Γιώργος Μιχαηλίδης
«Είπε ότι δεν ήταν ένα έγκλημα που προήλθε από ρατσιστικά κίνητρα […] έχει καταλάβει τη βαρύτητα της πράξης του, ήταν σκασμένος, στα όρια των αντοχών του και η χθεσινή μέρα ήταν μια πολύ κακή μέρα γι’ αυτόν και ιδού τι έκανε». Με αυτά τα λόγια περιέγραψε τις σκέψεις του δράστη του οκταπλού φόνου στην Ατλάντα των ΗΠΑ, ο εκπρόσωπος Τύπου της τοπικής αστυνομίας, Τζέι Μπέικερ. Νωρίτερα, ένας λευκός νεαρός άνδρας είχε εισβάλλει διαδοχικά σε τρία διαφορετικά κέντρα spa, ιδιοκτησίας Ασιατών, εκτελώντας εν ψυχρώ οχτώ άτομα. Οι επτά ήταν γυναίκες και οι έξι εξ αυτών ασιατικής καταγωγής. Μεγάλα αμερικανικά ΜΜΕ, όπως οι New York Times, μίλησαν αρχικά για «ασαφή κίνητρα», ενώ αργότερα κυριάρχησε η εξήγηση (της αστυνομίας) ότι τα κίνητρα του δράστη ήταν σεξουαλικά, καθώς ο ίδιος έπασχε από σεξουαλικό εθισμό. Ωστόσο, το αφήγημα αυτό αμφισβητείται έντονα και πολλοί πιστεύουν πως ο δράστης είχε κυρίως ρατσιστικά κίνητρα.
Διάφορες εικόνες και μαρτυρίες που κυκλοφορούν στα social media φέρουν τον δολοφόνο να ενστερνίζεται τη θεωρία πως οι Κινέζοι δημιούργησαν και εξαπέλυσαν τον κορονοϊό προκειμένου να υποσκελίσουν τις ΗΠΑ στην παγκόσμια κούρσα των ανταγωνισμών. Ακτιβιστές κατά των φυλετικών διακρίσεων, ακόμα και μέλη του Κογκρέσου, υπογραμμίζουν πως ένας λευκός δολοφόνος συλλαμβάνεται αναίμακτα μετά από καταδίωξη από την αστυνομία, η οποία στη συνέντευξη Τύπου παρουσιάζει τις σκέψεις του, χωρίς σχολιασμό, δημιουργώντας ταυτόχρονα το άλλοθί του περί σεξουαλικού εθισμού. Μέλη του κινήματος Black Lives Matter συνέκριναν αυτή την αντιμετώπιση ενός κατά συρροή δολοφόνου που συνελήφθη οπλισμένος, με τις στυγνές εκτελέσεις της αστυνομίας απλά ύποπτων μαύρων πολιτών.
Είναι ενδιαφέρον ότι ο ίδιος ο Αστυνόμος Μπέικερ που έδωσε τη συνέντευξη Τύπου για λογαριασμό του γραφείου του τοπικού Σερίφη, βρέθηκε, κατά το πρόσφατο παρελθόν, να έχει προβεί σε παρόμοιας φύσης αντι-κινεζικά σχόλια από τον λογαριασμό του στο facebook, στα οποία προπαγάνδιζε μπλουζάκια που ανέφεραν ότι η covid-19 ήταν κινεζικής καταγωγής. Ίσως το πραγματικό κίνητρο του δράστη να μην μαθευτεί ποτέ, κάποια στοιχεία όμως βοούν· 3.800 περιστατικά αντι-ασιατικού μίσους έχουν καταγγελθεί το τελευταίο έτος στις ΗΠΑ. Γύρω στα 400 από αυτά αφορούσαν βίαιη σωματική επίθεση. Για ακόμη μια φορά η «υψηλή πολιτική» –εν προκειμένω η αντικινεζική κρατική υστερία– στοχοποιεί και, όταν τραβηχτεί η σκανδάλη, συγκαλύπτει ή καμώνεται την έκπληκτη.