Βαθιά εθνικιστικό και αντιδραστικό και σε μεγάλη έκταση ακροδεξιό είναι το πολιτικό σκηνικό που αναδείχθηκε από τις εκλογές της περασμένης Τρίτης στο Ισραήλ, που είναι οι τέταρτες σε διάστημα δύο ετών. Είναι χαρακτηριστικό, άλλωστε, ότι παρά τις έντονες και μαζικές λαϊκές κινητοποιήσεις που απαιτούσαν την παραίτηση του Νετανιάχου και την καταδίκη του για τις υποθέσεις διαφθοράς για τις οποίες κατηγορείται, ο επί 15 χρόνια πρωθυπουργός και επικεφαλής του Λικούντ αναδείχθηκε και πάλι πρώτος με 30 έδρες στην 120μελή βουλή. Η κοινοβουλευτική του δύναμη είναι έτσι σχεδόν διπλάσια από την αντίστοιχη του δεύτερου κόμματος, του οποίου ηγείται ο θεωρούμενος ως «κεντρώος» Γιάιρ Λαπίντ — έστω κι αν έχει διατελέσει υπουργός σε κυβέρνηση του Νετανιάχου.
Πέρα από το Λικούντ, άλλα τρία ανοιχτά ακροδεξιά και φανατικά σιωνιστικά κόμματα συγκέντρωσαν 22 συνολικά έδρες, κάτι που σημαίνει ότι ο Νετανιάχου αναζητά ακόμη 9 ψήφους για να πετύχει πλειοψηφία. Οι υποψήφιοι είναι πολλοί: Ο επίσης αντιδραστικός εθνικιστής Μπένετ του Yamina έχει 7 έδρες, ενώ 6 έχει ο περίπου όμορός του ιδεολογικά και πολιτικά Σάαρ — αμφότεροι, εξάλλου, ήταν στενοί συνεργάτες του. Υπάρχει, επίσης, ο επίσης πρώην εταίρος του και υπουργός Άμυνας, Άβιγκντορ Λίμπερμαν, με άλλες 7 έδρες — έστω κι αν αρκετοί τον συγκαταλέγουν στο στρατόπεδο των αντιΝετανιάχου.
Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα αποτελέσματα των αραβικών κομμάτων, τα οποία εκπροσωπούν μεγάλο μέρος των Αράβων του Ισραήλ, που αντιστοιχούν περίπου στο 21,5% του πληθυσμού του. Ο συνασπισμός τους (στον οποίο συμμετέχει και το Hadash) «έσπασε» τον Ιανουάριο, καθώς αποχώρησε ένα από τα τέσσερα μεγάλα κόμματα που τον απάρτιζαν, με αποτέλεσμα από τις 15 έδρες να υποχωρήσει στις 8. Μάλιστα, ο «αποστάτης» (Ενιαία Αραβική Λίστα – Ra’am) εμφανίζεται πρόθυμος να συνεργαστεί ακόμη και με τον Νετανιάχου σε κυβερνητικό επίπεδο.