Γιώργος Κρεασίδης
▸ Ξεκίνησε στην Αλεξανδρούπολη τεράστια ΝΑΤΟϊκή άσκηση
Χιλιάδες Αμερικανοί και Βρετανοί στρατιώτες παίρνουν μέρος στην τεράστια αμερικανονατοϊκή άσκηση Defender Europe 2021, που χρησιμοποιεί ως βασικό εφαλτήριο το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης. Ήδη την Τετάρτη ξεκίνησε η απόβαση των ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων από το πολύ μεγάλο μεταγωγικό «ARC Endurance». Η ΝΑΤΟϊκή άσκηση εξελίσσεται στο φόντο μιας νέας όξυνσης του ελληνοτουρκικού ανταγωνισμού, που αξιοποιείται από τις ΗΠΑ για να εδραιωθεί η θέση τους στην περιοχή. Η φετινή εκδοχή της άσκησης που στρέφεται χωρίς προσχήματα ενάντια στον «ρωσικό κίνδυνο» και θα διαρκέσει μέχρι τον Μάη, δεν περιορίζεται πια στη Βόρεια Ευρώπη αλλά θα γίνει και σε Καύκασο, Ουκρανία, Βαλκάνια και Αφρική. Οι ΗΠΑ θα μεταφέρουν στη Θράκη 145 ελικόπτερα, 1.800 στρατιωτικά οχήματα, ενώ ο τουρκικός τύπος μιλά για 20.000 στρατιώτες.
Οι ασκήσεις αντιμετώπισης επίθεσης από τη Ρωσία θα διευρυνθούν σε Βουλγαρία και Ρουμανία το επόμενο διάστημα, χωρίς πρόσβαση στα Στενά. Δηλαδή η Τουρκία μένει εκτός λόγω στενών σχέσεων με τη Ρωσία, γεγονός που έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από το καθεστώς Ερντογάν. Η τουρκική ηγεσία ανεβάζει τους τόνους, θεωρώντας ότι οι ΗΠΑ την υποβαθμίζουν στο Αιγαίο και την ευρύτερη περιοχή, άρα και στο θέμα της εκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων από τις ΑΟΖ.
Η ελληνική κυβέρνηση καλλιεργεί κλίμα επιτυχίας, πλασάροντας σαν επίτευγμα την εμπλοκή στην άσκηση που στρέφεται ενάντια στη Ρωσία, ενώ η Θράκη γίνεται πεδίο βολής στην προσπάθεια των ΗΠΑ να δέσουν στενότερα στο άρμα τους την ανατολική Ευρώπη και τα Βαλκάνια. Την ίδια στιγμή, η «γενναιοδωρία» αυτή της κυβέρνησης δεν εμποδίζει το παζάρι των ΗΠΑ και της ΕΕ με τον Ερντογάν για να εγκαταλείψει την ειδική σχέση με τη Ρωσία. Στην πραγματικότητα, δεν είναι πολύ ρεαλιστικές οι προσδοκίες της ελληνικής άρχουσας τάξης για μεγαλύτερο μερίδιο από τη λεία της περιοχής, σαν αντάλλαγμα της μετατροπής της Ελλάδας σε μια απέραντη βάση των ΗΠΑ.
Στο μεταξύ, το τουρκικό πλοίο Τσεσμέ πραγματοποίησε υδρογραφικές έρευνες μέχρι την Τρίτη στα διεθνή ύδατα του Αιγαίου, νότια της Λήμνου, προφανώς όχι από επιστημονικό ενδιαφέρον. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χ. Ταραντίλης, χαρακτήρισε την έξοδο του Τσεσμέ στο Αιγαίο «αχρείαστη ενέργεια». Η κυβέρνηση επιμένει, με τον αέρα του στενού συμμάχου των ΗΠΑ, να ζητά να απαντήσει ο Ερντογάν για την ημερομηνία των επόμενων διερευνητικών επαφών. Η τουρκική κυβέρνηση, από την άλλη, μιλάει για παρενόχληση του Τσεσμέ από την ελληνική αεροπορία, κρατώντας έτσι ψηλά τους τόνους.
Σε συνθήκες πανδημίας και με τον εθνικισμό να έχει απλώσει δηλητήριο στις δυο πλευρές του Αιγαίου, ελληνική και τουρκική άρχουσα τάξη διεκδικούν αλλαγή συσχετισμού, κέρδη, γεωπολιτικό ρόλο και ενίσχυση σε βάρος του «εσωτερικού εχθρού», των εργαζομένων, πάντα σε συνδυασμό με τη στενότερη και επικίνδυνη πρόσδεση με τις ΗΠΑ και τους ιμπεριαλιστές. Στο πλαίσιο αυτό η Ελλάδα στέλνει –αυτές τις μέρες— πολεμικά πλοία σε αμερικάνικες, γαλλικές και νατοϊκές ασκήσεις και αποστολές από την κεντρική Μεσόγειο μέχρι τα στενά του Ορμούζ και τον Ινδικό Ωκεανό! Μεγάλο ζητούμενο σήμερα είναι η διεθνιστική πάλη για την ειρήνη σε σύγκρουση με τον ιμπεριαλισμό, τον εθνικισμό και τα συμφέροντα του κεφαλαίου.