▸Ελπιδοφόρο μήνυμα αγώνα εξέπεμψαν οι μαζικές εργατικές κινητοποιήσεις που πραγματοποιήθηκαν σήμερα σε πολλές πόλεις της χώρας για τον εορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς.
Χιλιάδες εργαζόμενοι βγήκαν και πάλι στον δρόμο δίνοντας δυναμική απάντηση στην κυβέρνηση ότι η μάχη που θα δοθεί ενάντια στο αντεργατικό νομοσχέδιο Χατζηδάκη θα είναι σκληρή.
Τα κυβερνητικά σχέδια ξεχειλώματος του 8ωρου, της εργοδοτικής ασυδοσίας και των ελαστικών μορφών εργασίας δεν πρόκειται να γίνουν αποδεκτά από τον κόσμο της δουλειάς.
Στην Θεσσαλονίκη, αρκετός ήταν ο κόσμος (γύρω στις 2.000) που συγκεντρώθηκε στις 10.30 το πρωί στην Καμάρα, όπου καλούσαν εργατικά σχήματα βάσης, αριστερές οργανώσεις (ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ΝΑΡ, νΚΑ κα) και συλλογικότητες του αντιεξουσιαστικού χώρου.
Στην πορεία που ακολούθησε ιδιαίτερα μαζικά ήταν τα μπλοκ που σχημάτισαν τα σωματεία και εργατικά σχήματα βάσης (εκπαιδευτικοί, Βιβλίου-Χάρτου, ΒΙΟΜΕ, Σερβιτόρων-Μαγείρων, Πρωτοβουλίας Καλλιτεχνών, Ταξικής Κίνησης κα) μαζί με φοιτητικούς συλλόγους κατειλημμένων σχολών (με ενισχυμένη παρουσία της νΚΑ) καθώς και των αριστερών οργανώσεων (ΝΑΡ, ΚΚΕ(μ-λ), Ξεκίνημα, ΜέΡΑ25, Δίκτυο, αναρχικές κινήσεις, Αναμέτρηση/Συνάντηση).
Την ίδια ώρα ξεκίνησε και η μαζική πορεία από το άγαλμα του Βενιζέλου, στο οποίο καλούσαν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ και η ΕΝΙΘ. Στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης κάλεσαν η ΕΔΟΘ και ο ΣΥΡΙΖΑ.
Μαζική ήταν η απεργιακή συγκέντρωση στη Πάτρα με την συμμετοχή περίπου 2.000 ατόμων. Στην κινητοποίηση καλούσαν σωματεία του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα της πόλης καθώς και το Εργατικό Κέντρο Πάτρας.
Οι ταξικές δυνάμεις είχαν μαχητική παρουσία με το μπλοκ του ΣΙΕΛ Αχαΐας, των φοιτητικών συλλόγων καθώς και των εργατικών συλλογικοτήτων.
Με πολύ κόσμο ολοκληρώθηκε η πρωτομαγιάτικη κινητοποίηση στα Γιάννενα.
Τα μπλοκ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και της Ταξικής Ενότητας πραγματοποίησαν προσυγκέντρωση και κατευθύνθηκαν στη συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου, μαζί με μπλοκ άλλων οργανώσεων και σωματείων. Ακολούθησε μαζική και μαχητική πορεία στους δρόμους της πόλης.
Στη Λευκάδα και στην Ηγουμενίτσα οι τοπικές επιτροπές της ΑΝΤΑΡΣΥΑ συμμετείχαν στις συγκεντρώσεις των αντίστοιχων Εργατικών Κέντρων.
Στη Πρέβεζα, όπου αποδοκιμάστηκε έντονα το μπλοκ που εμφάνισε ο ΣΥΡΙΖΑ, η «Συνέλευση Συντονισμού Εργαζομένων-Ανέργων’ και ο «Ανυπότακτος μαθητής» συμμετείχαν στην απεργιακή συγκέντρωση του ΝΤ της ΑΔΕΔΥ.
