Κινητοποίηση για το εργοδοτικό έγκλημα με θύματα τρεις εργαζόμενους στο δίκτυο διανομής ηλεκτρικού ρεύματος στην Εύβοια διοργανώνουν σήμερα Δευτέρα στις 5,, στα κεντρικά γραφεία του ΔΕΔΔΗΕ (Χαλκοκονδύλη 30) εργατικές συλλογικότητες, κινήσεις, σχήματα και αγωνιστ(ρι)ές από χώρους του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, όπως αποφάσισαν στην μεγάλη διαδικτυακή τους σύσκεψη την περασμένη Πέμπτη.
Οι τρεις άτυχοι εργάτες, όπως και ένας ακόμα βαριά τραυματισμένος, εργάζονταν σε συνεργείο του Άκτωρα, εργολάβο του ΔΕΔΔΗΕ.
Για το εργοδοτικό έγκλημα και τον χαμό των εργολαβικών εργατών σε έργα του δικτύου του ΔΕΔΔΗΕ στην Εύβοια ανακοίνωση εξέδωσε και το ΝΑΡ.
Όπως τονίζει “το «ατύχημα» στην Εύβοια την 1η Απριλίου αποτελεί εργοδοτικό έγκλημα. Οι συνθήκες που δούλευε το συνεργείο των εργολαβικών εργατών και τα γεγονότα που με το σταγονόμετρο έρχονται στη δημοσιότητα δείχνουν ότι ορισμένοι μπροστά στο κέρδος, μπροστά στη μείωση του κόστους γράφουν στα παλιά τους τα παπούτσια την ανθρώπινη ζωή!”
Τα ερωτήματα είναι αμείλικτα. τονίζει το ΝΑΡ.
- Πώς γίνεται να πραγματοποιούσε το συνεργείο εργασίες συντήρησης σε καλώδια χαμηλής τάσης, λίγα μόλις μέτρα από ενεργά καλώδια μέσης τάσης; Υπήρχε άδεια για αυτό; Και αν ναι, ποιος έχει την ευθύνη για την παροχή της;
- Πώς είναι δυνατόν να γίνονται τόσο επικίνδυνες εργασίες χωρίς να είναι στο έργο οι κατά τον νόμο επιβλέποντες του εργολάβου ή και του ΔΕΔΔΗΕ;
- Πως γίνεται, σύμφωνα με τις πρώτες καταγγελίες, οι εργάτες του Ανάδοχου (εταιρεία ΑΚΤΩΡ) να μην έχουν τον κατάλληλο εξοπλισμό (ειδικά παπούτσια) που ίσως έσωζαν τους εργαζόμενους παρά την επαφή τους με το ρεύμα μέσης τάσης;
Όλη η κυβερνητική πολιτική έχει στόχο την μείωση του κόστους των μέτρων ασφάλειας των εργαζομένων σύμφωνα με την λογική της «ατομικής ευθύνης». Η ευθύνη για την τήρηση των μέτρων ασφαλείας μεταφέρεται στον τελευταίο τροχό της αμάξης (συνήθως σε κάποιον υπεργολάβο) ή και στον ίδιο τον εργαζόμενο.
Παράλληλα η πλήρης κατάργηση του επιβλέποντα από την πλευρά του δημόσιου φορέα και η αντικατάστασή του με «ιδιώτες επιβλέποντες» που θα πληρώνονται από τον Ανάδοχο, θα οδηγήσει σε πλήρη διάλυση του μηχανισμού επίβλεψης των έργων με δραματικές επιπτώσεις τόσο στην ασφάλεια, όσο και στην ποιότητα των δημόσιων έργων.
Η ευθύνη για την τήρηση των μέτρων ασφαλείας μεταφέρεται στον τελευταίο τροχό της αμάξης (συνήθως σε κάποιον υπεργολάβο) ή και στον ίδιο τον εργαζόμενο
Τις τραγικές συνέπειες αυτής της πολιτικής τις είδαμε πριν λίγες βδομάδες και στην κακοκαιρία «Μήδεια», όταν μια απλή χειμωνιάτικη χιονόπτωση άφησε χωρίς ρεύμα και θέρμανση χιλιάδες ανθρώπους στην Αττική και αλλού, προκλήθηκαν σοβαρές υλικές ζημιές και κυρίως δυο ηλικιωμένοι έχασαν τη ζωή στην Εύβοια.
Αυτά είναι αποτέλεσμα της ιδιωτικοποίησης της ενέργειας και του κατακερματισμού της ΔΕΗ που επιβάλλανε με δογματική προσήλωση η ΕΕ και οι κυβερνήσεις των τελευταίων δεκαετιών της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ και τα δεκανίκια τους.
Χρειάζεται πλήρης διερεύνηση των αιτιών και των υπευθύνων της τραγωδίας. Αλλά η πολιτική και ηθική ευθύνη για το έγκλημα θα βαραίνει πάντα το κεφάλαιο, την κυβέρνηση της ΝΔ και όποιον ακολουθεί αυτή την πολιτική.