Δημήτρης Σταμούλης
▸ Η κυβέρνηση υπό την… αιγίδα των Google και Amazon «διαφημίζει» το «νέο μοντέλο» κατάρτισης που ετοιμάζει. Δεν πρόκειται ωστόσο για δωρεάν και ουσιαστικές γνώσεις στους εργαζόμενους αλλά για πιο στενή προσαρμογή και πρόσδεση των προγραμμάτων στις τρέχουσες ανάγκες του κεφαλαίου.
Πλήρης παράδοση του τομέα της κατάρτισης στις ορέξεις και τους σχεδιασμούς πολυεθνικών, βιομηχανιών και μεγάλων επιχειρήσεων, «παραγωγή» φθηνού και ευέλικτου εργατικού δυναμικού, γνώσεις μιας χρήσης και προγράμματα ειδίκευσης κατά… παραγγελία του κεφαλαίου και πολλά λεφτά για… ξεκοκάλισμα μέσω του περίφημου Ταμείου Ανάκαμψης. Τα παραπάνω αποτελούν την ουσία πίσω από τα «παχιά» λόγια της κυβέρνησης και του υπουργού Εργασίας κατά τη διαδοχική παρουσίαση των «ηχηρών» συνεργασιών του ΟΑΕΔ με τους κολοσσούς Google και Amazon.
Περισσεύει δε και η υποκρισία. «Προτεραιότητά μας να ανεβάσουμε δραστικά το επίπεδο στην κατάρτιση. Δεν γίνεται άλλο να πέφτουν θύματα άνεργοι και εργαζόμενοι της κατασπατάλησης πόρων χωρίς αποτέλεσμα», δήλωσε ο Κ. Χατζηδάκης. Όταν η δική του κυβέρνηση ανέπτυξε στον μέγιστο βαθμό «επιχειρηματίες» και αρπαχτές τύπου… «Σκοϊλ Ελικίκου»!
Η κυβέρνηση όντως ετοιμάζει να καθιερώσει ένα «νέο μοντέλο» κατάρτισης, όμως όχι για να προσφέρει δωρεάν και ουσιαστικές γνώσεις στους εργαζόμενους αλλά για να την προσαρμόσει και να την προσδέσει πιο στενά στις ανάγκες του κεφαλαίου. Μάλιστα, σύντομα θα φέρει σχέδιο νόμου με επιδίωξη την επικέντρωση της κατάρτισης στις πραγματικές ανάγκες των επιχειρήσεων, την καθιέρωση «πιστοποίησης» σε μια προσπάθεια «αναβάθμισής» της, τη «σύνδεση της κατάρτισης με την απασχόληση» και τη «συνεργασία με ποιοτικούς παρόχους».
Επιπλέον τα λεφτά είναι… πολλά, καθώς έως το φθινόπωρο του 2021 εκτιμάται ότι θα «πέσουν» στη συγκεκριμένη αγορά κατάρτισης κονδύλια ύψους 300 εκατ. ευρώ με τα νέα προγράμματα. Οι πραγματικοί «ωφελούμενοι» της υπόθεσης θα είναι οι επιχειρήσεις που θα απολαμβάνουν κυριολεκτικά τσάμπα εργατικό δυναμικό μέσω πρακτικής άσκησης όπου οι «μαθητευόμενοι» θα αμείβονται με τα «ψίχουλα» των 550 ευρώ και θα έχουν ασφαλιστική κάλυψη αλλά ο εργοδότης δεν θα έχει την παραμικρή επιβάρυνση.
Όσον αφορά τους δύο κολοσσούς που «αφιλοκερδώς» προσφέρθηκαν να παράσχουν «δωρεάν πιστοποιητικά», αξίζει να σημειωθεί ότι οι ίδιοι επέλεξαν τους τομείς κατάρτισης, αξιολογώντας τους ως «υψηλής ζήτησης», με αποκλειστικό κριτήριο τις ανάγκες τους. Για παράδειγμα, η Google Ελλάδας επέλεξε 3.000 ανέργους έως 29 ετών για να τους καταρτίσει σε πεδία όπως ανάλυση δεδομένων (data analytics), διαχείριση έργου (project management), τεχνική υποστήριξη πληροφορικής (IT support) και σχεδιασμός εμπειρίας χρήστη (UX design).
Κι όλα αυτά σε προγράμματα 100-150 ωρών και με πολλές υποσχέσεις για «ξεκίνημα καριέρας» με τα πιστοποιητικά «Google Career Certificates» ανά χείρας! Ανάλογη συνεργασία «έκλεισε» ο ΟΑΕΔ και με την Amazon Web Services (AWS), με εστίαση στους δικούς της τομείς ενδιαφέροντος για «ανάπτυξη δεξιοτήτων» σε τεχνολογίες ψηφιακού νέφους (cloud services).