Πάνω από 1.000 άτομα έδωσαν αγωνιστικό «παρών» στην σημερινή διαδήλωση που πραγματοποιήθηκε και στο Ηράκλειο της Κρήτης.
Ιδιαίτερα μαζικό το μπλοκ του Συντονισμού Πρωτοβάθμιων Σωματείων, επιτροπών αγώνα κι εργαζομένων με τους συμμετέχοντες να τιμούν την Εργατική Πρωτομαγιά και ταυτόχρονα να προειδοποιούν την κυβέρνηση ότι η επιβολή της κατάργησης το 8ωρου δεν θα περάσει.
Mαζική ήταν η συμμετοχή στην συγκέντρωση και την πορεία για την Εργατική Πρωτομαγιά και στα Χανιά.
Στη συγκέντρωση καλούσαν πρωτοβάθμια σωματεία (ΕΛΜΕ, Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης), σωματεία που πρόσκεινται στο ΠΑΜΕ, οργανώσεις ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ΝΑΡ, ΚΚΕ (μ-λ) και άλλες συλλογικότητες.
Οι συγκεντρωμένοι πραγματοποίησαν στη συνέχεια πορεία στο κέντρο της πόλης των Χανίων με αντικυβερνητικά συνθήματα.
Την Τρίτη, το τοπικό Εργατικό Κέντρο…τίμησε επετειακά την Πρωτομαγιά με μια εκδήλωση που δεν συμμετείχε ούτε τα μέλη του διοικητικού του συμβουλίου καταδεικνύοντας το πόσο χαμηλά έχει πέσει και στην Κρήτη το εκφυλισμένο συνδικαλιστικό κίνημα.
Πολύ καλή για τα δεδομένα της πόλης ήταν συγκέντρωση και στα Γρεβενά, με την αγωνιστική παρουσία 150-200 ατόμων. Χαρακτηριστικό στιγμιότυπο αποτέλεσε η μαζική αποδοκιμασία των μελών του ΣΥΡΙΖΑ που θέλησαν να κάνουν αισθητή την παρουσία τους.
Απεργιακή συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε και στην Μυτιλήνη, έξω από τα κεντρικά λύκεια της πόλης. Οι περίπου 100 απεργοί, κυρίως νέοι εργαζόμενοι στους τομείς της υγείας, της παιδείας και του προσφυγικού συγκεντρώθηκαν στις 11 το πρωί και μια ώρα αργότερα πραγματοποίησαν πορεία στην προκυμαία της πόλης και στην κεντρική αγορά.
Κάλεσμα για την συγκέντρωση είχαν εκδώσει τις προηγούμενες ημέρες η «Συνέλευση του Συντονισμού Εργαζομένων, ανέργων, Συνδικαλιστών Λέσβου» και άλλες συλλογικότητες.
Οι διαδηλωτές διατράνωσαν την αντίθεση τους στο νομοσχέδιο Χατζηδάκη-Μητσοτάκη για ελαστικό 10ωρο, απλήρωτες υπερωρίες, ατομικές συμβάσεις και την ουσιαστική κατάργηση του δικαιώματος στην απεργία. Στην ανακοίνωση του Συντονισμού που διαβάστηκε στην συγκέντρωση μεταξύ άλλων τονίζονταν πως είναι ανάγκη να ξεκινήσει «διαρκής αγώνας για να μην τολμήσει η κυβέρνηση να το κατεβάσει το νομοσχέδιο! Κι αν προχωρήσει, όπως είναι σε μεγάλο βαθμό υποχρεωμένη από τις δεσμεύσεις της στο κεφάλαιο και στον ΣΕΒ και από τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να υπάρξει τέτοια αντίδραση που να οδηγήσει στην ήττα του νομοσχεδίου και στον κλονισμό της κυβέρνησης».
Aντίστοιχες κινητοποιήσεις, ημέρα απεργίας για την εργατική Πρωτομαγιά, πραγματοποιήθηκαν και σε άλλες πόλεις της χώρας.