Αποκάλυψη
Την προηγούμενη δεκαετία αρκετοί Έλληνες κτυπημένοι, από την ανεργία και τη φτώχεια, υποχρεώθηκαν να πάρουν πάλι τον δρόμο της μετανάστευσης, αναζητώντας το «ευρωπαϊκό όνειρο», με την αυταπάτη πως είναι και… «ευρωπαίοι πολίτες». Δεν είναι λίγοι όμως εκείνοι που συναντούν τον ευρωπαϊκό εφιάλτη, ειδικά μεταξύ των πιο φτωχών και λιγότερων μορφωμένων τμημάτων της εργατικής τάξης.
Το Πριν αποκαλύπτει μια από τις αθέατες όψεις της σκληρής εκμετάλλευσης μεταναστών από την Ελλάδα, που μάλιστα πολλές φορές λαμβάνει χαρακτηριστικά σύγχρονης δουλείας! Παρουσιάζουμε την πρωτοποριακή δουλειά μιας συλλογικότητας αγωνιστών και αγωνιστριών, με καταγωγή από την Ελλάδα, που ζουν στην Ολλανδία και έχουν συγκροτήσει την πρωτοβουλία «Stop Human Trafficking-Κλείστε τα σκλαβοπάζαρα». Το κείμενο της Νικολέτας είναι πολλαπλά αποκαλυπτικό για τον τρόπο που στήνεται το σκλαβοπάζαρο απελπισμένων εργαζομένων από την Ελλάδα στην Ολλανδία. Τέσσερις σκέψεις διαβάζοντας το κείμενο:
α) Άνεργοι και φτωχολογιά από την Ελλάδα γίνονται ξανά μετανάστες. Εδώ μάς βάζουν να φοβόμαστε και να μισούμε πρόσφυγες και μετανάστες και τα παιδιά μας φεύγουν μαζικά για δυτική Ευρώπη, όπου συχνά πέφτουν θύματα στυγνής εκμετάλλευσης, ίδια με αυτήν που αντιμετωπίζουν οι «ξένοι» εδώ. Να γιατί με πρόσφυγες και μετανάστες είμαστε μαζί!
β) Οι εργοδότες που «στύβουν» τα σκλαβάκια από την Ελλάδα είναι Έλληνες! Είναι τα πατριωτάκια που τσεπώνουν την απλήρωτη υπεραξία των εργαζομένων, επιβάλλοντας πραγματικά τριτοκοσμικές συνθήκες. Αυτοί έχουν πραγματικά ταξικό κριτήριο, όσο κι αν είναι κυνικό. Εμείς;
γ) Παρά τις καταγγελίες της πρωτοβουλίας, ούτε οι αρχές της Ολλανδίας έκαναν τίποτα ούτε οι ελληνικές αρχές (στην Ελλάδα και την Ολλανδία) ούτε βέβαια η Ευρωπαϊκή Ένωση. Δουλειά τους είναι να δουλεύει η κιμαδομηχανή της εκμετάλλευσης…
δ) Νιώθουμε ταξικά περήφανοι για τις συναγωνίστριες και τους συναγωνιστές της ομάδας «Κλείστε τα σκλαβοπάζαρα» που, εκτός των άλλων, προειδοποιούν τον κόσμο στην Ελλάδα πώς να αποφύγει τα δίκτυα της σύγχρονης δουλείας.
Γιάννης Ελαφρός
«Σκλαβοπάζαρα» για Έλληνες στην Ολλανδία
Νικολέτα/«Stop Human Trafficking-κλείστε τα σκλαβοπάζαρα»
Οδηγημένοι από τη φτώχια, όλο και περισσότεροι Έλληνες μετανάστες βρίσκουν τα τελευταία χρόνια ξανά το δρόμο για την Ευρώπη. Πολλοί από αυτούς άνεργοι χρεωμένοι, πολλές φορές με ολόκληρη οικογένεια άνεργη πίσω τους, εξαναγκάζονται να πάρουν τον δρόμο της μετανάστευσης. Συνήθως χωρίς να ξέρουν τη γλώσσα της χώρας που πηγαίνουν και αρκετές φορές χωρίς να ξέρουν ούτε αγγλικά. Χωρίς κάποια μόρφωση και χωρίς κάποια εκπαίδευση που θα τους εξασφάλιζε μια αξιοπρεπή θέση στην αγορά εργασίας, πέφτουν θύματα σύγχρονης δουλείας.
