Θεοπίστη Καπέτα
▸Δεκάδες βαρέως πάσχοντες ασθενείς παραμένουν εκτός εντατικής, 700 υγειονομικοί νοσούν από κορονοϊό.
Μαζικές κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν και αυτήν την Πέμπτη από τους υγειονομικούς σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας, μετά από καλέσματα Ομοσπονδιών και Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών και εργαζομένων με αίτημα την ενίσχυση της δημόσιας υγείας και ενάντια στη κερδοφορία του ιδιωτικού τομέα που εφαρμόζει η κυβέρνηση. Διασχίζοντας το τρίτο κύμα της πανδημίας, τα κυρίαρχα θέματα για το Μέγαρο Μαξίμου ήταν το πιθανό άνοιγμα των μετακινήσεων για το Πάσχα, της αγοράς και του τουρισμού στις 14 Μαΐου.
Την ίδια ώρα οι νεκροί συμπολίτες μας, οι διασωληνωμένοι και οι ελλείψεις σε ΜΕΘ συνεχίζουν να αυξάνονται. Την Πέμπτη, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 75 νέους θανάτους (9.788 συνολικά), οι διασωληνωμένοι ήταν 822, ενώ και οι εισαγωγές στα νοσοκομεία παρέμειναν σε υψηλά επίπεδα, με 468 νέες. Οι ασθενείς που χρειάζεται να εισαχθούν σε ΜΕΘ και βρίσκονται διασωληνωμένοι σε κοινούς θαλάμους παραμένουν δεκάδες.
Ενδεικτικά, το μεσημέρι της Τρίτης, σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα της ΟΕΝΓΕ Πάνο Παπανικολάου μόνο στην Αττική και στις γύρω περιοχές σε αυτήν την κατάσταση βρίσκονταν 100 βαρέως πάσχοντες. Τα περισσότερα νοσοκομεία στην ουσία έχουν μετατραπεί προ πολλού σε μονοθεματικά, αποκλειστικά για περιστατικά covid-19, με συνεχή αναστολή λειτουργίας κλινικών, χειρουργείων και ιατρείων του ΕΣΥ.
Την ίδια στιγμή που 700 υγειονομικοί νοσούν από κορονοϊό, εκ των οποίων πάνω από 50 βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση σε κλίνες ΜΕΘ, και συνάμα συνάδελφοί τους συνεχίζουν να διώκονται εκδικητικά και να απολύονται επειδή τόλμησαν να αναδείξουν τις τεράστιες ελλείψεις του δημόσιου συστήματος υγείας, η κυβέρνηση συνεχίζει να μη προχωράει σε προσλήψεις γιατρών και να κάνει παζάρια και ρουσφέτια με τους μεγαλοκλινικάρχες.
Τα δύο μεγαλύτερα αστικά κέντρα, η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη, «νοσούν» και εκτός μάχης βρίσκονται δεκάδες υγειονομικοί, με τα νοσοκομεία της 1ης ΥΠΕ Αττικής να κατέχουν τη πρωτιά με 193 κρούσματα και το «Γεννηματάς» να ακολουθεί με 43 κρούσματα στο ιατρικό προσωπικό.
Οι δημόσιες δομές υγείας βρίσκονται στα όρια τους. Μεταξύ των νοσοκομείων που αντιμετωπίζουν τις μεγαλύτερες δυσκολίες είναι αυτό της Νίκαιας, όπου η αναμονή για μια κλίνη ΜΕΘ μπορεί να φτάσει και τις 13 ημέρες.
Η αναμονή όμως και στα υπόλοιπα νοσοκομεία της χώρας δεν είναι αμελητέα, με χαρακτηριστικά παραδείγματα τα νοσοκομεία της Θεσσαλίας όπου ο μέσος όρος φτάνει έως και τις δέκα ημέρες καθώς επίσης και το νοσοκομείο «Γεννηματάς», για ακόμη μια φορά, όπου η αναμονή για μια κλίνη ΜΕΘ μπορεί να αγγίξει τις επτά ημέρες.
Αυτό φυσικά έχει ολέθριο αντίκτυπο στον αριθμό των ανθρώπων που χάνουν την μάχη με τον Covid ημερησίως. Την Πέμπτη, μια 67χρονη γυναίκα έχασε τη ζωή της από αιμορραγικό επεισόδιο μετά από την 36ωρη εν αγωνιώδη προσπάθεια να βρεθεί μια κλίνη ΜΕΘ για να διακομιστεί. Η παντελής έλλειψη διαθεσιμότητας σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Λάρισα της στοίχισαν τη ζωή.
Έναν ολόκληρο χρόνο μετά το ξέσπασμα της πανδημίας το εργατικό προσωπικό είναι ελάχιστο σε σχέση με τις πραγματικές ανάγκες για την διαχείριση της πανδημίας και μειωμένο σε σχέση με ένα χρόνο πριν. Με πλήθος ειδικευόμενων γιατρών και ιατρικού προσωπικού άσχετων ειδικοτήτων όπως αυτή της Παιδιατρικής, της Δερματολογικής και της Παιδιατρικής να καλούνται να μπούνε στη πρώτη γραμμή χωρίς να παίρνουν ούτε μια άδεια εδώ και πάνω από έξι μήνες.