Ηρώ Ζιώζια
▸ Τρεις ενδιαφέρουσες θεματικές εκδηλώσεις περιλαμβάνει το φετινό Διήμερο ενάντια στην ανεργία και την επισφάλεια το οποίο θα πραγματοποιηθεί στην πλατεία Αυδή. Στο επίκεντρο της συζήτησης, τα «μικρά και συγκεκριμένα» του κλάδου ή της γειτονιάς αλλά και τα «μεγάλα» ζητήματα της εποχής.
Η πλατεία Αυδή, στις 5 και 6 Ιουνίου, θα γεμίσει ακόμα μια φορά με εργατικά σχήματα και συλλογικότητες γειτονιάς που αισθάνονται την ανάγκη να συζητήσουν με βάση τις εμπειρίες τους και να αναδείξουν από κοινού τις δυνατότητες αντεπίθεσης του εργατικού κινήματος και της νεολαίας.
Το φετινό διήμερο ενάντια στην ανεργία και την επισφάλεια θα διεξαχθεί σε μια ιδιαίτερη και επικίνδυνη χρονική περίοδο. Το ξέσπασμα και η εγκληματική διαχείριση της πανδημίας δημιουργούν μια ασφυκτική κατάσταση για τους εργαζομένους και ειδικότερα την εργατική νεολαία. Μπροστά στις νέες συνθήκες πρωτόγνωρης υγειονομικής και οικονομικής κρίσης, το αντίπαλο στρατόπεδο επιδιώκει να προκαλέσει καίρια πλήγματα στον κόσμο της εργασίας.
Από τις επικίνδυνες και παραβιαστικές καταστάσεις που βιώσαμε στους χώρους δουλειάς εν μέσω πανδημίας, μέχρι την επίθεση στο 8ωρο και τη συνδικαλιστική δράση με αιχμή του δόρατος τον νόμο Βρούτση, γίνεται πιο σαφές από ποτέ ότι κυβέρνηση και κεφάλαιο «κάνουν την κρίση ευκαιρία» και επενδύουν στην εξόντωσή μας. Σήμερα γίνεται ξεκάθαρο πως αν δεν υπάρξει συνολική αντεπίθεση του εργατικού κινήματος, η επιδίωξή τους είναι να αναιρέσουν κατακτήσεις αιώνων σε κάθε πλευρά της κοινωνικής ζωής.
Σε αυτό το πλαίσιο και με βάση τις παραπάνω διαπιστώσεις, έγιναν δύο συναντήσεις εργασίας στις οποίες πραγματοποιήθηκε πλούσια συζήτηση από το σύνολο των σχημάτων και συλλογικοτήτων. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στα χαρακτηριστικά της περιόδου που διανύουμε και τον χαρακτηριστικό τρόπο με τον οποίο κυβέρνηση και εργοδοσία «αξιοποιούν» την πανδημία για να αναδιαρθρώσουν συνολικά τους όρους με τους οποίους ζει και εργάζεται ο λαός (νομοσχέδια Χατζηδάκη-Βρούτση, επέκταση και παγίωση τηλεργασίας, εκτόξευση απολύσεων και εργοδοτικής αυθαιρεσίας).
Εκφράστηκε η πεποίθηση πως οι θετικές παρακαταθήκες του προηγούμενου διαστήματος, όπως εκδηλώθηκαν τόσο στις κινηματικές εξάρσεις στο πεδίο των λαϊκών-δημοκρατικών δικαιωμάτων όσο και στους χώρους δουλειάς, διαμορφώνουν τους κατάλληλους όρους για τη διεξαγωγή ενός μαζικού διημέρου που θα αναβαθμίσει τη συζήτηση των εργατικών συλλογικοτήτων και θα αγκαλιάσει τον κόσμο της ανεργίας και της εργασιακής περιπλάνησης. Ακόμα, τονίστηκε η ανάγκη σκιαγράφησης ενός θετικού προτάγματος που θα εμπνέει και θα πείθει τον κόσμο αυτόν, κόντρα στις τάσεις απαισιοδοξίας και αποστράτευσης που δημιουργεί ο αστικοποιημένος συνδικαλισμός των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ.
Χωρίς εμάς ο κόσμος σταματά, το μέλλον ανήκει σε αυτούς που το χτίζουν
Με βάση όλα τα παραπάνω, επιλέχθηκαν οι τρεις θεματικές εκδηλώσεις: Συγκεκριμένα, το Σάββατο 5 Ιουνίου στις 7 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί η εκδήλωση με τίτλο: «Για να ζήσουμε εμείς όρθιοι θα πέσουν αυτοί! Εργατικές αντιστάσεις και αγώνες εν μέσω πανδημίας». Στην εκδήλωση θα παρέμβουν μία σειρά από κλάδους (όπως είναι οι υγειονομικοί, οι εργαζόμενοι στον χώρο της τέχνης και του θεάματος, ο κλάδος του επισιτισμού-τουρισμού και των κατασκευών), οι οποίοι δέχτηκαν σφοδρή επίθεση μέσα στα απανωτά lockdown αλλά και η Εργατική Λέσχη Νέας Σμύρνης ώστε να μεταφερθεί η πολύτιμη εμπειρία της οργάνωσης και της αντίστασης στις γειτονιές.
Την Κυριακή 6 Ιουνίου στις 6 μ.μ. θα γίνει workshop με τίτλο: «Είμαι εργαζόμενη. Δε με τρομοκρατείς. Εργασιακή βία και εκφοβισμός: η “κρυφή” πλευρά της εργοδοτικής επίθεσης», η οποία θα καταπιαστεί με την εργασιακή βία και τον εκφοβισμό αλλά και την έμφυλη διάστασή τους, σε συνέχεια και των όσων καταγγελιών έχουν έρθει στο φως της δημοσιότητας τους τελευταίους μήνες.
Τέλος, η κεντρική εκδήλωση της Κυριακής θα ακολουθήσει στις 8 το βράδυ με τίτλο: «Δουλειά για μια ζωή ή μία ζωή αλλιώτικη; Συζήτηση για το αντεργατικό νομοσχέδιο Χατζηδάκη και την αναγκαία απάντηση». Η εκδήλωση αυτή στοχεύει σε μία βαθύτερη ανάλυση του εργασιακού νομοσχεδίου που θα κατατεθεί άμεσα για ψήφιση σχετικά με το πώς θα επηρεάσει το τοπίο των εργασιακών σχέσεων.
Η φετινή διοργάνωση του διημέρου στοχεύει στο να υποβοηθήσει τις τάσεις που αναζητούν την αναμέτρηση τόσο με τα «μικρά και συγκεκριμένα» του κλάδου ή της γειτονιάς όσο και με τα «μεγάλα» ζητήματα της εποχής μας. Για εμάς, η βαθύτερη πολιτικοποίηση και ο συντονισμός αποτελούν αναγκαία προϋπόθεση ώστε να εκφραστεί και να οργανωθεί συλλογικά όλο το κομμάτι που πλήττεται από το σύγχρονο εργασιακό μεσαίωνα. Και πιστεύουμε ότι θα το πετύχουμε!