Γιώργος Μουρμούρης
▸Τις πληγές τους εξακολουθούν να μετρούν οι κάτοικοι στην ευρύτερη περιοχή της Αγίας Ευφημίας στην Κεφαλλονιά, σχεδόν οκτώ μήνες μετά το καταστροφικό πέρασμα του μεσογειακού κυκλώνα «Ιανός» στις 17-18 Σεπτεμβρίου 2020.
Η Ανοιχτή Συνέλευση Κατοίκων Κεφαλλονιάς, σε μια προσπάθεια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι πλημμυροπαθείς της Αγίας Ευφημίας, δημιούργησε ένα σύντομο ντοκιμαντέρ με μαρτυρίες κατοίκων για τις δραματικές ώρες κατά το χτύπημα του «Ιανού» αλλά και την εγκατάλειψη, τους επόμενους μήνες, από τοπικό και κεντρικό κράτος.
Όπως αναφέρουν κάτοικοι που μιλούν στο ντοκιμαντέρ, πολλοί εξακολουθούν να διαβιούν ακόμα σε πρόχειρα καταλύματα. Άλλοι καταγγέλλουν ότι ουδέποτε έλαβαν αποζημίωση για τις καταστροφές που υπέστησαν, την ίδια στιγμή που άτομα τα οποία «ούτε καν βράχηκαν», όπως χαρακτηριστικά λένε, έλαβαν μεγάλα χρηματικά ποσά από διαφορετικά «πακέτα» στήριξης.
Το οικονομικό αδιέξοδο των κατοίκων της Αγίας Ευφημίας εντείνει η έλλειψη προοπτικής για μια, έστω και αναιμική, τουριστική σεζόν, καθώς καταστροφές σε κρίσιμες υποδομές εξακολουθούν να μην έχουν επιδιορθωθεί. Σημειώνεται ότι κατά το διήμερο «σφυροκόπημα» του μεσογειακού κυκλώνα τόνοι λάσπης, πέτρας και άλλων φερτών υλών μεταφέρθηκαν από το ορμητικό νερό στην Άσσο και την Αγία Ευφημία, καταστρέφοντας δρόμους, θάβοντας οχήματα και πλημμυρίζοντας σπίτια.
Οι κάτοικοι αποδίδουν την έκταση της καταστροφής, πέραν της σφοδρότητας του φαινομένου, στην έλλειψη αντιπλημμυρικών έργων και σχεδιασμού και στην καταπάτηση και το μπάζωμα ρεμάτων.
Ακόμα, στην υπερβόσκηση, που δεν επιτρέπει την αναδημιουργία της χλωρίδας, η οποία θα απέτρεπε μαζικές κατολισθήσεις, αλλά και σε πρόσφατα έργα εγκατάστασης ανεμογεννητριών σε κοντινή κορυφογραμμή που, όπως υποστηρίζουν οι κάτοικοι, είχε ως αποτέλεσμα την αλλαγή της ροής του βρόχινου νερού από την κορυφή του όρους προς τη θάλασσα.