Ο τρόπος που βρίσκουν εργασία ποικίλλει. Ο συγχωριανός που έχει ξάδελφο με εστιατόριο, ο μεσάζοντας λογιστής που τους χρεώνει 200 ευρώ το κεφάλι, η εταιρεία με έδρα τη Βουλγαρία που με 200 ευρώ αναλαμβάνει να τους κάνει εγγραφή στο γραφείο ευρέσεως εργασίας, ενώ μπορείς να γραφτείς και μόνος σου. Η ύποπτη ανώνυμη αγγελία στο φέισμπουκ για δουλειά στο εξωτερικό. Όλα με την υπόσχεση για 1.500 ή 2.000 ευρώ τον μήνα, στέγη, διατροφή και περιβάλλον που μιλά Ελληνικά. Από όλες αυτές τις υποσχέσεις, μόνο η τελευταία εκπληρώνεται.
Ο εστιάτορας ή ο μεσάζοντας τούς μεταφέρει στο εστιατόριο σε κάποια γωνιά της Ολλανδίας ή της Γερμανίας. Κάποιες φορές τους έχει πληρώσει το αεροπορικό εισιτήριο. Πάνω ή δίπλα από το εστιατόριο έχει μετατρέψει παράνομα κάποια αποθήκη σε σπίτι. Εκεί θα ζήσει ο εργαζόμενος μαζί με άλλους δύο, τρεις ή τέσσερις. Ο καθένας ένα δωμάτιο, βρεγμένα στρώματα, ποντίκια, χαλασμένη τουαλέτα, υποτυπώδης κουζίνα μια και θα τρώνε στο εστιατόριο. Την ίδια μέρα ή την επόμενη ξεκινούν για δουλειά. Το ωράριο θα είναι 11 με 12 ώρες την ημέρα, 6 με 7 μέρες την εβδομάδα. Διάλειμμα ελάχιστο, ίσα-ίσα για να φάνε. Συμβόλαιο εργασίας ή σπιτιού δεν υπάρχει. Τα χρήματα δίνονται σε έναν φάκελο στο χέρι. Τι ποσά θα δοθούν είναι αμφίβολο.
Ίσως 1.000 ευρώ για όλο τον μήνα, συχνά όμως μόνο 600 ευρώ. Κάποιες φορές ολόκληρος ο τελευταίος μήνας απλήρωτος. Υπάρχουν περιπτώσεις που εργοδότης ανάγκασε τούς εργαζόμενους να πληρώσουν τον φούρνο μικροκυμάτων που χάλασε. Το ίδιο αμφίβολη είναι και η διάρκεια της εργασίας. Ένας μήνας, τρεις ή έξι μήνες, ανάλογα. Οι εργαζόμενοι σκλάβοι δεν μιλούν τη γλώσσα και δεν ξέρουν τους μισθούς της χώρας που ήρθαν. Όταν ο εργοδότης τους διώξει, πρέπει σε μία βδομάδα, συχνά σε δύο μέρες να αφήσουν το δωμάτιο που κοιμούνται. Πετάγονται κυριολεκτικά στον δρόμο. Η επόμενη φουρνιά θυμάτων έχει ήδη έρθει να πάρει τη θέση τους.
Τα παραπάνω δεν είναι επιστημονική φαντασία, είναι οι καταστάσεις που η ομάδα μας, «Κλείστε τα σκλαβοπάζαρα», αντιμετωπίζει κάθε βδομάδα.
Όταν η ομάδα μας δημιουργήθηκε στην Ολλανδία, ξέραμε αυτές τις πρακτικές, όμως οι περισσότεροι από εμάς δεν τις είχαν δει. Πλαισιώσαμε την Κατερίνα Αργώ, που ήδη είχε ξεκινήσει μόνη της να καταγγέλλει αυτά τα περιστατικά, απειλούμενη από εστιάτορες, καταλαβαίνοντας ότι εδώ συμβαίνει κάτι πολύ σοβαρό και πρέπει να βοηθήσουμε. Στο κάλεσμα για βοήθεια ανταποκρίθηκαν 80 εθελοντές και ακτιβιστές.
Στη σελίδα του φέισμπουκ που δημιουργήσαμε τον Οκτώβριο, άρχισε να έρχεται ένας καταιγισμός μαρτυριών από θύματα, δύο με τρεις περίπου την εβδομάδα! Μέσα σε τέσσερις μήνες προσέγγισαν τη σελίδα μας πάνω από 80 θύματα, αρκετοί για δεύτερη και τρίτη φορά, κάθε φορά και σε καινούργιο μαγαζί. Η συντριπτική πλειοψηφία των θυμάτων σε ελληνικό εστιατόριο. Από τα αρχεία της Κατερίνας, είδαμε ότι την ίδια την είχαν προσεγγίσει πάνω από 200 άνθρωποι! Οι μαρτυρίες είναι σοκαριστικές και έχουν σχεδόν πάντα το ίδιο πατρόν που περιέγραψα παραπάνω.
