Γιάννης Ελαφρός
Εκατόμβες νεκρών πάλι, η Ελλάδα 17η χώρα διεθνώς σε αναλογία θανάτων covid-19 ανά εκατομμύριο πληθυσμού από 7-14 Απρίλη
Η ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας την Πέμπτη το βράδυ πάγωσε όσους την άκουσαν. Οι νεκροί σε μία ημέρα έφτασαν τους 104 φέρνοντας μνήμες από την μαυρίλα Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου, ανεβάζοντας τις συνολικές απώλειες τις σχετιζόμενες με τον κορονοϊό στις 9.239. Ιδιαίτερα ανησυχητικός και ο αριθμός-ρεκόρ των διασωληνωμένων, 819 συνολικά. Βεβαίως, η είδηση υποβαθμίζεται όλο και περισσότερο στα κυρίαρχα ΜΜΕ (τον Απρίλιο πέρυσι θα είχαν «λυσσάξει» και με το ένα τρίτο των νεκρών). Πώτο θέμα δεν είναι το πως θα σωθούν ζωές, αλλά τι θα γίνει με τις… εκδρομές του Πάσχα και πως θα ανοίξει ο τουρισμός, με όσο το δυνατόν λιγότερους επιδημιολογικούς ελέγχους. Οι προτεραιότητες είναι πλέον διαφορετικές για την κυβέρνηση και τα πετσωμένα-τσεπωμένα ΜΜΕ, που προσπαθούν να αξιοποιήσουν τη διάθεση του κόσμου να τελειώνει το ατελέσφορο, αντιδραστικό, ταξικό και ψυχοφθόρο lockdown για να προωθήσουν τις επιδιώξεις των μεγαλοξενοδόχων και των μεγάλων επιχειρήσεων κατανάλωσης.
Η κορύφωση των θανάτων λόγω covid-19 στην Ελλάδα τον Απρίλιο δεν μπορεί να ξεπερνιέται ελαφρά την καρδία. Εξετάζοντας τα στοιχεία σε διεθνές επίπεδο βλέπουμε πως η Ελλάδα βρίσκεται στην 17η θέση στον κόσμο όσον αφορά τους θανάτους ανά εκατομμύριο την εβδομάδα 7-14 Απρίλη, δηλαδή χωρίς την εκατόμβη της Πέμπτης! Συγκεκριμένα, με 42,46 νεκρούς ανά εκατομμύριο πληθυσμού, μέσα σε μόλις μία εβδομάδα, η χώρα μας βρίσκεται πολύ «ψηλά» διεθνώς στη μαύρη στατιστική και στη 10η θέση μεταξύ των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που πάλι «φιγουράρουν» στις πρώτες θέσεις.
Και δεν πρόκειται απλά για μια δύσκολη εβδομάδα, όπως ίσως θα μπορούσαν να ισχυριστούν οι κυβερνητικοί. Σημειώνουμε πως το 2020 (που έκλεισε περίπου με 4.800 νεκρούς λόγω κορονοϊού – τώρα κοντεύουν να διπλασιαστούν!), ο αριθμός των θανάτων στην Ελλάδα εκτοξεύτηκε στους 135.472 (έως 3/1/2021) από 124.965 που ήταν το 2019 και από 121.945 που ήταν ο μέσος όρος της πενταετίας 2014-2019! Σε αυτούς τους μη αναμενόμενους θανάτους εκφράζεται η διπλή συνέπεια της εγκληματικής πολιτικής της κυβέρνησης: και οι απώλειες που συνδέονται άμεσα με την covid-19, αλλά και εκείνες της αυξημένης θνησιμότητας από την μετατροπή του συστήματος υγείας σε σύστημα μίας νόσου, την απομόνωση ευπαθών ομάδων, τη χαμηλή φροντίδα και εξέταση άλλων ασθενειών κλπ., φαινόμενα που δυστυχώς θα εκδηλωθούν ακόμα πιο ισχυρά στο μέλλον.
Λιγότερες από 10 είναι οι ιδιωτικές κλίνες ΜΕΘ που έχουν διατεθεί για κορονοϊό στην Αττική, μόλις 12 οι παθολόγοι για 300 ασθενείς covid στον Ερυθρό!
Οι τραγικές απώλειες δεν είναι φυσιολογικό ή φυσικό αποτέλεσμα. Έχουν αιτίες και αυτές βρίσκονται στην απαράδεκτη κυβερνητική πολιτική. Χαρακτηριστική η εικόνα από την Αττική: Ενώ δεκάδες ασθενείς βρίσκονται κάθε μέρα διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ, ενώ η πληρότητα στις μονάδες εντατικής υπερβαίνει το 85% και η εξάντληση του προσωπικού έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο, η κυβέρνηση προφυλάσσει με κάθε τρόπο τον ιδιωτικό τομέα. Σύμφωνα με πληροφορίες από τους νοσοκομειακούς γιατρούς ελάχιστοι ασθενείς με κορονοϊό έχουν μεταφερθεί σε ΜΕΘ ενός ιδιωτικού νοσοκομείου της δυτικής Αθήνας, που δεν έχει πάνω από έξι κρεβάτια εντατικής! Αυτή είναι όλη κι όλη η βοήθεια του ιδιωτικού τομέα!
