΣΕΕ να πάρει αγωνιστικές πρωτοβουλίες και να αποτελέσει το κέντρο αγώνα των εργαζομένων!!!
Η πρόταση της ΠΕΝΕΝ
Στην συνέχεια κατέθεσε την πρόταση του Δ.Σ της ΠΕΝΕΝ η οποία είναι η παρακάτω:
1) Άμεσα με πρωτοβουλία των συνδικάτων να δημιουργηθεί Παναττικό κέντρο αγώνα με όλες τις αγωνιστικές δυνάμεις που εναντιώνονται στο κυβερνητικό νομοσχέδιο έκτρωμα, με ανάλογη συγκρότηση και στις πρωτεύουσες των νομών της χώρας μας.
2) Το κέντρο της Αθήνας (πλατεία Συντάγματος) να μετατραπεί σε χώρο κινητοποίησης σε 24ωρη βάση, για τον σκοπό αυτό να δημιουργηθούν περίπτερα εργατικών σωματείων καταλαμβάνοντας όλο τον χώρο και σε ημερήσια βάση να γίνονται συγκεντρώσεις με στόχο η πλατεία Συντάγματος να μετατραπεί σε μια μεγάλη, μαζική, καθημερινή, αγωνιστική διαδήλωση των εργαζομένων του λαού και της νεολαίας.
Η πλατεία Συντάγματος ορίζεται έχοντας ως πολιτικό συμβολισμό την ίδια την Βουλή…
3) Να πραγματοποιηθούν στοχευμένες καταλήψεις επιχειρήσεων, κρατικών υπηρεσιών, δρόμων και άλλων εγκαταστάσεων στην κατεύθυνση ενός πολύμορφου αγώνα που αποσκοπεί στην ενημέρωση, στην κινητοποίηση, στην μαζική κάθοδο στον δρόμο πολλών χιλιάδων εργαζομένων που πρέπει να πάρουν στα δικά τους χέρια την πάλη, την αναμέτρηση, την σύγκρουση και την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής.
4) Κήρυξη 48ωρης απεργίας πριν την κατάθεση στην Βουλή του νομοσχεδίου και απεργιακή κλιμάκωση όταν αυτό έρθει για ψήφιση.
Η πρόταση αυτή είναι η πλέον ελάχιστη που μπορεί να διατυπωθεί ως μια ουσιαστική απάντηση των αγωνιστικών δυνάμεων του σ.κ και προφανώς μπορεί να εμπλουτιστεί, να ενισχυθεί και να βελτιωθεί.
Σε εκείνο το οποίο είμαστε αντίθετοι και δεν θα συμπράξουμε με κανένα τρόπο είναι να πορευτούμε στην πεπατημένη, σε μια από τα ίδια, αφού η γραμμή αυτή έχει δοκιμασθεί και έχει αποτύχει οικτρά».