Υποψιαζόμαστε ότι οι μαρτυρίες και εκκλήσεις για βοήθεια που μας έρχονται είναι η κορυφή τού παγόβουνου. Ποιος ξέρει πόσοι άλλοι υπάρχουν που δεν μας προσέγγισαν; Φτιάξαμε με τη βοήθεια της Κατερίνας έναν κατάλογο από 30 ελληνικά εστιατόρια στην Ολλανδία, όταν είχαμε πάνω από δύο καταγγελίες. Για αρκετά απ’ αυτά τα εστιατόρια είχαμε μαρτυρίες και για πολύ σοβαρές κακοποιήσεις ενάντια στους εργαζόμενους. Κάναμε καταγγελίες στην επιθεώρηση εργασίας, χωρίς αποτέλεσμα. Μάθαμε ότι οι υπάλληλοι του υπουργείου είναι υπερφορτωμένοι και δεν προλαβαίνουν. Επιπλέον, έπρεπε να επικοινωνήσουν οι ίδιοι με τα θύματα και αυτό ήταν δύσκολο λόγω γλώσσας και γραφειοκρατίας.
Σιγά-σιγά καταλάβαμε ότι πολλά από τα θύματα, είναι τα θύματα σύγχρονης δουλείας (modern slavery). Δεν είναι υπερβολή.
Ο ορισμός της σύγχρονης δουλείας απο τον ΟΗΕ περιλαμβάνει την παράνομη διακίνηση προσώπων με σκοπό την οικονομική εκμετάλλευση και αφορά τη στρατολόγηση, μεταφορά, μετακίνηση, εγκατάσταση ή παραλαβή προσώπων, μέσω δόλου, εξαπάτησης, κατάχρησης της δύναμης, κατάχρησης μιας τρωτής ή ευάλωτης θέσης, της προσφοράς ή της αποδοχής οικονομικού ή άλλου οφέλους για την επίτευξη της σύμφωνης γνώμης ενός προσώπου το οποίο δεχεται έλεγχο ή εξουσία από άλλο πρόσωπο με σκοπό την εκμετάλλευση.
Σε αρκετές περιπτώσεις που μας πλησίασαν, ο εργοδότης ελέγχει όχι μόνο τη στέγη, αλλά φροντίζει για ανύπαρκτο ελεύθερο χρόνο, αποθαρρύνει τη μετακίνηση και τις επαφές με άλλους ανθρώπους, αποτρέπει τις εγγραφές του εργαζόμενου στον δήμο και άλλες δημόσιες υπηρεσίες, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις παρακρατούν και τα διαβατήρια. Ήρθαμε σε επαφή με οργανώσεις για τη σύγχρονη δουλεία στην Ολλανδία όπου μας επιβεβαίωσαν αυτό που ήδη ξέραμε. Ότι αρκετοί από τούς Έλληνες εργαζομένους που μας προσεγγίζουν είναι θύματα σύγχρονης δουλείας. Μας ενημέρωσαν πού να κάνουμε καταγγελίες και να βρούμε δικηγόρους. Δυστυχώς χωρίς αποτέλεσμα.
Μας έχουν προσεγγίσει 80 θύματα από 30 μαγαζιά σε τέσσερις μήνες
Μία άλλη μερίδα εργαζομένων, που βρίσκει δουλειά μέσω γραφείων εργασίας, πέφτει συχνά θύμα γραφείων που κάνουν μία υποτιθέμενη σύμβαση όπου τους καλούν όποτε τους χρειάζονται. Στέλνουν εργαζόμενους συχνά σε ολλανδικά θερμοκήπια όπου δουλεύουν 10 με 11 ώρες, 6 με 7 μέρες την εβδομάδα.
Δεν κρατιούνται οι ώρες που εργάζονται με αποτέλεσμα να παίρνουν ελάχιστα χρήματα (600 με 700 ευρώ τον μήνα). Και αυτοί προσφέρουν παράνομη στέγη, όπου γι’ αυτό κατακρατούν χρήματα από τους εργαζομένους.
Οι εργαζόμενοι που μας πλησίασαν τις περισσότερες φορές δεν ήθελαν να κάνουν καταγγελίες, από φόβο μήπως αποκτήσουν κακό όνομα στα κυκλώματα των ελληνικών εστιατορίων. Κάποιοι εργαζόμενοι απειλήθηκαν όντως από τους δουλέμπορους ότι αν κάνουν καταγγελία δεν θα ξαναβρούν ποτέ δουλειά σε ελληνικό εστιατόριο. Με αρκετούς όμως συνεργαστήκαμε για να διεκδικήσουμε μαζί τα δεδουλευμένα τους. Κάποιες φορές επικοινωνήσαμε τηλεφωνικά με εργοδότες ή στείλαμε μέιλ, απαιτώντας τα δίκαια αιτήματα του εργαζομένου. Είμαστε σε επαφή με ακτιβιστικές ομάδες στην Ολλανδία που μας βοηθούν στις διεκδικήσεις αυτές. Σιγά σιγά ετοιμαζόμαστε να ξεκινήσουμε και δράσεις. Θα μαζευτούμε έξω από τη συγκεκριμένη επιχείρηση για να διεκδικήσουμε μαζί με τον εργαζόμενο τα δεδουλευμένα του.
