Κυριάκος Νασόπουλος
▸Οι εργολαβίες βλάπτουν σοβαρά την υγεία και τις ζωές των εργατών
Ένας Έλληνας από τη Φλώρινα και ένας Βούλγαρος, εργάτες ηλικίας μόλις 40-45 ετών, έκαναν το τελευταίο τους μεροκάματο στην 5η Μονάδα του Ατμοηλεκτρικού Σταθμού (ΑΗΣ) Αγίου Δημητρίου στην Κοζάνη. Απασχολούνταν σε έργο αποθείωσης στον πύργο ψύξης της μονάδας, όταν ξαφνικά έπεσαν στο κενό από μεγάλο ύψος. Ένα από τα δύο συρματόσχοινα που κρατούσε το καλάθι, στο όποιο βρίσκονταν, έσπασε.
Πριν μόλις δύο εβδομάδες, τρεις ακόμη εργάτες είχαν χάσει τη ζωή τους στην Εύβοια, όταν κεραυνοβολήθηκαν από 20 χιλιάδες βολτ κατά τη διάρκεια εργασιών συντήρησης και αποκατάστασης βλάβης στο δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ. Πέντε νεκροί εργάτες στη ΔΕΗ μέσα στον Απρίλιο. Όλοι τους «εργολαβικοί»…
Στην Εύβοια, οι τρεις εργάτες ήταν μέλη εργολαβικού συνεργείου του ομίλου «Άκτωρ». Στη δε Κοζάνη, η ΔΕΗ είχε αναθέσει το έργο στην εταιρεία «Άβαξ», η οποία με τη σειρά της το είχε σπάσει σε υπεργολαβίες. Οι δύο εργάτες δούλευαν για τη γερμανική εταιρεία «Muehlhan Cyprus LTD».
«Οι εργολαβίες στη ΔΕΗ άρχισαν να εμφανίζονται περίπου πριν 20 χρόνια, παράλληλα με τη μετοχοποίηση της Εταιρείας», εξηγεί στο Πριν ο πρόεδρος του Συνδικάτου Εργαζομένων στην Ενέργεια (ΣΕΕΝ) «Εργατική Αλληλεγγύη», Κώστας Ασαλουμίδης. «Πλέον όμως μιλάμε για παγίωση του συγκεκριμένου καθεστώτος. Εργαζόμενοι χωρίς την απαραίτητη εκπαίδευση και εμπειρία δουλεύουν για άθλια μεροκάματα, με ελλιπέστατα μέχρι και ανύπαρκτα μέτρα προστασίας, εντατικοποίηση της εργασίας και απουσία ελέγχων», προσθέτει.
Όπως εξηγεί, η διοίκηση της ΔΕΗ αναθέτει σχεδόν όλες τις δουλειές σε εργολάβους, επιδιώκοντας τη μείωση του μισθολογικού κόστους και του αριθμού των εργαζομένων. «Οι επιδιώξεις της διοίκησης και το κέρδος των εργολάβων μπαίνουν πάνω από τις ζωές των εργατών», τονίζει και καταλήγει: «Όσο περισσότερο προωθούνται τα σχέδια των κυβερνήσεων για ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, πολύ φοβάμαι ότι τόσο θα αυξάνονται και τα θανατηφόρα εργατικά “ατυχήματα”».