Πραγματικοί «ωφελούμενοι» είναι οι επιχειρήσεις που χωρίς καμιά επιβάρυνση θα έχουν τσάμπα «μαθητευόμενους»
Οι συνεργασίες αυτές δεν είναι τυχαίες για την κυβέρνηση και τις εγχώριες ανάγκες του κεφαλαίου. Η Ελλάδα κατατάσσεται τελευταία στους «27» της ΕΕ στο skills matching, δηλαδή την απόσταση μεταξύ δεξιοτήτων και αναγκών της αγοράς εργασίας, για «δεξιότητες» στην εποχή των big data, της τεχνητής νοημοσύνης και του Internet of Things. Αλλά και με την αγορά των ηλεκτρονικών πωλήσεων να έχει απογειωθεί εν μέσω πανδημίας και κολοσσοί, όπως η Amazon, να αναζητούν εργαζόμενους με σχετικές ειδικεύσεις.
Μια άλλη «σκοτεινή» πλευρά της «βιομηχανίας» κατάρτισης αφορά στη διαδικασία εξέτασης-αξιολόγησης με διαδικτυακή επιτήρηση (στα Αγγλικά proctoring) που χρησιμοποιείται καθολικά αυτήν την περίοδο στη χώρα μας για τις τελικές εξετάσεις πάνω από 100.000 μισθωτών εργαζόμενων που συμμετέχουν σε επιδοτούμενα από την ΕΕ προγράμματα κατάρτισης.
Αφενός, οι εξετάσεις τέτοιου είδους χρεώνονται με 120 ευρώ το άτομο, όταν το κόστος δεν ξεπερνά τα 10 ευρώ! Αφετέρου, οι ιδιωτικές εταιρείες πιστοποίησης (π.χ. TUV) χρησιμοποιούν λογισμικό το οποίο βασίζεται σε συγκεκριμένο αλγόριθμο για την αυτοματοποιημένη αναγνώριση των χαρακτηριστικών του προσώπου και την ταυτοποίηση του υποψηφίου, ανιχνεύοντας «μη επιτρεπόμενες συμπεριφορές καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας εξέτασης». Για την ταυτοποίηση του υποψηφίου, λαμβάνονται φωτογραφίες του μέσω webcam, οι οποίες χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία βιομετρικού μοντέλου χαρακτηριστικών του προσώπου του και την ταυτοποίησή του.
Όλα αυτά τα δεδομένα «βοηθούν» και «εκπαιδεύουν» τους αλγορίθμους της Google που έχει και ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον… δωρεάν εμπλοκής της στον χώρο της κατάρτισης.
Τα… κοράκια της ηλεκτρονικής κάλπης
Βγήκαν… παγανιά τα «κοράκια» της ηλεκτρονικής κάλπης, αναζητώντας πελατεία σε εργατικά σωματεία προτού ακόμα παρουσιάσει και ψηφίσει το νέο αντεργατικό και αντισυνδικαλιστικό νομοσχέδιο η κυβέρνηση. Πληθαίνουν οι καταγγελίες σωματείων ότι εκπρόσωποί τους προσεγγίζονται από εταιρείες «διεξαγωγής ηλεκτρονικών ψηφοφοριών», όπως αυτοαποκαλούνται, που αναζητούν «πελάτες» στο όνομα της «δυσκολίας διεξαγωγής εκλογών και γενικών συνελεύσεων».
Η κυβέρνηση νομίζει ότι θα επιβάλει σε σωματεία εργαζομένων, τα μέλη τους να σταματήσουν την άμεση και ζωντανή επικοινωνία, συζήτηση και κατάληξη σε αγωνιστικές αποφάσεις και ότι θα κάνει πράξη τις «ψηφοφορίες» μέσω κινητών τηλεφώνων ή υπολογιστών. Μπορεί κάποιες από τις εταιρείες αυτές να διαφημίζουν ότι έχουν ως πελάτες τους συνδέσμους… βιομηχάνων, ενώσεις ασφαλιστικών εταιρειών και επιμελητήρια εμπόρων αλλά οι εργαζόμενοι και τα σωματεία τους «δεν θα πάρουν»!
Τα σχέδια της κυβέρνησης για κατάργηση των σωματείων, των διαδικασιών βάσης, των απεργιών και εν τέλει της ταξικής πάλης, τα ξαναδοκίμασαν κι άλλοι στο παρελθόν. Και αυτή τη φορά θα πεταχτούν στον κάλαθο της ιστορίας!