Έχουμε έρθει σε επαφή και με την ομάδα της Ελληνικής Κοινότητας Βερολίνου «Στοπ στη μαύρη εργασία στη Γερμανία», η οποία δραστηριοποιείται και εκεί για την ενημέρωση και τη βοήθεια των θυμάτων. Οι τρόποι εκμετάλλευσης εργαζομένων στη Γερμανία αλλά σύμφωνα με πληροφορίες μας και στο Βέλγιο, ακολουθούν τα ίδια πρότυπα.
*Τα στοιχεία της Νικολέτας και της ομάδας δεν δίνονται για ευνόητους λόγους.
Οι δουλέμποροι δεν αστειεύονται
Ενημερώσου, οργανώσου, αγωνίσου, μην αφήνεσαι!
Είναι πολύ βασικό να υπάρξει δημοσιότητα στην Ελλάδα για να ενημερωθεί ο κόσμος για το ποια είναι η κατάσταση πολλών Ελλήνων μεταναστών στις χώρες της Ευρώπης. Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι θα πάνε στην Ευρώπη των παχυλών μισθών και των επιδομάτων. Πολλά θύματα των σκλαβοπάζαρων γυρνούν πίσω απογοητευμένοι και με ψυχικά τραύματα. Η προπαγάνδα του ότι «είμαστε Ευρωπαίοι» έχει ριζωθεί και στους χαμηλόμισθους και ανέργους. Όμως ξεχνούν ότι ο καπιταλισμός δείχνει το πιο άγριο πρόσωπο του στους μετανάστες. Το σύστημα το ίδιο συντηρεί τη σύγχρονη δουλεία και αδιαφορεί για τα θύματα της. Τα υπουργεία Εργασίας και η αστυνομία με μεγάλη δυσκολία κινούνται για να προστατέψουν τα δικαιώματα των μεταναστών.
Η ενημέρωση των ανθρώπων που αναγκάζονται να μεταναστεύσουν είναι μεγάλης σημασίας για να μην πέσουν θύματα σύγχρονης δουλείας. Μερικές συμβουλές:
- Ποτέ μην εμπιστεύεσαι προφορικές συμφωνίες. Μόνο γραπτές.
- Μην ξεκινήσεις από την Ελλάδα χωρίς γραπτό συμβόλαιο με το όνομα σου και υπογραφή εργοδότη. Χωρίς το συμβόλαιο αυτό, μην ξεκινήσεις ούτε μία μέρα την εργασία σου. Το επιχείρημα «έλα να δούμε αν μου κάνεις» είναι ύποπτο. Στο συμβόλαιο αναγράφεται πάντα ο δοκιμαστικός χρόνος εργασίας.
- Ενημερώσου ποιος είναι ο κατώτατος μισθός της χώρας που θα πας και απαίτησε τον. Αν μπορείς, ψάξε και τη συλλογική σύμβαση του κλάδου που θα δουλέψεις.
- Προσπάθησε όσο γίνεται να μην μείνεις σε κατάλυμα που σου δίνει ο εργοδότης.
- Φρόντισε πριν φύγεις να μάθεις έστω και λίγα Αγγλικά. Όσο καλύτερα μπορείς να συνεννοηθείς, τόσο λιγότερο θα είσαι εξαρτημένος/η.
- Τέλος, προσπάθησε να οργανωθείς με άλλους εργαζόμενους στη δουλειά σου για να διεκδικήσετε μαζί. Ψάξε τρόπους να οργανωθείς στα σωματεία της χώρας που βρίσκεσαι. Έτσι δεν θα είσαι μόνος/η και θα έχεις συμμάχους.
Διεύθυνση ομάδας «κλείστε τα σκλαβοπάζαρα» στην Ολλανδία:
Stop Human Trafficking- κλείστε τα σκλαβοπάζαρα
https://m.facebook.com/Stop-Human-Trafficking-κλείστε-τα-σκλαβοπάζαρα-106911324504899/?tsid=0.5045395003875854&source=result
Διεύθυνση ομάδας ενάντια στη μαύρη εργασία στην Γερμανία:
ΣΤΟΠ στη μαύρη εργασία στην Γερμανία.
https://m.facebook.com/ΣΤΟΠ-στη-Μαύρη-Εργασία-στη-Γερμανία-104960914916990/