Αρχοντούλα Βαρβάκη
▸ Μαζική συγκέντρωση στο νοσοκομείο «Κοργιαλένειο-Μπενάκειο» («Ερυθρός Σταυρός») και τρίωρη στάση εργασίας πραγματοποίησαν την Τετάρτη οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου διαμαρτυρόμενοι για τις απάνθρωπες συνθήκες που αντιμετωπίζουν μετά την ξαφνική μετατροπή του σε αποκλειστικά covid νοσοκομείο.
Η κινητοποίηση ήταν απόφαση της συνέλευσης των γιατρών του «Ερυθρού Σταυρού», στηρίχθηκε από την ΕΙΝΑΠ και την ΟΕΝΓΕ αλλά και από συλλογικότητες και κινήσεις, μεταξύ των οποίων η Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αθήνα.
Τα αιτήματά τους, στα οποία δεν έδωσε καμιά ουσιαστική απάντηση η διοίκηση του νοσοκομείου, είναι ο σχεδιασμός του αποχαρακτηρισμού του νοσοκομείου ως «αποκλειστικής νοσηλείας ασθενών με covid», η ανάληψη covid περιστατικών από το «Ερρίκος Ντυνάν» (που έχει τον απαραίτητο εξοπλισμό και δεν έχει ειδικευόμενους γιατρούς), η ολοκλήρωση των κρίσεων για τις θέσεις παθολόγων που έχουν προκηρυχθεί και η προκήρυξη και των υπολοίπων θέσεων για την κάλυψη των κενών καθώς και η πρόσληψη μόνιμου νοσηλευτικού προσωπικού.
«Είμαστε εδώ και παλεύουμε για τα αυτονόητα. Αυτονόητη για εμάς είναι η εργασιακή μας αξιοπρέπεια. Δεν αντέχουμε τα εξαντλητικά ωράρια και την επισφάλεια που δημιουργεί η έλλειψη προσωπικού. Παλεύουμε για δημόσια δωρεάν υγεία υψηλής ποιότητας για τους ασθενείς μας, που πρέπει να έχουν τις καλύτερες δυνατές υπηρεσίες υγείας», δήλωσε στο Πριν μετά την κινητοποίηση, η Μαρία Καραμπέλη, επικουρική επιμελήτρια Β΄ Παθολογίας στο νοσοκομείο.
«Αυτό δεν το προσφέρει η κυβέρνηση όταν κάνει τα πάντα με βάση το κόστος. Αρνείται να ενισχύσει τα δημόσια νοσοκομεία ενώ στηρίζει και προστατεύει τα ιδιωτικά, αντί να βοηθήσει το ΕΣΥ επιτάσσοντάς τα. Αυτό είναι μόνο η αρχή. Θα είμαστε εδώ αγωνιζόμενοι και καλούμε όλο τον λαό δίπλα στους μαχόμενους υγειονομικούς», πρόσθεσε.
Ο χαρακτηρισμός του «Ερυθρού Σταυρού» ως νοσοκομείου covid έγινε χωρίς καμία προετοιμασία, δηλαδή χωρίς την πρόσληψη του απαραίτητου προσωπικού. Συγκεκριμένα, ενώ από πέρσι τον Μάρτιο ο «Ερυθρός Σταυρός» διέθετε 49 κλίνες για covid περιστατικά, σήμερα είναι νοσοκομείο μίας νόσου με 270 ενεργές κλίνες covid και μόλις 12 παθολόγους. Στον ένα χρόνο πανδημίας έχει προσληφθεί ένας επιμελητής παθολόγος και υπάρχει και ένας αποσπασμένος που δεν έχει επιστρέψει. Υπάρχουν 12 κενές οργανικές θέσεις για 78 παθολογικές κλίνες σύμφωνα με το οργανόγραμμα.
Αυτό σημαίνει ότι σήμερα ένας παθολόγος μπορεί να είναι υπεύθυνος για 29 κλίνες και ότι μετά το πρωινό ωράριο μένουν σε ολόκληρο το νοσοκομείο ένας ή δύο παθολόγοι. Οι υπάρχουσες ανάγκες καλύπτονται από γιατρούς, οι ειδικότητες των οποίων μπορεί να απέχουν πολύ από αυτό που καλούνται να αντιμετωπίσουν (ψυχιατρική, οφθαλμολογία κα) και από 23 επιταγμένους ιδιώτες γιατρούς, οι οποίοι απέχουν πολύ από τη νοσοκομειακή ιατρική, την οποία δεν ασκούσαν. Φυσικά αυτό σημαίνει επέκταση ωραρίων και αύξηση των εφημεριών για κάθε γιατρό, δεδομένου και ότι το νοσοκομείο εφημερεύει καθημερινά.
Στις ΜΕΘ η κατάσταση είναι ανάλογη. Το νοσοκομείο είχε 14 κλίνες στην κεντρική ΜΕΘ και σε αυτές προστέθηκαν έξι κλίνες Μονάδας Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ) και δέκα κλίνες της μονάδας εμφραγμάτων. Αυτές οι 30 κλίνες στελεχώνονται από το υπάρχον προσωπικό και από εσωτερικές ανακατατάξεις μέσα στο νοσοκομείο, πράγμα που σημαίνει ότι βρέθηκαν στις ΜΕΘ νοσηλευτές απροετοίμαστοι για κάτι τέτοιο.
Στην εικόνα προστίθεται η απουσία του «Ερυθρού Σταυρού» από την αντιμετώπιση της λοιπής νοσηρότητας, καθώς πριν γίνει νοσοκομείο μιας νόσου ήταν ένα νοσοκομείο κορμού γενικής εφημερίας και κέντρο τραύματος.
Τον αγώνα των εργαζομένων στον «Ερυθρό Σταυρό» στηρίζει και η κλαδική επιτροπή Υγείας και Πρόνοιας της ΑΝΤΑΡΣΥΑ καταγγέλλοντας την «τραγικά αποτυχημένη κυβερνητική πολιτική στη διαχείριση της πανδημίας».