Δημήτρης Τζιαντζής
▸ Χωρίς επιδημιολογικό έλεγχο, ενώ τα νοσοκομεία καταρρέουν
Τα καταστήματα στην Ελλάδα έκλεισαν για πρώτη φορά τον Μάρτιο του 2020,, όταν τα κρούσματα ήταν μόλις 190 συνολικά. Το δεύτερο lockdown ξεκίνησε τον Νοέμβρη του 2020, όταν τα κρούσματα στην Ελλάδα έσπασαν συνολικά το «φράγμα» των 40.000. Η κυβέρνηση αποφάσισε τώρα να ανοίξει ξανά το λιανεμπόριο, την ώρα που οι διασωληνωμένοι ανέρχονται πλέον στους 755 (ρεκόρ από την αύξηση της πανδημίας), οι νεκροί παρουσιάζουν ανάλογη αυξητική τάση και καθημερινά καταγράφονται σχεδόν 3.500 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα. Και όμως η κυβέρνηση, ενώ η χώρα βρίσκεται στην κορυφή του επιδημικού κύματος, δρομολογεί –με σύμφωνη γνώμη της επιτροπής που η ίδια συνέστησε– το άνοιγμα του λιανεμπορίου από τη Δευτέρα 5 Απριλίου με ραντεβού και SMS στο 13032.
Με βάση όλα τα «επιδημιολογικά δεδομένα», η απόφαση αυτή είναι παράλογη. Όπως τονίστηκε από επιστήμονες, αποτελεί «παγκόσμια πρώτη το να ανοίγει μια χώρα στην κορυφή του επιδημικού κύματος». Αν κάτι αποδεικνύει περίτρανα αυτή η εξέλιξη, είναι πως οι αποφάσεις λαμβάνονται με πολιτικά και οικονομικά κριτήρια, η επιστημονική επιτροπή αποτελεί σε ένα βαθμό άλλοθι για τη νομιμοποίηση προειλημμένων αποφάσεων και επιπλέον έχουμε πλήρη αποτυχία των πολύ σκληρών οριζόντιων μέτρων και της λογικής των απαγορεύσεων. Σε αυτό το πλαίσιο, η κυβέρνηση προχωρεί στο άτακτο άνοιγμα των καταστημάτων για να σώσει οτιδήποτε και αν σώζεται από την πασχαλινή περίοδο αγορών, με βλακώδη ημίμετρα όπως το take away και click in shop που αποδείχτηκαν ανεφάρμοστα κατά την εορταστική περίοδο του Δεκεμβρίου και χωρίς να έχει πάρει τα αναγκαία μέτρα προστασίας. Άλλωστε σύμφωνα με τα πρώτα δεδομένα οι περισσότεροι πολίτες -ειδικά μεγαλύτερης ηλικίας- αδυνατούν να καταλάβουν με ποιον τρόπο θα επιβεβαιώσουν το ραντεβού με το κατάστημα.
Την αβεβαιότητα και την προχειρότητα στη λήψη αποφάσεων υπογραμμίζουν οι απίστευτες κυβερνητικές παλινωδίες όπως στην απόφαση της τελευταίας στιγμής να μην ανοίξει το λιανεμπόριο σήμερα Δευτέρα (7 Απριλίου) σε Θεσσαλονίκη, Αχαΐα και Κοζάνη, και να μην επιτρέπονται οι διαδημοτικές μετακινήσεις από το Σάββατο (3 Απριλίου) στις συγκεκριμένες περιοχές, σύμφωνα με εισήγηση των ειδικών στην έκτακτη σύσκεψη της επιτροπής εμπειρογνωμόνων. Η πνευμονολόγος πρόεδρος του ΚΕΣΥ Μίνα Γκάγκα μιλώντας στο ραδιόφωνο του Real τη Δευτέρα τόνισε χαρακτηριστικά ότι δεν κατάλαβε τι μεσολάβησε από Τετάρτη μέχρι το βράδυ τς Παρασκευής και αποφασίστηκε τελικά να μην ανοίξει το λιανεμπόριο σε Θεσσαλονίκη,Αχαϊα και Κοζάνη.
Αντί για σοβαρή επιδημιολογική επιτήρηση, η κυβέρνηση προτάσσει τον «αυτοέλεγχο» με τεστ στο σπίτι αμφιβόλου αξιοπιστίας και την… «αυτοθεραπεία». Έτσι, βλέπουμε τα νοσοκομεία να στέλνουν σπίτι ασθενείς, παρέχοντάς τους φιάλες οξυγόνου. Πάλι καλά που δεν τους δίνουν και έναν σωλήνα να… διασωληνωθούν μόνοι τους! Το πολιτικό θέατρο του παραλόγου συνεχίζεται στις ανακοινώσεις του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας Νίκου Χαρδαλιά, με την πιλοτική απελευθέρωση των διαδημοτικών μετακινήσεων για άσκηση με τη χρήση αυτοκινήτου μόνο για τα Σαββατοκύριακα! Mε ποια λογική, άραγε, επιτρέπει η κυβέρνηση να πάρεις το αυτοκίνητο το Σαββατοκύριακο και να «συγχρωτιστείς» στην παραλία και δεν μπορείς αυτό να το κάνεις καθημερινή που θα είναι άδεια; Επιπλέον, επιτρέπονται οι μετακινήσεις εκτός νομού για αγορές ρούχων, καλλυντικών και ηλεκτρικών συσκευών, αλλά όχι για προμήθεια τροφίμων!
Το καλοκαιρινό πάθημα από το άνοιγμα του τουρισμού χωρίς ελέγχους δεν έγινε μάθημα για την κυβέρνηση, με τον Χάρη Θεοχάρη να λειτουργεί με απίστευτο κυνισμό, περισσότερο ως εμπορικός εκπρόσωπος της TUI και άλλων tour operators παρά ως υπουργός Τουρισμού. Τη μέρα που 143 ασθενείς στην Αττική, σύμφωνα με καταγγελίες μαχόμενων γιατρών, ήταν διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ σε κοινούς θαλάμους με πρόχειρους αναπνευστήρες, αυτός βρισκόταν στη Σερβία, ανακοινώνοντας την έναρξη της… τουριστικής περιόδου και καλώντας του Σέρβους ταξιδιώτες να επισκεφτούν τη χώρα.