Με επείγουσα έκκληση η ΕΙΝΑΠ στις 14/4 «απαιτεί από την κυβέρνηση την άμεση επίταξη των ιδιωτικών θεραπευτηρίων, για τουλάχιστον 4 εβδομάδες και την εξασφάλιση ΜΕΘ από τα ιδιωτικά θεραπευτήρια, τόσο για noncovid όσο και για covid ασθενείς». Όπως τονίζει η Ένωση των νοσοκομειακών γιατρών Αθήνας Πειραιά «η μετατροπή των κλινών ΜΕΘ Γενικής Μονάδος σε κλίνες ΜΕΘ covid δεν αποτελεί λύση. Πολύ περισσότερο δεν αποτελεί λύση αλλά είναι επικίνδυνη πρακτική να βαφτίζονται ΜΕΘ κλίνες που ΔΕΝ είναι ΜΕΘ (Καρδιοχειρουργικές Ανανήψεις, Μονάδες Εμφραγμάτων, Χειρουργικές αίθουσες κ.λπ.)». Η ΕΙΝΑΠ υψώνει φωνή αγωνίας: «Επισημαίνουμε ότι η ανάγκη είναι τεράστια! Οι αναμονές είναι μεγάλες! Καθημερινά πολλές δεκάδες ασθενείς στην Αττική νοσηλεύονται διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ σε κοινούς θαλάμους». Ακούσατε τίποτα απ΄ όλα αυτά στα κυρίαρχα ΜΜΕ;
Η ΕΙΝΑΠ ζητάει επίσης για «μία ακόμη μία φορά και με κατεπείγουσες διαδικασίες την πρόσληψη ιατρονοσηλευτικού προσωπικού για την άμεση στελέχωση και λειτουργία ικανού αριθμού νέων κλινών ΜΕΘ που έχει ανάγκη το Εθνικό Σύστημα Υγείας». Γιατί δεν αρκούν τα κρεβάτια, που κι αυτά δεν επαρκούν. Χρειάζεται και το αναγκαίο προσωπικό, αλλιώς η φροντίδα είναι λειψή, αυξάνοντας τους κινδύνους. Η κατάσταση στα νοσοκομεία από προσωπικό αυτή τη στιγμή είναι τραγική. Στο μεγάλο νοσοκομείο του Ερυθρού, για τις 300 απλές κλίνες covid που είναι πλήρεις, υπάρχουν μόνο 12 ειδικευμένοι παθολόγοι! Για όλες τις βάρδιες. Πρόκειται για μια ασύλληπτα χαμηλή αναλογία…
Όλα αυτά αυξάνουν τις ζωές που χάνονται, ενώ θα μπορούσαν να είχαν σωθεί και για τις οποίες η κυβέρνηση φέρει τεράστιες ευθύνες. Αίσθηση προκάλεσε έρευνα που δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο iMEdD Lab, σύμφωνα με την οποία το 70% των θανάτων από κορονοϊό κατά τη διάρκεια του δεύτερου κύματος της πανδημίας σημειώθηκαν εκτός ΜΕΘ!
Καθώς το πρόγραμμα των εμβολιασμών αναπτύσσεται με πολύ χαμηλότερους ρυθμούς από ότι είχε αρχικά ανακοινωθεί και η πανδημία έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα επίμονη, είναι εξαιρετικά αναγκαίο να ενισχυθεί συνολικά το δημόσιο σύστημα υγείας, από την πρωτοβάθμια φροντίδα και τον επιδημιολογικό έλεγχο, μέχρι την ενίσχυση των νοσοκομείων, με δεκάδες χιλιάδες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και τις αναγκαίες υποδομές.
Εθνικοποίηση των ιδιωτικών εταιρειών υγείας
Μετά από ένα χρόνο και πλέον πανδημία έχει αποκαλυφθεί πλήρως πως η ανάγκη για ένα καθολικό και ποιοτικό δημόσιο σύστημα υγείας δεν μπορεί να ικανοποιηθεί από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, που ξέχασε πολύ γρήγορα την «αυτοκριτική» που έκανε πέρσι για το ΕΣΥ, αρνείται πεισματικά να το στηρίξει, ενώ προωθεί παντού τον ιδιωτικό τομέα της αρπαχτής. Δεν μπορεί να υλοποιηθεί από καμία κυβέρνηση (είτε του ΣΥΡΙΖΑ, είτε άλλη), που κινείται εντός του πλαισίου του συστήματος και της ΕΕ. Πλευρές των ζωτικών διεκδικήσεων μπορεί να επιβάλλει με τους αγώνες του ένα μαχητικό πολιτικοποιημένο μαζικό κίνημα στο δρόμο για μια συνολική αντικαπιταλιστική ανατροπή.
Βασικό στοιχείο μιας φιλολαϊκής προσέγγισης, όπως αποδείχθηκε περίτρανα και στην πανδημία, αποτελεί η εθνικοποίηση χωρίς αποζημίωση των ιδιωτικών επιχειρήσεων υγείας, των ιδιωτικών κλινικών και των διαγνωστικών αλυσίδων. Η επίταξη είναι ένα αίτημα άμεσης ανάγκης. Όπως είδαμε ούτε κι αυτό ικανοποίησε η κυβέρνηση της ΝΔ και οι άλλες της ΕΕ, προφυλάσσοντας τον ιδιωτικό τομέα και τα κέρδη του από τις δύσκολες συνθήκες της πανδημίας. Γίνεται καθαρό πως η μόνη σχέση που έχουν οι ιδιωτικοί όμιλοι με τη δημόσια υγεία είναι το να κερδοσκοπούν με τις υγειονομικές ανάγκες του πληθυσμού. Η υγεία όμως είναι δημόσιο αγαθό που πρέπει να προσφέρεται δωρεάν και ποιοτικά σε όλους. Άρα πρέπει να καταργηθεί ο ιδιωτικός τομέας, ειδικά οι συγκεντρωμένες υπηρεσίες υγείας. Η ιδιοκτησία του να περάσει στο δημόσιο και μάλιστα χωρίς αποζημίωση, καθώς για δεκαετίες έχει αφαιμάξει τα ασφαλιστικά ταμεία και το δημόσιο χρήμα.