Βούλα Ζαραϊδώνη
▸Η θεσμοθέτηση της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής μετρά ήδη τέσσερα χρόνια. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έδωσε στους δήμους τη δυνατότητα σε βάθος τριετίας να υλοποιήσουν τη δέσμευση εφαρμογής της με μηδενικό προϋπολογισμό.
Στον δήμο της Αθήνας δεν έγινε καμία απολύτως ενέργεια από την προηγούμενη δημοτική αρχή Καμίνη για την εξασφάλισή της και η σημερινή δημοτική αρχή Μπακογιάννη, αφού πρώτα την οδήγησε κι εκείνη με την απραξία της σε αναστολή την προηγούμενη χρονιά, εν τέλει μη μπορώντας να το καθυστερήσει άλλο, παρουσίασε το σχέδιο εφαρμογής της από το σχολικό έτος 2021-22.
Στο αρχικό πλάνο περιλάμβανε την ανάγκη 120 νέων αιθουσών οι οποίες συνεχώς μειώνονταν για να φτάσουν τελικά στις 57, μια και υπουργείο Παιδείας, διεύθυνση Α’ Αθήνας και δήμος προχώρησαν στη μετακίνηση των μαθητών σε άλλα νηπιαγωγεία από αυτά που ανήκουν, σε μεγάλες αποστάσεις από τον τόπο κατοικίας τους.
Το σχέδιο δεν έχει καμία απολύτως ανέγερση νέου κτιρίου παρά μόνο αίθουσες κοντέινερ (αξίας 22.000 ευρώ η μία) σε οικόπεδα και σε αυλές δημοτικών, γυμνασίων και λυκείων καθώς και επίταξη αιθουσών σε δημοτικά σχολεία, κάτι που προκάλεσε την άμεση αντίδραση τόσο των εκπαιδευτικών, όσο και των συλλόγων και ενώσεων γονέων.
Οι αίθουσες των δημοτικών σχολείων, αποτελούν ζωτικό χώρο των μαθητών και η επίταξή τους εντείνει τα χρόνια προβλήματα των σχολικών μονάδων που εξαιτίας της ελλιπούς χρηματοδότησης έχουν οδηγηθεί στην υποβάθμιση.
Τελικά, η δημαρχία Μπακογιάννη επέλεξε να στεγάσει περισσότερα από 1.100 νήπια και προνήπια της πόλης, δηλαδή το 20% των μαθητών των δημοσίων νηπιαγωγείων, σε 50 κοντέινερ –οικίσκους όπως θέλουν να ονομάζουν τα τσίγκινα κουτιά– από τα οποία μάλιστα τα οχτώ σχεδιάζει να τα τοποθετήσει σε αυλές άλλων σχολικών μονάδων.
Η δημοτική αρχή, παρά τις αντίθετες εισηγήσεις των συλλόγων εκπαιδευτικών που ανέδειξαν στις παρεμβάσεις τους τους κινδύνους και τα πολλαπλά μειονεκτήματα που έχει αυτή η επιλογή, συνεχίζει τον προγραμματισμό της, κάνοντας χρήση της τροπολογίας που έφερε στη βουλή το 2019 ο ΣΥΡΙΖΑ και με την οποία εισήγαγε το καθεστώς των κοντέινερ για τη δίχρονη και τις επιτάξεις προαυλίων.
Φυσικά, όσο δεν υπάρχει ένα πρόγραμμα ολοκληρωμένο για την στέγαση των νηπίων-προνηπίων και συνολικής αναβάθμισης των σχολικών χώρων, θα υπάρχει συνεχώς ο κίνδυνος επέκτασης του αριθμού των αιθουσών ή προαυλίων που θα δεσμεύει η δημαρχία, για την αντιμετώπιση της αύξησης των εγγραφών, που και για φέτος δεν έχει αποκλειστεί.
Σε οικόπεδα που θα μπορούσαν να ανεγερθούν σχολεία με σύγχρονες τεχνικές προδιαγραφές, η επιλογή εξακολουθεί να είναι κοντέινερ κλουβιά, με καθαρό χώρο 34 τ.μ τα οποία σε καμία περίπτωση δεν επαρκούν για να στεγάσουν τους 25 μαθητές που προβλέπει ο νόμος που ψηφίστηκε εν μέσω πανδημίας.
Η δημοτική αρχή είναι ξεκάθαρο πια ότι δεν έχει κανένα οργανωμένο σχέδιο και καμία διάθεση για χρηματοδότηση και πρόγραμμα αναβάθμισης και σύγχρονου εξοπλισμού των κτιριακών υποδομών των σχολείων.
Το σχέδιό της έχει βρει μεγάλη αντίδραση από το εκπαιδευτικό και γονεϊκό κίνημα που οργάνωσε ήδη κινητοποιήσεις στον δήμο και θα συνεχίσει τις διεκδικήσεις του και μετά το Πάσχα για να υπερασπίσει τη δίχρονη προσχολικήκαι να επιβάλει την εφαρμογή της με ανεγέρσεις νέων κτιρίων.