Ιωάννα Καρδάρα
▸Μόλις μία στις δύο επιχειρήσεις του κλάδου ανέβασε ρολά, περίπου 150.000 εργαζόμενοι έχουν βρεθεί χωρίς δουλειά.
Παρά τις τυμπανοκρουσίες κυβέρνησης και ΜΜΕ για επιτυχή επαναλειτουργία της εστίασης, πολλές ήταν οι επιχειρήσεις που δεν άνοιξαν και συνέχισαν να έχουν κατεβασμένα τα ρολά τους. Από την Δευτέρα 3 Μαΐου τα καταστήματα του κλάδου άρχισαν να υποδέχονται ξανά μετά από έξι μήνες το κοινό, ωστόσο τα προβλήματα είναι πολλά, ειδικά για τους «μικρούς».
Σύμφωνα με τους αρχικούς υπολογισμούς άνοιξαν περίπου μόλις οι 40.000 από τις 80.000 συνολικά επιχειρήσεις, ενώ από την πλευρά της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ) εκτιμά ότι ανέβασαν ρολά δυο στις τρεις επιχειρήσεις με την πληρότητα να κυμαίνεται στα αστικά κέντρα και στην περιφέρεια από 60%-90% ενώ σε παραθαλάσσιες περιοχές να φτάνει και το 100%.
Το σίγουρο είναι ωστόσο ότι το 25% των επιχειρήσεων δεν άνοιξε καθώς δεν διαθέτουν εξωτερικούς χώρους ώστε να δουλέψουν, ενώ σε αυτές θα πρέπει να προστεθεί τόσο το ποσοστό των επιχειρήσεων εστίασης που είναι σε μεγάλους τουριστικούς προορισμούς και είναι κλειστά καθώς και εκείνες που δεν άνοιξαν για οικονομικούς λόγους. Υπολογίζεται ότι περίπου 150.000 εργαζόμενοι του κλάδου έχουν βρεθεί χωρίς δουλειά.
Είναι χαρακτηριστικό ότι μόλις τον Μάρτιο, λίγο πριν ληφθούν οι αποφάσεις για την επαναλειτουργία της εστίασης, το 43% των επιχειρήσεων δήλωνε κίνδυνο λουκέτου. Στην Ελλάδα οι εργαζόμενοι και αυτοαπασχολούμενοι στην εστίαση υπολογίζονται σε 453.000, ενώ αποτελεί κλάδο που συμπαρασύρει πρωτογενή, δευτερογενή και τριτογενή τομέα, κάτι που αφορά σε πάνω από 1.000.000 εργαζόμενους.
Αλλά και τα περισσότερα μαγαζιά που επαναλειτούργησαν, το έκαναν με μειωμένο προσωπικό λόγω των λιγότερων τραπεζοκαθισμάτων αλλά και του μειωμένου ωραρίου λειτουργίας, το οποίο μάλιστα καλείται να εργαστεί σε πιο εντατικές συνθήκες εργασίας.
Παρότι όμως η εστίαση είναι ανοιχτή σχεδόν μία εβδομάδα, το υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε την προμήθεια δωρεάν τεστ από τις 10 Μαΐου στους εργαζόμενους σε λιανεμπόριο, εστίαση, χρηματοπιστωτικές και ασφαλιστικές δραστηριότητες, μεταφορές, υπηρεσίες καθαρισμού, κομμωτήρια, κουρεία και κέντρα αισθητικής, υπηρεσίες τυχερών παιχνιδιών και στοιχημάτων και σχολές οδηγών. Την ίδια ώρα, δεν ήταν λίγοι εκείνοι οι εργαζόμενοι που δυσκολεύτηκαν ιδιαίτερα τις μέρες του Πάσχα να προμηθευτούν self test, ενώ η επιχείρηση στην οποία εργάζονταν άνοιγε μέσα σε δύο μέρες.
Οι εργαζόμενοι ωστόσο αντιμετωπίζουν προβλήματα και με τις άδειες μετακίνησης, καθώς όπως περιγράφει εργαζόμενη του κλάδου στο Πριν, υπάρχουν πολλοί που δεν τους έχουν χορηγηθεί ακόμη τα απαραίτητα έγγραφα, με αποτέλεσμα όσοι σχολούν στις 11 το βράδυ να «τρέχουν με την ψυχή στο στόμα» και να «πηγαίνουν από τα στενά» για να γλιτώσουν το πρόστιμο.
Παράλληλα, τονίζει ότι επειδή οι επιχειρήσεις λειτουργούν υποστελεχωμένες, τα ρεπό αντιστοιχούν σε ένα την εβδομάδα, ενώ οι εργοδότες διαμηνύουν πως αν δεν αρθεί τελείως η απαγόρευση κυκλοφορίας δεν πρόκειται να γίνουν προσλήψεις προσωπικού. «Ένας σερβιτόρος κάνει δουλειά για δύο άτομα ταυτόχρονα με ακριβώς τον ίδιο μισθό που έπαιρνε και πέρσι. Εγώ δηλαδή δουλεύω για 30 ευρώ τη μέρα χωρίς να ξέρω ακόμη τι θα γίνει με τις υπερωρίες», λέει στο Πριν.
Τέλος, βασικό αίτημα των ιδιοκτητών παραμένει και η άρση της απαγόρευσης της μουσικής, καθώς αυτό το μέτρο δημιουργεί πρόβλημα στη βιωσιμότητα πολλών επιχειρήσεων που αποτελεί βασικό τους χαρακτηριστικό.